Osoba która pełni wysokie stanowisko państwowe objęta jest jest protokołem dyplomatycznym..
Z tym protokołem to chyba nie do końca. Posłowie są wyżej w precedencji. Po śmierci J. Szczypińskiej czy R. Wójcikowskiego nie bylo chyba żałoby narodowej.
@M_Monia PiS nie jest w ogóle prawicowy. Zawsze partie Kaczyńskich były centrowe z socjalistycznym zacięciem. Natomiast robi z siebie prawicę przez bogoojczyźniane podkręcanie emocji. Nigdy to nie była partua prawicowa ani gospodarczo ani moralnie.
Hipokryzja. Robienie żałoby, bo zginął prezydent jednego z setek miast w Polsce. Współczuję rodzinie, ale szczerze mówiąc dużo bardziej poruszyła mnie śmierć dziewczynek.
No bo robią męczennika. Co za cynizm. Badzo oburza mnie ta cała sprawa. I nie chodzi mi o żałobę narodową bo rozumiem że sytuacja szczególna ale o tą otoczkę. Dobrze że nie mam tv ani nie słucham radia. Rodzinie współczuję. A prezydent miasta nie jest osobą jakąś znaczącą w państwie ani tym bardziej dyplomatą.
Problem w tym @odrobinka że udało im się zaprowadzic praktycznie duopol. I masz do wyboru partię niemiecką z przyzwoleniem na kradzież i partię umiarkowanie pro polską (niestety na kolanach przed dwoma nacjami), ale kiepską.
Ordynacja jest tak sprytnie zorganizowana, że inne nie mają szansę na kasę więc i na zaistnienie. Do tego wmówiono ludziom, że głosując na małe marnują głos i mamy co mamy.
Mnie też poruszyła śmierć dziewczynek, ale nie rozumiem co ma wspólnego? Tragiczną śmiercia w bardzo specyficznych okolicznosciach zginał prezydent dużego miasta. Znana postać. I choć politycznie nie był moim faworytem, mnie gdańszczanke bardzo poruszyła jego śmierć. I tak, żałoba należy się przede wszystkim jego rodzinie, ale też tym wszystkim tym, dla których był ważna postacią. Dla tych co czują stratę...
Gdańsk dostał pierdolca. Bez kitu. Noce ciszy dla Adamowicza, serduszka ze zniczy, łańcuchy światełek, wielogodzinne kolejki do ECS (od 7 rano już 2h czekania...), nawet wieczorki 'spiewania o nadziei', marsze, lekcje w szkołach o mowie nienawiści, radia Gdańsk (sic!) nie da się słuchać już. Żałoba, żałobą, ale teraz to już zaczyna cyrk przypominać. Mnie też śmierć Adamowicza zszokowała, porusza mnie myśl o tym, co przeżywa jego żona i córki. Ale co kieruje ludźmi, którzy organizują takie eventy? Coś bym napisała, ale chyba się powstrzymam. Może jestem bez serca, ale już mi bokiem ta żałoba wychodzi i szczerze mam nadzieję, że ten szał jutro się skończy.
EDT. Nawet panie w przedszkolu poczuły się w obowiązku rozmawiac o temacie z dziećmi (2,5-5lat!) I instruować rodziców 'jak rozmawiać z dziećmi o trudnych doswiadczeniach'. No, moje dzieci nie mają takiego doświadczenia, guzik ich cała akcja obeszła. Cała starsza trójka dowiedziała się w placówkach o zabójstwie (7, 5, 2i pół).
MMonia, ależ czemu mu żałować żałoby? Raczej mu nie pomoże już jeśli razem z nią nie idzie modlitwa. A bardzo ciekawe socjologiczne spostrzeżenia można zrobić obserwując jak bardzo ludzie potrzebują tego zamieszania. I nie, nie jednoczy ich żal po A. Wiele z tych organizujących i zaangażowanych osób znam osobiście tak się wesoło sklada i ich mobilizacja nie wynika tylko z żalu za prezydentem. A raczej ten żal jest radośnie podsycany przez zupełnie inne uczucia - i tu wracamy do tematu wątku, czyli do Owsiaka. Resztę zmilcze.
On dostał taka żałobę bo większość ludzi tego chciała. Zalujecie mu tego? Przecież on i tak stracił wszystko
Ale to z czym mamy teraz do czynienia trudno nazwać żałoba - gdzie tu powaga zachowana ? Fotografowanie w takim czasie rodziny i publikowanie zdjeć na portalach ( na onecie na pierwszej stronie) dywagacje w mediach jaka stacje oglądał morderca albo sugerowanie motywów politycznych - i to wszystko chwile przed pogrzebem
Własnie wyjrzałam przez okno (Kraków) i patrzę, a tu przejeżdża miejski autobus z biało-czerwonymi chorągiewkami z kirem. Jeszcze takiego czegoś to nie widziałam!! (autobusu miejskiego z chorągiewkami z kirami)
A to może w Krakowie to nowość. W moim mieście widziane w dniach żałoby.
wpisy o tym ze z żałoby robi się cyrk i w kółko wałkuje temat w mediach do przesady, brzmiały mi jakos znajomo, i już wiem czemu - podobna opinie wiele osób ma na temat smoleńska.
