My mamy cześc scianek w formie przekładańca - w srodku silikat grubosci 5 cm, po dwóch stronach nalepiona płyta g-k. I jeszcze widze wkrety po obwodzie (nie została do tej pory wykończona W naroznikach widze, ze sa słupki drewniane. Trzyma sie ok, i wieszac na tym mozna, drozsze niz sam gipskarton na stelazu, ale za to maż samodzielnie postawil szybko i bez problemów. Sama scianka 5cm z Ytonga czy czegos podobnego o wysokosci 3 m z kawalkiem wydawala sie zbyt wiotka.
W innym miejscu mamy po prostu podzial zrobiony szafkami, (zreszta Billi z Ikea) - u nas akurat tak, ze powstał korytarz ze wspolną biblioteką i od strony pleców sa pokoje + jest jedna szafa samoróbka dwustronna. A szafa samorobiona jest z płyt pocietych w sklepie i jakos sie trzyma. ostatnio nawet przecielismy ja na pół, zeby zrobic przejscie po srodku - bylo z dwóch stron pod skosami.
1. jakie jest uzasadnienie umieszczania kaloryfera pod oknem? 2. czy to prawda, że wieszając go np na bocznej ścianie narażam się na brudne smugi do samej góry?
1. jakie jest uzasadnienie umieszczania kaloryfera pod oknem? 2. czy to prawda, że wieszając go np na bocznej ścianie narażam się na brudne smugi do samej góry?
Chodzi chyba o to,że tam i tak żadnej szafki nie postawi się i oszczędność miejsca.A widziałam na ścianie bocznej tez.
Dodatkowo kaloryfer pod oknem dobrze wysusza ewentualną wilgoć osadzajacą sie na oknie i zapobiega grzybom, ale prawda jest taka, ze na porzadnym oknie wilgoć się nie osadza. Dlaczego brudne smugi?
Ale dlaczego powstaja Wam smugi? Ja np. mam w łazience taki typu suszarka na ręczniki/pranie i ściana od lat nie malowana jest czysta. Fakt, że u nas grzejniki w ogóle mało się używa, bo budynek bardzo ciepły.
To pewnie zależy też od stopnia wychładzania okna. Przy porzadnych energooszczednych oknach prawdopodobnie ma to mniejsze znaczenie, jeśli jednak ciepło faktycznie ucieka przez okno to lepiej mieć barierę w postaci grzejnika. Tak na babski rozum.
Nie wiem, fakt, że żadnych smug nie posiadam. Czy pod oknami też one miałyby występować? Sprawdziłam najczęściej używany grzejnik, uczciwie przyznaję- nie bywa raczej bardzo gorący. Smug brak. Chyba, że to kwestia czystości powietrza. Ale z tym u Ciebie też problemu nie ma. A w ogóle @Sylwunia, to Wy budujecie? Bo chyba nie jestem na bieżąco.
w jednym pokoju grzejnik by mi pasował nie pod oknem, ale na bocznej ścianie
jakoś wczoraj na to rozwiązanie z przesunieciem wpadłam i zostałam zakrzyczna przez facetów
i interesowało mnie to, czy on musi być pod oknem, bo jakieś ważne funkcje spełnia i w innym miejscu nie ogrzeje pokoju czy to zwyczaj taki po prostu , żeby nie zajmował miejsca
poczytać chciałam, czy powinnam się upierać czy nie
A płuczecie grzejniki i kaloryfery z kurzu? Ja na to dopiero wpadłam niedawno ale jestem opóźniona sprzątaniowo do przeciętnej Polki. Kładę ręcznik pod grzejnikiem i spryskiwaczem polewam, przed sezonem.
@Sylwunia, a to co remontujecie to mieszkanie, czy dom? Bo od tego i od stopnia ocieplenia zależy konieczność posiadania gorącego grzejnika, a wrezultacie być może występowanie smug lub nie Zapodaj facetom jakieś designerskie grzejniki, ceny ich zabiją, potem spusc z tonu, ze ostatecznie moze byc bardziej standardowy grzejnik ale w TYM miejscu i załatwione. ;-)
Kaloryfery lokalizuje sie pod oknami poniewaz zapewnia to prawidlową cyrkulację powietrza. Ogrzewanie jest wówczas najbardziej ekonomiczne. Nie ma to związku z oszczędnością przestrzeni. Dlaczego nie ma smug nad grzejnikiem lazienkowym? Chyba dlatego ze takie grzejniki maja inne ksztalty i tak sie nie nagrzewaja na gorze, zwykle tez wisza na nich reczniki. Sciana nad grzejnikiem jest zwykle bardziej nagrzana i dlatego przykleja sie do niej kurz stąd te smugi. W kuchni jest zazwyczaj cieplej niz w pozostalych pomieszczeniach. W mieszkanu w bloku mozna wrecz z kaloryfera zrezygnowac. W domu - to zalezy, od wielkosci pomieszczenia, wielkosci okna, usytuowania wzgledem stron swiata i czy ogolnie jest to cieply dom czy nie.
