ta teza o.odchodzeniu z pracy to debilizm..wszystkie inne zasilki owszem.. ale tu nie ma przecie tego albo albo.. choc ja bym tez chetnie predko nie wracala.. ale nasze pincset w kredyt wchodxi glownie wiec raczej za te 1,5-2 lata chociaz na goly etat bede musiala..
Przegladalam tegoroczna baze rodzin Szlachetnej Paczki. Sporo opisow typu "rodzina z kilkorgiem dzieci, rodzice poszukuja pracy albo MYSLA o znalezieniu pracy, utrzymuja sie z zasilkow/alimentow i programu 500+ ktory co prawda TROCHE im pomogl ale rodzina dalej nie ma srodkow na biezace potrzeby i prosi o podstawowe produkty czy sprzety domowe". Niestety potwierdzenie tego ze rozdawnictwo nie pomaga a wrecz przeciwnie.
Ja mam takie info od koordynatora, że w tym roku podobno jest ostra selekcja zgłaszanych rodzin i te otrzymujące 500+ nie są brane pod uwagę lub będą brane pod uwagę w ostatniej kolejności. Podobnie, jeśli w rodzinie występuje przemoc, uzależnienia itp, nadzór kuratora z uwagi na występujące dysfunkcje, przemoc, niewydolność wychowawczą itp. Miałam ogromny problem by zebrać choć ze 3 rodziny
kociara, no to chyba system jest bardzo swobodny bo rodzin które przyjmują 500+ znalazłam w bazie mnóstwo. na szczęście w przeciwieństwie do zeszłego roku prawie żadnych rodzin gdzie na miejscu jest alkoholik czy przemocowiec a jak już wspominają to mowa o rozwodzie czy separacji. niestety niektóre opisy to modelowe przykłady pogłębiania życiowej i dziedzicznej bezradności życiowej poprzez 500+
Ja mam takie info od koordynatora, że w tym roku podobno jest ostra selekcja zgłaszanych rodzin i te otrzymujące 500+ nie są brane pod uwagę lub będą brane pod uwagę w ostatniej kolejności.
Czy to znaczy, że tylko rodziny z jednym dzieckiem mogą dostać paczkę? No i z wyłączeniem tych, które mają za niskie dochody na 500+ za pierwsze dziecko.
Tego nie wiem. Napisałm tylko, jakie informacje otrzymałam od koordynatora
Aż bolą te niektóre kategoryczne oceny. Ja bym surowo nie osądzała żadnej rodziny wielodzietne nawet otrzymującej pińćsetki. Dla niektórych to może być jedynie (aż) splacony kredyt czy rata za mieszkanie,wypłata starczy na bieżące wydatki.A już jakieś sprzęty gospodarstwa domowego,rower dziecku,zabawki itd.to nieosiągalne marzenia. I to wcale nie musi być jakaś patologia czy też zawiniona sytuacja.Moga być pracowici i bardzo starających się rodzice. Warto być trochę bardziej powściągliwym w ocenach,bo nikt nie wie jak się jego życie potoczy i jakiej próbie może być poddany.
wg najnowszych wieści nie jest tak źle z ta pincetkowa patologią. Na cała Polskę jak na razie było 17 potwierdzonych zgłoszeń nadużyć 500 ( tzn przepijanie pieniędzy i zaniedbywanie dzieci) Więc serio nie jest źle
Życie samotnych matek po wejściu programu to INNA STRONA ŻYCIA Ten strach kiedy znika jedzenie a w portfelu pusto... Bóg działał cuda. Dawał mannę z nieba na jeden dzień. ...
Ale ten komfort życia bez ciągłego du...ścisku jest rewelacyjny
Gdyby było tylko tak że 500+ tylko komuś pomaga,byłoby rewelacyjnie. Ale jeśli sprawa załatwiona jest tak,że jednemu się pomaga żeby mógł żyć bez ścisku dupy, zabierając innemu i ten inny zaczyna żyć ze ściśnięta dupą ,to nie jest dobre rozwiązanie.
