Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

500 zł na każde dziecko

194959799100149

Komentarz

• Elunia powiedział(a):
    A co do wygranych wyborów dzięki 500+ to 51% rodzin ma jedno dziecko. :)
    Ale są babcię,dziadkowie,ciotki,wujkowie sympatycy wielodzietnych... :smiley: 
  • @olgal dokładnie :) i pradziadkowie, a jak wnukom żyje się lepiej to i dziadkowie zadowoleni :)

@Elunia poniżej wklejam link do projektu, a w ramach ciekawostki Stowarzyszenie Księgowych w Polsce nie miało uwag do projektu.

http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/agent.xsp?symbol=RPL&Id=RM-10-123-16
  • No właśnie, 51% rodzin z jedynakami, to dużo wyższy procent niż w całej Europie. Tam jak są w rodzinie dzieci, to zwykle już kilkoro. A u nas się chiński model robi.
  • @Tola Teraz trzeba tylko porównać znowelizowane przepisy z tymi, które do tej pory obowiązywały i będą obowiązywały nadal oraz z podstawowymi zasadami i regulacjami podlegania wogóle odpowiedzialności karnoskarbowej, proponuję zwrócić uwagę na słowa do .... iluś tam stawek dziennych grzywny i słowo albo oraz art. 62 § 5 kks:
    W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1–4 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe. 

i można dojść do wniosku, że za drobne pomyłki do więzienia nie będą wsadzać ;)
    Podziękowali 1Nika76
  • nie 720 tylko od 10 do 720 stawek - to różnica, liczba stawek jest stopniowana w zależności od przewinienia. To, że za kradzież jest przewidziana kara grzywny, ograniczenia wolności czy pozbawienia wolności do lat 5 nie oznacza, że za kradzież na kwotę 700 zł trafi się na 5 lat do więzienia. To są widełki dla sędziego, który musi mieć możliwość zastosowania adekwatnej kary również w przypadkach cięższych gatunkowo. 
  • @Tola jak zwykły przedsiębiorca tak zamiast kwoty 200 tys. wpisze sobie w fakturze 100 tys. to z pewnością się stanie.

a co do linku - to szukanie taniej sensacji, to że zdarzają się nieprawidłowości wiadomo ale jeżeli myślisz, że to standard to nie tak funkcjonuje. W razie nieprawidłowości jest sądowy tok odwoławczy od wyroku. 
    Podziękowali 1Nika76
  • Pracowałam w urzędzie, wiem jak nadgorliwi  szefowie potrafią interpretować prawo które daje im do tego furtki, do udręczenia klientów i pracowników...
  • W policji trzeba wyrobić pewną ilość madatów, w urzędzie skarbowym wykazać oszustwa podatkowe w odpowiedniej ilości- inaczej oznacza własnie że pracownicy nic nie robią... Bardzo niepokojące jest to traktowanie przedsiębiorców jako potencjalnych oszustów. Nie tzreba zmieniać prawa aby łapać złodziei.
  • Nie uważam, że tak nie jest jak mówisz @apolonia, urzędnicza głupota mnie często przeraża.

Nie podoba mi się tylko wprowadzanie w błąd, i nagłówki jak we wskazanym artykule: tak represyjnego prawa nie było nawet w prl!, minimum rok za nierzetelne wystawienie faktury, księgowi są przerażeni (TYLKO nie zgłaszają uwag do projektu - pewnie z tego przerażenia), rząd chce zniszczyć przedsiębiorców i sianie tego typu paniki, że jak przepisy wejdą w życie to za jakąkolwiek pomyłkę odrazu kara więzienia i 720 stawek grzywny z automatu. KKS określa kiedy wogóle podlega się odp., czy dane przestępstwo może być popełnione umyślnie czy nieumyślnie, co bierze się pod uwagę przy wymiarze kary, jak bada się stopień społecznej szkodliwości, kiedy można odstąpić od wymierzenia kary, kiedy można ją złagodzić itp. 

