Ja też ten serial uwielbiam, ale Martyna ma rację, że dalsze serie słabsze. Ostatnia szczególnie pobiła rekord kiczu. Babcia Grantham vs książę Kuragin mnie osłabili.
ps. Ja jestem fanką pana Carsona. "What do you think, mr.Carson?" "I'd rather not say, my Lord.........." i zdegustowana mina. Śmiałam się do łez,nie pamiętam który to odcinek.
Pioszo, no coś Ty. Jeśli o mnie chodzi, nie oglądam Downton, żeby śledzić losy bohaterów, tylko żeby się ponapawać językiem, kostiumem, aktorstwem i drobnymi żarcikami. I uszczypliwościami. "- My Lady, what happened?! - Lady Edith chose to set fire in her room".
dokładnie Dawnton Abby się dla całej otoczki ogląda, dla tych tekścików perełeczek i dla kostiumów, bo co po niektore wątki są straszne. A Lady Grantham jest fantastyczna:). I fajnie obejrzeć z napisami dla tej angielszczyzny wyższych sfer z całym ich patosem i dystansem.
Poza tym - w jakim współczesnym filmie widziałeś, żeby bohaterowie dokonywali trudnych, ale dobrych wyborów? Np. żeby ktoś zrezygnował z okazji do przelecenia służącej, nie to, że niechętnej?
UWAGA SPOILER!!! Homoseksualista sie poprawia neico w dalszych czesciach, kiedy zycie daje mu lbie:) Ale jak dotad oprocz wzdychan i checi czynnie swego popedu nie realizuje:)
Pewnie juz pisalam, lae pewnie nei wszyscy czytali: serial realizowany jest w Highclere Castle. jest to siedziba rodu Lorda Carnavarona ( tego, ktory odkryl grob Tutanchamona). Jako jedna z neiwielu rezydencji nadal pozostaje w rekach jednaj rodziny i jest 'zwyklym' domem - mieszkaja tu na codzien wlasciciele. Wnetrza, ktore ogladacie w serialu sa jak najbardziej prawdziwe - zadna tam scenografia:) Tworca serialu jest zreszta bliskim przyjacielem pana zamku i piszac Dowton Abbey mial przed oczami Highclere. Oczywiscie, dla wlascicieli ow serial to dochodowy interes - chociaz zamek byl otwarty dla zwiedzajacych jeszcze zanim powstal serial. Stosunkowo neidawno w piwnicach urzadzono replike grobowca Tutanchamona. majatek zarabie tez na wynajmowniu gruntow dla rolnictwa, oraz organizowaniu polowan. Serial dobrze pokazuje funkcjonowanie wielkich majatkow w UK na przelomie wiekow - fajnie jest tez pokazana hierarchia wsrod sluzby - cos, o czym czesto sie zapomina. Naturalnie, nie uchorniono sie przed rozmaitymi wpadeczkami ( zle nakryty stol, samochody z lat o wiele pozniejszych etc - przy scenie polowania Jimmy zlapal sie za glowe a potem zaczal sie smiac:)) Ale ogolnie - warto ogladac.
Przepraszam, ale się uparłeś bez sensu. Ładne filmy o ładnych ludziach, którym na czymś zależy, w dodatku kręcone w ładnych plenerach i wnętrzach - są potrzebne i stanowią miód na mą duszę.
mam na dvd 4 serie,więc są też bonusy Powiem wprost: zafiksowałam się,nawet zaczęłam szukać w necie spódnic midi, szytych na modlę tych lat, ale nie ma ((((
Komentarz
Kochamy zwłaszcza starszą Lady Grantham.
Gdzie można kolejne online zobaczyć?
"What do you think, mr.Carson?"
"I'd rather not say, my Lord.........." i zdegustowana mina.
Śmiałam się do łez,nie pamiętam który to odcinek.
Jeśli o mnie chodzi, nie oglądam Downton, żeby śledzić losy bohaterów, tylko żeby się ponapawać językiem, kostiumem, aktorstwem i drobnymi żarcikami. I uszczypliwościami.
"- My Lady, what happened?!
- Lady Edith chose to set fire in her room".
zazdraszczam,
niestety, nie jest mi dana taka umiejętność
nawet mojemu mężowi się podobał
MSPANC (uczę się)
(wogle misie ostatnio pokrzywiło i wszystko oglądam przez filtr propagandy i mydła)
A zauważ, że homoseksualista jest postacią negatywną, a co najmniej niesympatyczną.
Pewnie juz pisalam, lae pewnie nei wszyscy czytali: serial realizowany jest w Highclere Castle. jest to siedziba rodu Lorda Carnavarona ( tego, ktory odkryl grob Tutanchamona). Jako jedna z neiwielu rezydencji nadal pozostaje w rekach jednaj rodziny i jest 'zwyklym' domem - mieszkaja tu na codzien wlasciciele. Wnetrza, ktore ogladacie w serialu sa jak najbardziej prawdziwe - zadna tam scenografia:) Tworca serialu jest zreszta bliskim przyjacielem pana zamku i piszac Dowton Abbey mial przed oczami Highclere. Oczywiscie, dla wlascicieli ow serial to dochodowy interes - chociaz zamek byl otwarty dla zwiedzajacych jeszcze zanim powstal serial. Stosunkowo neidawno w piwnicach urzadzono replike grobowca Tutanchamona. majatek zarabie tez na wynajmowniu gruntow dla rolnictwa, oraz organizowaniu polowan.
Serial dobrze pokazuje funkcjonowanie wielkich majatkow w UK na przelomie wiekow - fajnie jest tez pokazana hierarchia wsrod sluzby - cos, o czym czesto sie zapomina. Naturalnie, nie uchorniono sie przed rozmaitymi wpadeczkami ( zle nakryty stol, samochody z lat o wiele pozniejszych etc - przy scenie polowania Jimmy zlapal sie za glowe a potem zaczal sie smiac:)) Ale ogolnie - warto ogladac.
----------------------------
uważasz, że się powinno - żyć w operze mydlanej zamiast w prawdzie ?
bez tego będziemy gorsi ?
czy nie lepiej nauczyć się zauważać propagandę ?
a poza tym, praktycznie - czy mamy szanse w takich zawodach (kasę)?
Powiem wprost: zafiksowałam się,nawet zaczęłam szukać w necie spódnic midi, szytych na modlę tych lat, ale nie ma ((((
Moj ulubiony, szło mniej wiecej tak: Ona nie ma poglądów politycznych, bedzie je mieć jak wyjdzie za mąż, wtedy mąż jej powie jakie ma mieć.