Święta u dziadkòw. 3,5latka pyta po co sprzątamy kolejkę z podłogi. Ojciec-żeby rodzice się nie zabili kiedy będą wstawać do was w nocy. J-(jednym tchem przeprowadza analizę) Zabili? I pòjdziecie do nieba? I na zawsze zostaniemy u dziadków? Taka historia?!
Mój trzylatek właśnie mi powiedział, że jestem podobna do kaszalota, bo też jestem duża... Na co sześciolatek otworzył książkę o zwierzętach i na podstawie rysunku i skali zaczął mu tłumaczyć czym różnię się od kaszalota. Super
Cwiczenie z podręcznika do 1 klasy: odgłosy domu - coś skrzypi, gwiżdże, stuka, pluska. Czytam pytanie siedmiolatkowi: "A jakie odgłosy są w twoim domu?"
Siedmiolatek odpowiada: W moim domu słychać głównie jak się wszyscy drą. No to go delikatnie naprowadzam: ale to są odgłosy wydawane przez ludzi, a jakieś inne? A on mi na to: w naszym domu są odgłosy ludzkie i... nieludzkie.
U nas tym razem - Matka powiedziała... albo właśnie nie
Starsi byli na Gwiezdnych Wojnach, i ogólnie temat kolejnych/ wcześniejszych części, "dokrętek" (Łotr, przewidywane filmy o Hanie Solo) i innych takich jest na topie.
Dziś nasz prawie 5-latek: - Mamoo, a prawda, że były dwa Łotry? Ja: Aa, a nie wiem. Nie znam się na tym! A: - No, bo przecież były 2 łotry! Ja: Oo, to musisz starszych zapytać, ja nie wiem. A: No, mamoo! Przecież były 2 łotry, a Pan Jezus był trzeci!!!
Rozmowa nasza o matce co ma urodzić dziecko . Wczoraj minął termin i dr.skierowała na badania . A nasz 13latek:mam nadzieję że nie na indukcję!naturalny poród mniej boli!
Ja: Kiedy dzieci zasnęły? K: Dzieci po 21 a Kośka dopiero po 22. Ja: A to Kośka nie jest dzieckiem? (Kośka ma 2,5roku) K: Mam spore wątpliwości co do gatunku, który reprezentuje.
Himek: (4) do 6 letniej siostry. H: A wiesz Felu, że jak ty będziesz już stara, starsza niż nasza babcia, starsza niż nasza babacia (prababcia) to będziesz prawdziwie starą babą??? F: A ty będziesz wtedy starym dziadem! H: (śmieje się) O nie. Ja zawsze będę przystojny i pełen uroku.
Lidka to ty bedziesz krwiożerczym gorylem który atakuje ludzi, a ja Policjantem który nie wie że ty jesteś inteligentnym gorylem i zaczyna z nim walkę ale ta walka jest nie równa, na szczęście ja sie nie bedę poddawał bo byłem specjalnie szkolony.
-Dobra tylko ja bedę krwiożerczym gorylem, który zmienia się w niedźwiedzia gryzli szablozębnego.
- Dobra a ja bedę policjantem który bedzie potrafił udawać że umiera i tym pokona ciebie dobra....
U nas z zabaw ostatnich - prawie 5, prawie 7 i 8,5 latek podpinają się do "smyczek", a przeciwległe końce dzierży ich 1,5 roczna siostra. Bracia zgodnie udają pieski/kotki/inne stwory, i są szczęśliwi jak prosięta w deszcz, że Mała ich wodzi, jak chce. Ech, te kobiety... Czasami i 10 latek się załapie na smycz k.
Komentarz
Ojciec-żeby rodzice się nie zabili kiedy będą wstawać do was w nocy.
J-(jednym tchem przeprowadza analizę) Zabili? I pòjdziecie do nieba? I na zawsze zostaniemy u dziadków? Taka historia?!
-Łóżko mi wypiło picie.
- Głosy anioła, kto więcej woła, ten więcej potrzebuje pomocy, pomocy..
Weź nie żartuj której nie zmasz?
Np Ł.
-Mamoo, jak miło myje się podłogę, dziękuję, że mi pomagasz.
-Posolił ktoś wodę?
-Tak!
-A ile?
-szczyptę!
E. 2,5 do taty:
- połóż się koło mnie na podłodze, włączę ci radyjko!
Tata kładzie się chętnie a radyjko w postaci E. śpiewa rzewnie:
- Mama krzyczy naaa mnieee, mama krzyczyyyy na mnieee ....
Czytam pytanie siedmiolatkowi: "A jakie odgłosy są w twoim domu?"
Siedmiolatek odpowiada: W moim domu słychać głównie jak się wszyscy drą.
No to go delikatnie naprowadzam: ale to są odgłosy wydawane przez ludzi, a jakieś inne?
A on mi na to: w naszym domu są odgłosy ludzkie i... nieludzkie.
Starsi byli na Gwiezdnych Wojnach, i ogólnie temat kolejnych/ wcześniejszych części, "dokrętek" (Łotr, przewidywane filmy o Hanie Solo) i innych takich jest na topie.
Dziś nasz prawie 5-latek:
- Mamoo, a prawda, że były dwa Łotry?
Ja: Aa, a nie wiem. Nie znam się na tym!
A: - No, bo przecież były 2 łotry!
Ja: Oo, to musisz starszych zapytać, ja nie wiem.
A: No, mamoo! Przecież były 2 łotry, a Pan Jezus był trzeci!!!
Kurtyna.
Co ta popkultura z człowiekiem robi...
Wywołał burzę śmiechu
Wczoraj minął termin i dr.skierowała na badania .
A nasz 13latek:mam nadzieję że nie na indukcję!naturalny poród mniej boli!
Pytam córki kto tak powiedział?
- no ja przeciesz.
Podaję wyraz, on dorabia zdrobnienie (stół- stolik itd), jako któryś z kolei:
Ja: komputer
M: laptop
Ja: Kiedy dzieci zasnęły?
K: Dzieci po 21 a Kośka dopiero po 22.
Ja: A to Kośka nie jest dzieckiem? (Kośka ma 2,5roku)
K: Mam spore wątpliwości co do gatunku, który reprezentuje.
H: A wiesz Felu, że jak ty będziesz już stara, starsza niż nasza babcia, starsza niż nasza babacia (prababcia) to będziesz prawdziwie starą babą???
F: A ty będziesz wtedy starym dziadem!
H: (śmieje się) O nie. Ja zawsze będę przystojny i pełen uroku.
Lidka to ty bedziesz krwiożerczym gorylem który atakuje ludzi, a ja Policjantem który nie wie że ty jesteś inteligentnym gorylem i zaczyna z nim walkę ale ta walka jest nie równa, na szczęście ja sie nie bedę poddawał bo byłem specjalnie szkolony.
-Dobra tylko ja bedę krwiożerczym gorylem, który zmienia się w niedźwiedzia gryzli szablozębnego.
- Dobra a ja bedę policjantem który bedzie potrafił udawać że umiera i tym pokona ciebie dobra....
Od godziny walczą w przyjaźni.... Super zabawa...
Ech, te kobiety...
Czasami i 10 latek się załapie na smycz
k.