@jukaa napisałam, że mam dysonas - jest to mój osobisty problem, podkreśliłam to. Moje dzieci na katechezie uczą się, że za grzech ciężki jest piekło. A tutaj z wypowiedzi Szustaka niebo otwarte itp. Jednostronne spojrzenie.
Nie znam jego duszy, szansa na nawrócenie jest do końca. Może pod koniec coś dobrego się zadziało. Oby, bo jeśli nie to... bez satysfakcji piszę, tragedia.
Piekło to jest tragedia. Wieczne potępienie. Gorsza przecież niż ta okropna śmierć.
Rozwodzę się na ten temat, bo to katolickie forum i walka o duszę jawi mi się najistotniejsza.
Ostatnio przypadkiem do mnie dotarło że zmarł TEN Dębski. Też ochy achy jak to kobietom pomagał.
To są ludzie na świeczniku, trudno nie widzieć co się dzieje.
Prawda jest spychana na margines, liczy się wyłącznie zasada żeby źle nie mówić o zmarłym. Tymczasem poglądy które wygłaszał i sprawy za którymi stał, to jest swoiste świadectwo życia.
Ostatnie lata w Europie dobitnie udowodniły, że nie ma rozwoju bez wzrostu moralności.
Czy ja bym miała odwagę w twarz powiedzieć Adamowiczowi? Jak 6lat temu uświetniał swoją obecnością MTB Gdańsk to jeszcze takich kontrowersji na jego temat nie było (ew. możliwe, że inVitro). Nie miałam dzieci rozumnych, nie interesowałam się aż tak. Teraz świadomość inna, swojemu radnemu powiedziałam, że źle postępuje wobec mieszkańców, ale to inna liga (nie w sensie człowieka tylko faktu odbycia rozmowy).
@Elunia jeżeli dasz mi 100 zł na zakupy, które wiesz że są warte 30 zł, a ja kupię w sklepie u mojej zony za100, czy zaufasz mi znowu i dasz 100? Nie. Czy popełniłem przestępstwo? Nie.
W przypadku Owsiaka jest wiele przesłanek, że działa w ten sposób. W procesie Matki Kurki nastąpiło sprawdzam - Owsiak pokaż faktury z firmą żony czy kogo tam. Nie pokazał.
Mi i wielu to wystarczy. Nic do tego nie ma poprawność księgowania. Chociaż w tym przypadku i to jest wątpliwe.
@Elunia, ja nie żyję Owsiakiem. To wyrok jednego tylko procesu. Wyroków było ok. 10. Wspominasz grubsze pieniądze - chodziło o to, z jakich pieniędzy i za ile był kupiony drogi budynek. Budynek, który kosztował chyba 5 mln, a fundacja głosiła cały czas, że wszystko, wszystko co dostanie, to wydaje na inne cele, a wg Owsiaka budynek kosztował tylko milion. To tak na szybko i mogę się mylić co do szczegółów. Nie będę wracała do innych wyroków, to zwyczajnie szkoda mi czasu. Jeśli dla Ciebie porównanie fundacji obracającej grubymi milionami z maleńką firmą to taki sam poziom, to o czym tu mówić? Głowna księgowa, podpisująca rachunki takiej wielkości, jest taka nieświadoma? Zajmuje się takimi pieniędzmi, jakich moja rodzina może w całym swoim życiu nie zobaczy? I ona nie zna programu komputerowego? Proszę Cię, Elunia, bo to już nawet nie śmieszne. Myślę, że można bez trudu sprawdzić jaka jest odpowiedzialność głównej księgowej. Księgowej, która obraca milionami. Fundacja głosi na swojej stronie, że jej finanse są rzetelne, jasne i przejrzyste. Owsiak robił cyrk z fakturami w sądzie. Myślę, że nie było łatwiej niż wtedy udowodnić, że ma rację i działa czysto. On jednak tych faktur nie dostarczył. Po co jakieś kontrole, jak Owsiak nie chce faktur pokazać. Ja nie muszę na siłę Cię przekonywać, nie mam takiej miscji. Dla mnie to są rzeczy, których się nie da podważyć. Owsiak był pajacem i kłamcą, jest i pewnie będzie. Do tego, jak widać, jest nie do ruszenia. Może tylko zadziwiać mechanizm wyparcia i wiara w uczciwość pajaca.
@Paprotka , Twoje linki nie są aktywne, dlatego nie mam szansy się do nich odnieść.
Uważam, że o. Rydzyk nie dostaje od państwa, bo mu się zwyczajnie od państwa nie należy. Z jakiej racji miałby dostawać? A Ty @Paprotka dostajesz od państwa?
@Paprotka , Twoje linki nie są aktywne, dlatego nie mam szansy się do nich odnieść.
Uważam, że o. Rydzyk nie dostaje od państwa, bo mu się zwyczajnie od państwa nie należy. Z jakiej racji miałby dostawać? A Ty @Paprotka dostajesz od państwa?
Walka z mową nienawiści to dobry pomysł. Mam dosyć najezdzania na Kościół na księży, na rodziny wielodzietne. To na prawdę się wszystkim przyda. Nie jest tak że tylko Ci z prawa, ale Ci z lewa są tacy sami jeśli chodzi o mowę nienawiści. Moze dzięki temu śmierć Adamowicza będzie miała jakiś sens w tym całym nieszczesciu
Monia - tylko że z mową nienawiści w tę stronę to oni akurat walczyć nie będą
Jaka znowu mowa nienawiści? Nowe hasełko które robi furorę. Nie ma moim zdaniem mowy nienawiści. Można coś lubić, nienawidzić, gardzić czymś i coś podziwiać ale nie kupuję hasła mowa nienawiści bo coś takiego nie istnieje.
