ja robię mąkę ziemniaczaną z płynem do naczyń fajnie wychodzi
i faktycznie bardziej jak piasek niż jak ciastolina ale dużo więcej sprzątania po niej niż po ciastolinie jakoś moim dzieciom wyjątkowo się rozsypuje, ale za to mokry mop i po sprawie, od razu podłoga się czyści
zrobiłam tę masę odżywkową @Agnieszka miałam pewne wątpliwości, czy mi tym wszystkiego nie upaprzą, ale co tam, i tak malutko im zrobiłam, bo nie miałam więcej odżywki... w każdym razie teraz siedzą i się zadowoleni tym bawią, więc dziękuję za przepis
Dzieci dostały od dziadków piasek kinetyczny i sprytną plastelinę. Jedno i drugie - bardzo fajne! Na długo zajmuje zarówno pięciolatkę, jak i jedenastolatka i czternastolatka. Nieco transująco-relaksujące ;-)
tak, z ziemniaczaną siedzą i robią więc w sumie mam spokój, ale syn się w tym chyba wytarzał i przed chwilą jak przyszedł na dywan to mi lekko ciśnienie skoczyło... zaraz Wam powiem, czy to się łatwo zbiera odkurzaczem
melduję, że masę odżywkową odkurza się dobrze, może dlatego że nie zdążyliśmy jej jeszcze wdeptać w dywan przy okazji odkurzyłam całe mieszkanie, więc same plusy chyba się przejadę do pepco po piasek
Cała rodzina złożyła się w te święta na kinceta dla dzieci. Mamy więc od kilku dni pokój w którym szaleją biegacze, skoczkowie i lotnicy Niestety to drogi bajer. Mamy też fajne puzzle 4d, normalnie wciągneli się jak w Lego
jeśli chodzi o dziwne masy do zabawy: ja moim robię czasem z mąki ziemniaczanej i z wody. brudzące ale po wyschnięciu wszystko się dokłądnie odkurzy, łatwe do zmycia jak jeszcze trochę mokre. powstaje takie toto, co można z całej siły ulepić w kulkę, a jak się puści to się rozpływa. rekord czasu zabawy: 2 h ugniatają, przelewają a na koniec wrzucają różne brokaty i inne ozdoby.
mąka kukurydziana+odżywka do włosów u nas bardzo się sprawdza. dobry pomysł.
@MonikaN ta zabawka jest świetna z tym dmuchajacym słoniem! U znajomych kiedysdzieci sie bawiły. Pierwszy raz taką widzieli i zabawy było co nie miara!
Lalki meega, ale cena... Moja Z.nadal marzy o elzowch Barbie, chyba znaczne odkładać do skarpety to na piąte urodziny jej uzbieram... Dostała mniejsze wersje (nie od Mattel Disney) i mówi, ze to nie barbie i średnio się bawi.
Za to F.starczy maly zestawim duplo i ma zabawy na godziny wszystkimi klockami;)
Oryginalną Barbie matela można kupić za mniej niż 40 zł na promocji. Tylko te, które są akurat najbardziej popularne ( kraina lodu, rockowe ksiezniczki)są dużo drozsze
Szukalam w necie Mattel chodzą za jedną powyżej 60. Więc za komplet dla nas to jednak za dużo na zwykłą zabawkę. No te co dostała są mniejsze, chudsze i sukienki Barbie nie pasuja. Mi osobiście te najtańsze nawet z mattela się nie podobają przez wbudowane części stroju - górę sukienek maja plastikową wlaną w ciało tak jakby. To ogranicza ukochane przebieranie
. Znalazłam raz w sklepie wersje dwóch lalek z całymi sukienkami i normalnymi cialkami - 280zl za komplet z szafeczka...
Choć fakt faktem - te oryginalne Barbie z dobrego plastiku są wytrzymałe. W zeszłym roku kupilam jej używana Mattel Roszpunke, taką jakoś piętnastoletnią - lalka nie do zdarcia. Jeszcze simba ma dobre jakościowo lalki ale nie ma frozenow. W ogóle ten szał miałam nadzieję, że jej przejdzie..
Komentarz
fajnie wychodzi
i faktycznie bardziej jak piasek niż jak ciastolina
ale dużo więcej sprzątania po niej niż po ciastolinie jakoś moim dzieciom wyjątkowo się rozsypuje, ale za to mokry mop i po sprawie, od razu podłoga się czyści
Z czystej ciekawości pytam.
miałam pewne wątpliwości, czy mi tym wszystkiego nie upaprzą,
ale co tam,
i tak malutko im zrobiłam, bo nie miałam więcej odżywki...
w każdym razie teraz siedzą i się zadowoleni tym bawią, więc dziękuję za przepis
pachnie pięknie
siedzą i robią więc w sumie mam spokój,
ale syn się w tym chyba wytarzał i przed chwilą jak przyszedł na dywan to mi lekko ciśnienie skoczyło...
zaraz Wam powiem, czy to się łatwo zbiera odkurzaczem
przy okazji odkurzyłam całe mieszkanie, więc same plusy
chyba się przejadę do pepco po piasek
Mamy też fajne puzzle 4d, normalnie wciągneli się jak w Lego
mąka kukurydziana+odżywka do włosów u nas bardzo się sprawdza. dobry pomysł.
http://dziecisawazne.pl/7-przepisow-na-masy-plastyczne-takze-jadalne-dla-dzieci/
Uwielbiałam w dzieciństwie.
Za to F.starczy maly zestawim duplo i ma zabawy na godziny wszystkimi klockami;)
Za 8 dyszek cos znajdziesz chyba...
A po czym ona oryginal rozpoznaje?
@Malgorzata - czy te długie włosy na dłuższą metę nie przeszkadzają w zabawie? Nie kołtunią się itp.
Mi osobiście te najtańsze nawet z mattela się nie podobają przez wbudowane części stroju - górę sukienek maja plastikową wlaną w ciało tak jakby. To ogranicza ukochane przebieranie
. Znalazłam raz w sklepie wersje dwóch lalek z całymi sukienkami i normalnymi cialkami - 280zl za komplet z szafeczka...
Jeszcze simba ma dobre jakościowo lalki ale nie ma frozenow. W ogóle ten szał miałam nadzieję, że jej przejdzie..
Pytanko mam - czy posiada ktoś grę "Wsiąść do pociągu: Europa"?
I mógłby podzielić się opiniami ;-)