Gratulacje 15 lat i wszelkich łask :-) Kuchnia z piekarnikiem nie jest taka zła i też może być w zabudowie. Teraz takie piekarniki, że się dzieci nie parzą, bo z zewnątrz nie są gorące (przynajmniej nasz).
Taki układ palników sprawia, że jest więcej miejsca na duże garnki. Moja dodatkowo ma ruszt taki kratkowy, że można przesuwać garnki jedną ręką i nic nie spada. Jak znajdę coś podobnego to wkleję. Tylko nie wiem, czy taka opcja jest w całych kuchenkach czy tylko osobno. Idę szukać
@Monira chodzi o solgaz? Temat sprzed paru dni u nas. Mąż mój sie napalil, ale okazalo sie, ze moc palnikiw mala (ale sprawdzaliśmy 2+1), mniejsza niż w zwykłym gazie czy indukcji z boosterem... I mam obawy, czy daloby sie smazyc normalnie. Wiec kupujemy indukcje.
Ale moze w większej plycie ten duży palnik jest ok... Mi się zdaje, ze trzeba tak 3kW w palniku, żeby móc faktycznie cos usmażyć (placki ziemniaczane," chińszczyzna")
@Monira, czy mąż cyklinuje maszyną, czy "na piechotę"? My wlaśnie stwierdziliśmy, że mamy dwa miejsca do cyklinowania i zastanawiamy się, jak się zabrać do tego. (na cyklinowanie całości mieszkania przez fachowców w tym roku nie ma szans, a kawałka nikomu się nie opłaca...) k.
Wypożyczył maszynę do cyklinowania. Zaczął od 50 m pokoju i tak się wkręcił, że postanowił całość zrobić. Pierwszy raz cyklinował. Dwa największe pomieszczenia już gotowe, lakier schnie - chcemy dać mu tydzień. Potem będziemy meble przenosić i zrobimy pozostałe pokoje. A potem trzeba będzie pomalować ściany, bo niestety bezpyłowe cykliniarki też bardzo kurzą.
Facet w wypożyczalni mu wyjaśnił podstawy. Nie wierzył, że potrafi póki nie spróbował - teraz chodzi dumny jak paw albo inny kogut:) Nie jest to zrobione super idealnie - w kilku miejscach widać drobne rysy, gdy pada na nie światło słoneczne ale wyszło naprawdę dobrze. Za naszą powierzchnię zapłacilibyśmy z 9 tys albo i więcej, wyszło duuużo taniej. W sumie lakier (trzy warstwy) i wypożyczenie urządzenia (150 zł). Dwa pozostałe pokoje w jeden dzień wycyklinuje na pewno. Potrzebna jest też szlifierka do tych miejsc, gdzie cykliniarka nie dojeżdża - w niektórych miejscach trzeba ręcznie. Po pierwszym nałożeniu lakieru należy całość zeszlifować papierem ściernym - zmatowić i wyrównać ewentualne nierówności. Pracy z tym dużo, ale nie jest to zbyt trudne i dużo radości dało mojemu mężowi.
Tak ładnie wycyklinował, że pociągnęliśmy podłogę lakierem bezbarwnym - chciałam wcześniej białą farba olejną.
@kowalka - to dużo pracy (u nas dwa dni cyklinowania+ malowanie), hałas, trzeba całkowicie opróżnić powierzchnię (och te książki), potem trzeba odczekać swoje, ale jesteśmy zadowoleni. Gdy podłoga będzie sucha i twarda przesuniemy meble i wycyklinujemy pozostałe pomieszczenia. To już nie będzie trudne. Wyprowadziłam się na czas remontu dwa piętra niżej. Za tydzień malowanie i sprzątanie. Uwielbiam remonty.
kurcze jeszcze domu nie mamy ale kazdy tak stanowczo wypowiada sie nt. ogrzewania ze mozna zwariowac.." na pelety absolutnie nie bo sasiedzi 3000 miesiecznie wychodza", "nieprawda bo my mamy pelety i tanio i czysto, a wezmiesz ekogroszek to przy czyszczeniu raz w miesiacu piwnica i czysciciel jak kominiarz" " najtaniej kominek z plaszczem i jeszcze klimat robi..3000 na cala zime" " kominek to roboty duzo a kosztuje drewno tez i jeszcze przy czyszczeniu brudzi w salonie, ja biore piec na ekogroszek a palic bede mialem".. kurcze kazdy co innego mowi a tak przekonani wszyscy do swoich racji ze ciezko dyskutowac ;)moze pierwszy sezon zostaniemy przy weglu macie jakies wyrazne za albo przeciw? to hrzanie to jedna z pierwszych rzeczy ktore chcielismy ruszac..