Za nierzetelne wystawienie faktury zostanie orzeczona kara więzienia jako kara obostrzona np. w przypadku dużego uszczuplenia należności podatkowej czyli w przypadku znaczącego zaniżenia wartości transakcji czy wykazywaniu transakcji pustych - co w tym dziwnego ??? Proponuję przed tym zanim zaczyna się siać panikę, że za każdy błąd czeka rok więzienia dowiedzieć jakie jest znaczenie słowa nierzetelny i uzasadnieniem nowelizacji. Za pomyłkę 10 zł do więzienia wsadzać nie będą
Przykładowy Kowalski prowadzący sobie jednoos. działalność gospodarczą raczej nie zaniża faktur na duże kwoty... tu chodzi o przestępstwa podatkowe na dużą skalę, świadome oszustwo a nie pomyłkę, którą zresztą można skorygować.
@Elunia to, że chodzi o przestępstwo wynika z systematyki kodeksu karnego skarbowego i brzmienia przepisów.
W wypadku mniejszej wagi jest tylko ewentualnie kara grzywny i już tylko w ramach odpowiedzialności za wykroczenie a nie przestępstwo, o czym wprost mówi ten przepis.
ALE, żeby wogóle mówić o odpowiedzialności karnej czyn musi być szkodliwy społecznie i zawiniony, przy ocenie stopnia szkodliwości społecznej bierze się pod uwagę wiele czynników - znowu wskazanych w innych przepisach. Akurat to przestępstwo może być popełnione tylko umyślnie.
Jeżeli już nawet przyjąć, że ktoś będzie ponosił odp. z przepisu mówiącego o karze pozbawienia wolności - sąd może wymierzyć tylko karę grzywny i to do 720 stawek (co nie oznacza, że wymierza odrazu 720, może wymierzyć np. 10, kara pozbawienia wolności może być wymierzona zamiast albo łącznie - to zależy od wielu czynników, kwoty przestępstwa itp.).
pojęcie "nierzetelności faktury" omówione zostało w orzecznictwie sądowym.
W ustawie określone jest jaka to jest kwota małej wartości, dużej czy wielkiej więc to nie jest decyzja uznaniowa urzędnika.
To nie działa w ten sposób, że nie postawi się przecinka i już do więzienia albo 720 stawek grzywny Nie wierzcie w bajki
@kasha 500+ to przede wszystkim deklaracja zmiany priorytetów. I uznania wychowania dzieci za inwestycję. Z tego względu warto było to zrobić. Mam mocno mieszane uczucia dotyczące posunięć rządu, ale deklaracje dotyczące priorytetów też są ważne. A co do przepisów podatkowych, to o tych akurat myślę podobnie jak @milamama2+3
Są też samotne matki jednego dziecka albo starszych dzieci.Znam jedną osobiście - zarabia 1500 i nie łapie się na 500+ , rodzinne, fundusz alimentacyjny, na nic!!! Odeszła już dawno od męża przemocowca , który wyjechał za granicę ale najpierw narobił długów i komornik jej siedzi na tej marnej pensji. Były nie płaci alimentów ale fundusz też nie dla niej.
Po pierwsze można pracować na 3/4 etatu i być więcej z dziećmi. Takie czasy
Po drugie komornik nie ma prawa zająć najniższej krajowej ani alimentów ani 500 plus
To, że bardzo bogaci dostają tez te pieniądze nie jest w porzsdku. Wogole to jest głupie ze z powodu 4 zł dochodu można stracić 1000 zł w budżecie. ..
Zawsze mamy wybór - czy kierować się swoim honorem i ponosić tego konsekwencje - z honorem... bez narzekania
Czy kierować się wg mnie realnym honorem czyli pokorą wobec warunków jakie panują i wobec nich podejmować decyzje chyląc czola przed futryną kiedy przechodzimy przez niewysokie drzwi....
Można iść z wyprostowaną głową i nabić sobie guza (mowiac ze drzwi sa male i narzekając na architekta) a można się schylic i cieszyc sie ze sie przeszlo ...
Po co tracic zdrowie, energię i humor na rzeczy na ktore nie mamy wpływu?
Komentarz
Zdecydowanie niepisowski bankier.pl neguje wizję tabunow odchodzących z rynku pracy rodziców.