Też jestem ciekawa tego korka. Za dwa, trzy lata mam nadzieję zrobić ostatecznie kuchnię (na razie stare meble i wykładzina na podłodze) i nie chcę płytek kłaść. No a jak nie płytki, to co? O korku właśnie myślałam.
Jak już ma kapać, to wolę drewno. Mamy zamiar takie kłaść w salonie za ... parę lat, jak będzie kasa Na razie wykładzina PCV daje radę i niektórzy nawet myślą, że to płytki
Dlaczego nie ma smug nad grzejnikiem lazienkowym? Chyba dlatego ze takie grzejniki maja inne ksztalty i tak sie nie nagrzewaja na gorze, zwykle tez wisza na nich reczniki. Sciana nad grzejnikiem jest zwykle bardziej nagrzana i dlatego przykleja sie do niej kurz stąd te smugi.
O @Sylwunia, widzisz? Lazienkowy sobie w kuchni zrob. Bedziesz sciereczki miala gdzie suszyc. ;-)
Dziś nasza 15 rocznica ślubu - mąż w szale cyklinowania. Nie lubię paneli jakoś - choć też się zastanawialiśmy, czy nie przykryć zniszczonej podłogi panelami. Cyklinujemy po raz pierwszy od 30 lat. W kuchni drewniana podłoga + dywaniki. No nie wiem jak długo będzie ładnie.
Proszę doradźcie jakąś sensowną kuchenkę z piekarnikiem. Nie mam miejsca na dwa osobne byty. Chyba że mnie przekonacie W starej działa mi już tylko jeden palnik - masakra. Wywalę przy okazji remontu.
Komentarz
1. jakie jest uzasadnienie umieszczania kaloryfera pod oknem?
2. czy to prawda, że wieszając go np na bocznej ścianie narażam się na brudne smugi do samej góry?
Dlaczego brudne smugi?
Chyba, że to kwestia czystości powietrza. Ale z tym u Ciebie też problemu nie ma. A w ogóle @Sylwunia, to Wy budujecie? Bo chyba nie jestem na bieżąco.
w jednym pokoju grzejnik by mi pasował nie pod oknem, ale na bocznej ścianie
jakoś wczoraj na to rozwiązanie z przesunieciem wpadłam i zostałam zakrzyczna przez facetów
i interesowało mnie to, czy on musi być pod oknem, bo jakieś ważne funkcje spełnia i w innym miejscu nie ogrzeje pokoju
czy to zwyczaj taki po prostu , żeby nie zajmował miejsca
poczytać chciałam, czy powinnam się upierać czy nie
Zapodaj facetom jakieś designerskie grzejniki, ceny ich zabiją, potem spusc z tonu, ze ostatecznie moze byc bardziej standardowy grzejnik ale w TYM miejscu i załatwione. ;-)
będziemy się do końca wakacji przeprowadzać
teraz częsciej tu pozaglądam, kiedy już skończymy etapy rur, kabli itd a wejdziemy w kolory ścian i renowację mebli
o kuchnię właśnie mi chodziło
mam mniejszą, bo trochę ponad 12 m, więc spokojnie mi ogrzeje jak przesunę na ścianę obok
Dlaczego nie ma smug nad grzejnikiem lazienkowym? Chyba dlatego ze takie grzejniki maja inne ksztalty i tak sie nie nagrzewaja na gorze, zwykle tez wisza na nich reczniki. Sciana nad grzejnikiem jest zwykle bardziej nagrzana i dlatego przykleja sie do niej kurz stąd te smugi.
W kuchni jest zazwyczaj cieplej niz w pozostalych pomieszczeniach. W mieszkanu w bloku mozna wrecz z kaloryfera zrezygnowac. W domu - to zalezy, od wielkosci pomieszczenia, wielkosci okna, usytuowania wzgledem stron swiata i czy ogolnie jest to cieply dom czy nie.
Centralne się poprawia
Wiśnie w większości przerobione
Zaczynam dzis akcję - "drzwi-zrób nowe ze starych "
Cyklinujemy po raz pierwszy od 30 lat. W kuchni drewniana podłoga + dywaniki. No nie wiem jak długo będzie ładnie.
Proszę doradźcie jakąś sensowną kuchenkę z piekarnikiem. Nie mam miejsca na dwa osobne byty. Chyba że mnie przekonacie W starej działa mi już tylko jeden palnik - masakra. Wywalę przy okazji remontu.
nam stuknęła 20 tka - 20 lipca