Paprotka ale ja napisalam ze dla mnie jest cyrk bo w pewnym momencie akcja z Owsiakiem przyslonila tragedie z Gdanska - czegos takiego sobie nie przypominam przy Smolensku
poza tym tam media duzo walkowaly Smolensk bo zginelo duzo osob pelniacych funkcje panstwowe - istotne z punktu widzenia calego Panstwa - i to zapewne powodowalo ze wiele artykulow, wiadomosci itd
i tez wtedy nie podobalo mi sie jak telewizje transmitowaly przylot trumien na lotnisko gdzie czekaly na nich rodziny - dla mnie to bylo cos nie do pojecia transmitowac to
teraz wchodze na onet czy wp i na pierwszej stronie zdjecie zony i corek przy trumnie i tytul w stylu "wzruszajce pozegnanie"- bardzo mi sie to nie podoba - media powinny dac spokoj rodzinie teraz
Media mówią to co chcą żeby ludzie myśleli i mówili. Ludzie biorą to za swoje, jakoby sami się prowadzili. Niestety we własnej rodzinie miałam nie raz tego przykład, począwszy od sposobu na ugotowanie czegoś po zdanie na tematy polityczne i społeczne. Np. nauczanie domowe jest be.....po paru programach w tvn już nie jest be.
media robia to co chce uslyszec tlum - wiec maja prawo wlazic z buta w zycie rodziny w zalobie (np. widzialam na onecie artykul z tytulem o tym jak sie Panstwo Adamowicze poznali) - hmmm ciekawe przyzwolenie
skoro juz tak kiepsko z Polakami ze trzeba zaspokajac ich ciekawosc w takim momencie w takich sprawach to media powinny wziac jakas odpowiedzialnosc i powiedziec stop - nie byloby takiego artykulu to co by sie stalo? naprawde jest cos takiego jak takt
napisze jeszcze raz - my tu o mediach w tej chwili mowimy a nie o tym ze ludzie sie zbieraja
Paprotka w Smolensku zginelo prawie 100 osob tzw elity kraju w tym prezydent panstwa polskiego, w Gdansku prezydent miasta, widzisz roznice?
co nie zmienia faktu, że dla osób które takie opinie wygłaszały, żałoba i rozdmuchiwanie tragedii było przesadne, upolitycznione i doprowadzone do absurdu
Właśnie niedawno przerabiałam z synem temat na historii o czasie po l W.Ś. I odnośnie rozwoju telewizji było napisane że między innymi służyła do manipulacji i propagandy....coś się zmieniło?
@M_Monia partia prawicowa to Ruch Narodowy, partia Wolność Korwina, powstająca być może partia Jakubiaka, środowisko Grzegorza Brauna i Pobudki, prawicowców można było spotkać wśród polityków Kukiz15, natomiast PiS jest centrolewicą.
Komentarz
A prezydent miasta nie jest osobą jakąś znaczącą w państwie ani tym bardziej dyplomatą.
Ordynacja jest tak sprytnie zorganizowana, że inne nie mają szansę na kasę więc i na zaistnienie. Do tego wmówiono ludziom, że głosując na małe marnują głos i mamy co mamy.
Tragiczną śmiercia w bardzo specyficznych okolicznosciach zginał prezydent dużego miasta. Znana postać. I choć politycznie nie był moim faworytem, mnie gdańszczanke bardzo poruszyła jego śmierć.
I tak, żałoba należy się przede wszystkim jego rodzinie, ale też tym wszystkim tym, dla których był ważna postacią. Dla tych co czują stratę...
https://dorzeczy.pl/kraj/90480/Lekcje-ws-mowy-nienawisci-w-szkolach-Ordo-Iuris-udostepnia-formularz-zwolnienia-dzieci.html
Żałoba, żałobą, ale teraz to już zaczyna cyrk przypominać.
Mnie też śmierć Adamowicza zszokowała, porusza mnie myśl o tym, co przeżywa jego żona i córki. Ale co kieruje ludźmi, którzy organizują takie eventy? Coś bym napisała, ale chyba się powstrzymam.
Może jestem bez serca, ale już mi bokiem ta żałoba wychodzi i szczerze mam nadzieję, że ten szał jutro się skończy.
EDT. Nawet panie w przedszkolu poczuły się w obowiązku rozmawiac o temacie z dziećmi (2,5-5lat!) I instruować rodziców 'jak rozmawiać z dziećmi o trudnych doswiadczeniach'. No, moje dzieci nie mają takiego doświadczenia, guzik ich cała akcja obeszła. Cała starsza trójka dowiedziała się w placówkach o zabójstwie (7, 5, 2i pół).
Fotografowanie w takim czasie rodziny i publikowanie zdjeć na portalach ( na onecie na pierwszej stronie) dywagacje w mediach jaka stacje oglądał morderca albo sugerowanie motywów politycznych - i to wszystko chwile przed pogrzebem
Miasto Gdańsk mogło ogłosić żałobę 3-dniową... Ale narodowa?
A większości chyba nikt nie pytał
Swoją drogą ale byłby wrzask, jakby teraz straż miejska zaczęła sprzątać te znicze.