Mafja,ja myślę, że oprócz kosztów wybranej technologii ogrzewania trzeba wziąć pod uwagę też inne czynniki, np.pracochłonność - ile czasu możecie poświęcić na obsługę pieca (czy możecie sobie pozwolić na dokładanie do pieca kilka razy dziennie, albo jeśli macie piec z podajnikiem czy będziesz w stanie w razie awarii sama ten podajnik napełnić wybranym paliwem).
Ja mogę Ci powiedzieć jaki był mój argument przeciwko ogrzewaniem kominkiem - masz kotłownię w salonie. Jeśli masz kominek z płaszczem wodnym jak nie masz prądu, to nie można kominka odpalić, bo Ci się woda w instalacji zagotuje. Ale są ludzie, którzy lubią kominek i kotłownia im nie przeszkadza Będziemy mieli tylko kominek rekreacyjno-ozdobny, a w razie palenia nim i tak rekuperator odzyska ciepło.
Ja mampiec z podajnikiem pierwotnie na groszek, w którym palimy peletem. Wychodzi ok 3 -4 tys za sezon. Jak jest bardzo zimno mozna wrzucic wegiel. Mamy ok 150 m 2
Podobno pompa ciepła najlepsza My mamy kominek z płaszczem wodnym i gaz w butli na dogrzanie. Koszty zależą oczywiście od zimy. W tym roku gaz z butli załączył się tylko raz A drewna połowa została. Przy dobrym kominku nic się nie dymi, tylko czasem dołożyć trzeba. Niekiedy jest to meczące, ale ja lubię kominek.
A nie trzeba z kominka wybierać popiołu? Wtedy sie bardzo kurzy na salon. I jak sie przynosi drewno to wszędzie pełno trocin i śmieci z tego drewna. Bym wolała nie mieć kotłowni w salonie bo brudzi sie w domu.
Gosia, ale pc jest najlepsza i najbardziej efektywna w domu, który jest budowany pod nią i odpowiednio zaizolowany. Mafja ma dom już wybudowany a dostosowanie go do pc jest trudniejsze i należy to dobrze zaprojektować i wyliczyć czy się opłaci.
karolinamika - pewnie że trzeba, ale niektórym to nie przeszkadza. W moim domu rodzinnym paliło się w kozie, która stała w salonie, także zobaczyłam jak to wygląda (łącznie z "dorąbywaniem" niektórych niemieszczących się drewienek w dużym pokoju) i nie mam ochoty. Kominek będzie wyłącznie ozdobny, jak mi się będzie chciało klimatu na Boże Narodzenie i romantyczny wieczór
ha. jak jest kasa to mozna duzo rozwazac.. pompa ciepla odpada ze wzgledu na koszt poczatkowy... toz to majatek. kominek ozdobny odpada. mam uraz.. zdun w bloku rodzicom postawic mial byc maly wyszedl na pol pokoju i tak stoi.. palone raz w roku jak dobrze pojdzie..najlepiej by bylo go rozebrac ale ciezko..bo to pare ton. natomiast Ci znajomi jedni i druszy co maja kominek taki do ogrzewania nie narzekaja i maja czysto zawsze.. wiec sobie nie wyobrazalam ze to brudzi itp.
@MAFJa będziesz miała trojaczki i huk pracy bierz ten piec podajnikiem na ekogroszek, w miarę tanio- ok 3 tysia na rok, w tym ciepła woda ogromnego bojlera który stoi w piwnicy,obsługa to wsypywanie do podajnika ekogroszku co trzy dni i czyszczenia ( to rożnie raz na 1-2 tygodnie) do takiego pieca schodzisz raz dziennie sprawdzić czy wszystko hula, mamy i bardzo polecamy
nasz koszt pieca to 7 tysia z elektronicznym sterownikiem http://sekom-pleszew.com.pl/ bardzo polceam tego producenta, piec przywożą montują i dzwonisz w razie potrzeby kiedy chcesz
kominek przy raczkujących trojaczkach.... słabo to widzę
Komentarz
Nowy dom na nowe piętnaście
A nie dasz rady w słupku piekarnik, jak u mnie? Młodsza nie będziesz, żeby się schylać do zwykłego (sorry, nie bij...)