Miałam ogromny problem by zebrać choć ze 3 rodziny
Mam troje dzieci ale 500 nie dostaję.Czyli mam 3 jedynaków : dwóch w technikum, jeden w gimnazjum.
niestety niektóre opisy to modelowe przykłady pogłębiania życiowej i dziedzicznej bezradności życiowej poprzez 500+
Ja bym surowo nie osądzała żadnej rodziny wielodzietne nawet otrzymującej pińćsetki.
Dla niektórych to może być jedynie (aż) splacony kredyt czy rata za mieszkanie,wypłata starczy na bieżące wydatki.A już jakieś sprzęty gospodarstwa domowego,rower dziecku,zabawki itd.to nieosiągalne marzenia.
I to wcale nie musi być jakaś patologia czy też zawiniona sytuacja.Moga być pracowici i bardzo starających się rodzice.
Warto być trochę bardziej powściągliwym w ocenach,bo nikt nie wie jak się jego życie potoczy i jakiej próbie może być poddany.
Więc serio nie jest źle
to tak jak z oficjalna liczba aborcji
http://kobieta.wp.pl/odzyskane-zycie-za-500-plus-tajemnice-ktore-skrywaja-kobiety-6067353791779457a
Życie samotnych matek po wejściu programu to INNA STRONA ŻYCIA
Ten strach kiedy znika jedzenie a w portfelu pusto... Bóg działał cuda. Dawał mannę z nieba na jeden dzień. ...
Ale ten komfort życia bez ciągłego du...ścisku jest rewelacyjny
Ale jeśli sprawa załatwiona jest tak,że jednemu się pomaga żeby mógł żyć bez ścisku dupy, zabierając innemu i ten inny zaczyna żyć ze ściśnięta dupą ,to nie jest dobre rozwiązanie.
W wypadku mniejszej wagi jest tylko ewentualnie kara grzywny i już tylko w ramach odpowiedzialności za wykroczenie a nie przestępstwo, o czym wprost mówi ten przepis.
ALE, żeby wogóle mówić o odpowiedzialności karnej czyn musi być szkodliwy społecznie i zawiniony, przy ocenie stopnia szkodliwości społecznej bierze się pod uwagę wiele czynników - znowu wskazanych w innych przepisach. Akurat to przestępstwo może być popełnione tylko umyślnie.
Jeżeli już nawet przyjąć, że ktoś będzie ponosił odp. z przepisu mówiącego o karze pozbawienia wolności - sąd może wymierzyć tylko karę grzywny i to do 720 stawek (co nie oznacza, że wymierza odrazu 720, może wymierzyć np. 10, kara pozbawienia wolności może być wymierzona zamiast albo łącznie - to zależy od wielu czynników, kwoty przestępstwa itp.).
pojęcie "nierzetelności faktury" omówione zostało w orzecznictwie sądowym.
W ustawie określone jest jaka to jest kwota małej wartości, dużej czy wielkiej więc to nie jest decyzja uznaniowa urzędnika.
To nie działa w ten sposób, że nie postawi się przecinka i już do więzienia albo 720 stawek grzywny Nie wierzcie w bajki
Z tego względu warto było to zrobić. Mam mocno mieszane uczucia dotyczące posunięć rządu, ale deklaracje dotyczące priorytetów też są ważne. A co do przepisów podatkowych, to o tych akurat myślę podobnie jak @milamama2+3
Po drugie komornik nie ma prawa zająć najniższej krajowej ani alimentów ani 500 plus
To, że bardzo bogaci dostają tez te pieniądze nie jest w porzsdku.
Wogole to jest głupie ze z powodu 4 zł dochodu można stracić 1000 zł w budżecie. ..
Czy kierować się wg mnie realnym honorem czyli pokorą wobec warunków jakie panują i wobec nich podejmować decyzje chyląc czola przed futryną kiedy przechodzimy przez niewysokie drzwi....
Można iść z wyprostowaną głową i nabić sobie guza (mowiac ze drzwi sa male i narzekając na architekta) a można się schylic i cieszyc sie ze sie przeszlo ...
Po co tracic zdrowie, energię i humor na rzeczy na ktore nie mamy wpływu?