To chyba mało znany raper Czy znany? Raperzy generalnie z zawodu zajmują się wulgaryzmami na różnorakie tematy. Można powiedzieć że ich twórczość to siarczysty bluzg. Jakie konkretnie wypowiedzi znanych osób zaliczane są do mowy nienawiści? Ktos ma cytaty?
Ja rozumiem, że mamy teraz zakładać, że większość społeczeństwa to jednak psychopaci. Nie zdrowi, stabilni, myślący ludzie tylko psychopaci którzy będą reagować agresja na wypowiedzi, słowa o silnym zabarwieniu emocjonalnym. Dlatego teraz musimy komunikować się z łagodnością, empatia, ma być miło i ciepło.
Dużo osób zabiera głos na publicznych przekaznikach. Głównie są to głosy wsparcia .. Dla Owsiaka Dla zamordowanego człowieka organizowana jest iluminacja świetlna. Nie wiem gdzie odbywa się mowa nienawiści tzn np ja napisałam na FB Ze nie stoję murem za Owsiakiem I jest to widoczne tylko dla grupki znajomych I nie jestem.znaczaca publicystka ani celebrytka Ale może to mogło by zostać uznane za mowę nienawisci bo atmosfera medialna wymusza jednak stanąć murem
@Paprotka, w tytule jest "Kolejne miliony dla ojca Tadeusza Rydzyka" a w tekście, że 750 tys. dostał o. Rydzyk. Czujesz różnicę? Wiesz, że 750 tys to 0,75 miliona? a nie miliony Inne media tez dostają zlecenia od państwa i nikt nie mówi, że jakaś gazeta coś dostaje od państwa tak za nic.
Drugi artykuł jest o konkursie jaki m.in. wygrały fundacja i szkoła o. Rydzyka. @Paprotka, był konkurs, rozumiesz? I oni ten konkurs wygrali. Uważasz,że nie mają prawa wygrywać konkursów?
Komentarz
W przypadku Owsiaka jest wiele przesłanek, że działa w ten sposób. W procesie Matki Kurki nastąpiło sprawdzam - Owsiak pokaż faktury z firmą żony czy kogo tam.
Nie pokazał.
Mi i wielu to wystarczy. Nic do tego nie ma poprawność księgowania.
Chociaż w tym przypadku i to jest wątpliwe.
Skoro jest uczciwy czemu nie pokaże dokumentów?
Może taki mały, malutki procesik myślowy?
https://www.rp.pl/Rzad-PiS/180709671-Kolejne-miliony-dla-ojca-Tadeusza-Rydzyka.htm
lhttps://www.google.pl/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi2qam5mvXfAhUGXCwKHXSXAoAQzPwBegQIARAC&url=https://businessinsider.com.pl/finanse/ojciec-rydzyk-i-jego-fundacja-dostaly-dotacje-na-dyplomacje/1g8esvc&psig=AOvVaw1tTJoUDabaIsufgPdUmW50&ust=1547827914329583
Fundacja głosi na swojej stronie, że jej finanse są rzetelne, jasne i przejrzyste. Owsiak robił cyrk z fakturami w sądzie. Myślę, że nie było łatwiej niż wtedy udowodnić, że ma rację i działa czysto. On jednak tych faktur nie dostarczył. Po co jakieś kontrole, jak Owsiak nie chce faktur pokazać.
Ja nie muszę na siłę Cię przekonywać, nie mam takiej miscji. Dla mnie to są rzeczy, których się nie da podważyć. Owsiak był pajacem i kłamcą, jest i pewnie będzie. Do tego, jak widać, jest nie do ruszenia. Może tylko zadziwiać mechanizm wyparcia i wiara w uczciwość pajaca.
Twoje linki nie są aktywne, dlatego nie mam szansy się do nich odnieść.
Wszyscy kiedyś dawaliśmy na Owsiaka, gdy publiczna tv poświęcała mu mnóstwo czasu antenowego. To było z naszych publicznych pieniędzy. To mnie bolało.
Albo ktoś w gazetce z ogłoszeniami parafialnymi przykleił plakat WOŚP. Bolało mnie to, więc poszłam i usunęłam ten plakat stamtąd.
https://www.rp.pl/Rzad-PiS/180709671-Kolejne-miliony-dla-ojca-Tadeusza-Rydzyka.html
https://businessinsider.com.pl/finanse/ojciec-rydzyk-i-jego-fundacja-dostaly-dotacje-na-dyplomacje/1g8esvc
Czy znany?
Raperzy generalnie z zawodu zajmują się wulgaryzmami na różnorakie tematy.
Można powiedzieć że ich twórczość to siarczysty bluzg.
Jakie konkretnie wypowiedzi znanych osób zaliczane są do mowy nienawiści?
Ktos ma cytaty?
Nie zdrowi, stabilni, myślący ludzie tylko psychopaci którzy będą reagować agresja na wypowiedzi, słowa o silnym zabarwieniu emocjonalnym.
Dlatego teraz musimy komunikować się z łagodnością, empatia, ma być miło i ciepło.
Dla Owsiaka
Dla zamordowanego człowieka organizowana jest iluminacja świetlna.
Nie wiem gdzie odbywa się mowa nienawiści
tzn np ja napisałam na FB
Ze nie stoję murem za Owsiakiem
I jest to widoczne tylko dla grupki znajomych
I nie jestem.znaczaca publicystka ani celebrytka
Ale może to mogło by zostać uznane za mowę nienawisci bo atmosfera medialna wymusza jednak stanąć murem
https://crowdmedia.pl/przepraszam-jurku-zapomnialem-o-tobie-wzruszajacy-list-zwyklego-polaka/
To oczywiście nie jest hejt.