I dzieci się nie parzą...
Kuchnia z piekarnikiem nie jest taka zła i też może być w zabudowie. Teraz takie piekarniki, że się dzieci nie parzą, bo z zewnątrz nie są gorące (przynajmniej nasz).
W sumie wciąż jeszcze jestem po tej stronie....
http://goracakuchnia.pl/images/detailed/7/Plyta-gazowa-SMEG-SR764AX-goracakuchnia-pl-1.jpg
Taki układ palników sprawia, że jest więcej miejsca na duże garnki. Moja dodatkowo ma ruszt taki kratkowy, że można przesuwać garnki jedną ręką i nic nie spada. Jak znajdę coś podobnego to wkleję. Tylko nie wiem, czy taka opcja jest w całych kuchenkach czy tylko osobno.
Idę szukać
http://img33.imageshack.us/img33/5228/iardok965mx.jpg
A co powiesz na to:
http://kukbuk.com.pl/images/2015-03-13/big_1426261190.jpg
Piękna jest! I Stasiu miałby możliwość poszaleć w kuchni
Z kompa wkleje linka
My wlaśnie stwierdziliśmy, że mamy dwa miejsca do cyklinowania i zastanawiamy się, jak się zabrać do tego. (na cyklinowanie całości mieszkania przez fachowców w tym roku nie ma szans, a kawałka nikomu się nie opłaca...)
k.
Dzięki serdeczne!
Tak ładnie wycyklinował, że pociągnęliśmy podłogę lakierem bezbarwnym - chciałam wcześniej białą farba olejną.
http://sentymentyiprezenty.blogspot.com/2012/02/malowanie-parkietu-na-biao-historyjka.html
Mamy jednak drewniany, ale bardzo jaśniutki na razie (bo ściemnieje z czasem).
Gdy podłoga będzie sucha i twarda przesuniemy meble i wycyklinujemy pozostałe pomieszczenia. To już nie będzie trudne. Wyprowadziłam się na czas remontu dwa piętra niżej. Za tydzień malowanie i sprzątanie. Uwielbiam remonty.
Ja mogę Ci powiedzieć jaki był mój argument przeciwko ogrzewaniem kominkiem - masz kotłownię w salonie. Jeśli masz kominek z płaszczem wodnym jak nie masz prądu, to nie można kominka odpalić, bo Ci się woda w instalacji zagotuje.
Ale są ludzie, którzy lubią kominek i kotłownia im nie przeszkadza Będziemy mieli tylko kominek rekreacyjno-ozdobny, a w razie palenia nim i tak rekuperator odzyska ciepło.
My mamy kominek z płaszczem wodnym i gaz w butli na dogrzanie. Koszty zależą oczywiście od zimy. W tym roku gaz z butli załączył się tylko raz A drewna połowa została. Przy dobrym kominku nic się nie dymi, tylko czasem dołożyć trzeba. Niekiedy jest to meczące, ale ja lubię kominek.
karolinamika - pewnie że trzeba, ale niektórym to nie przeszkadza. W moim domu rodzinnym paliło się w kozie, która stała w salonie, także zobaczyłam jak to wygląda (łącznie z "dorąbywaniem" niektórych niemieszczących się drewienek w dużym pokoju) i nie mam ochoty. Kominek będzie wyłącznie ozdobny, jak mi się będzie chciało klimatu na Boże Narodzenie i romantyczny wieczór
bierz ten piec podajnikiem na ekogroszek,
w miarę tanio- ok 3 tysia na rok, w tym ciepła woda ogromnego bojlera który stoi w piwnicy,obsługa to wsypywanie do podajnika ekogroszku co trzy dni i czyszczenia ( to rożnie raz na 1-2 tygodnie)
do takiego pieca schodzisz raz dziennie sprawdzić czy wszystko hula, mamy i bardzo polecamy
nasz koszt pieca to 7 tysia z elektronicznym sterownikiem
http://sekom-pleszew.com.pl/
bardzo polceam tego producenta, piec przywożą montują i dzwonisz w razie potrzeby kiedy chcesz
kominek przy raczkujących trojaczkach....
słabo to widzę
chyba,ze chcesz się nerwicy nabawić