a co do restrykcyjnego prawa rodem z prl - nie chcę straszyć zastraszonych ;) ale ta górna granica stawek grzywny - 720 - funkcjonuje w kks już od wielu lat za wiele przestępstw, które może popełnić przedsiębiorca przy prowadzeniu działalności.
    Podziękowali 1Nika76
  • Cytat z zalinkowanego przez Ciebie @Elunia artykulu: Ponadto w Niemczech nie budzi np. zdziwienia to, że ktoś zostaje ukarany wysoką grzywną czy nawet karą pozbawienia wolności za to, że nie płacił podatków, u nas takie sytuacje wydają się szokujące. Trudno więc porównywać Polskę do Niemiec, gdyż pod względem stosunku do płacenia podatków znajdujemy się raczej w obszarze kultury +bloku wschodniego+" - skonkludowała ta sama osoba :) 

Chociaż w tym artykule dużo prawdy.

• Mali przedsiębiorcy kombinują bo koszty działanosci są tak ogromne że nieraz musieliby dokładać do interesu, wielkie korporacje nie płacą podatków bo mogą.
    Podziękowali 1Aga85
  • ja mam pewne obawy, że chcąc sobie zyskać naczelnika, naczelnik zaś wyrobić "skutecznośc" w ściganiu przestępców będzie dochodzić do nadużyć, co nowością nie jest- dobrze pokazuje to program "państwo w państwie"
    o ile zawsze byli, zawsze sa i zawsze będa nadgorliwi, to mam wrażenie, ze przy obecnej władzy chęć "przypodobania" się jest ciut większa...
    a to, ze i US ma wytyczne co do ilości mandatów, znalexienia czegoś przy kontroli to wiadomo.
    zamiast ułatwić przedsiębiorcom ich pracę to się im dokłada, dowala ile wlezie..
    ilu już poprzenosiło swoje interesy poza granice Polski? wieluuuuu
    i jeszzce więcej się wyniesie
    co rząd zyska? 
    nie zyska, więc dowali tym, którzy się jeszzce nie wynieśli....

500+ nie zniosą, ot dowalą jednym, drugim, trzecim i pieniądz się znajdzie
    po drodze da się co jeszzce, żeby zbobyć parę głosów więcej
    wszak nie chodzi im o polepszenie życia, tylko chodzi im o władzę, chcą się na stołkach utrzymać i będa robić wszystko żeby z tych stołków nie pospadać
    tylko jak niektórym ich wyborcom klapki zaczną spadac z oczu to już będzie za późno.

Podziękowali 1Aga85
  • Ależ @hipolit  -zapomniałaś, że to przenoszenie firm to na złość nowej władzy . Ci złośliwcy nie rozumieją, że nowa władza tak kocha lud pracujący miast i wsi. Ci złośliwcy przecież liczą tylko na to, kiedy wróci stara wladza i wtedy pootwierają tu swoje firmy
    Podziękowali 1hipolit
  • edytowano grudnia 2016
    apolonia powiedział(a):
    Mali przedsiębiorcy kombinują bo koszty działanosci są tak ogromne że nieraz musieliby dokładać do interesu, wielkie korporacje nie płacą podatków bo mogą.
    Ale jak korporacji przywalą podatek to korporacja się zwinie z kraju albo z miasta i bach: 500 - 100 tys. osób bez pracy... tym straszą 
  • Elunia powiedział(a):
    Nika76 powiedział(a):
    Takie mamy czasy że obecny rząd docenia i finansuje opiekę nad dziećmi w domu a jak dla Ciebie opieka nad dziećmi w domu to się nazywa nieróbstwo. .... to cóż.
    Nie skomentuję
    @Nika76 ; ale jaka opieka nad dziećmi w domu ? Ta matka ma jedno dziiecko -nastolatkę.Ma siedzieć w domu ?!!! Poza tym gdyby chodziło o opiekę w domu to by 500= nie przysługiwało pracującym.
    Opieka w domu to nie tylko opieka 24h na dobę. To również opieka popołudniowa albo przedpołudniowa. Nastolatek tez potrzebuje uwagi.

Ciężko o pozytywna uwagę od matki pracującej na 3 zmiany rypiącej nadgodziny.....
  • Bzdura. najwiekszy socjalizm jest na zachodzie. Jak na razie nie upada. 
    Podziękowali 2asiao Klarcia
  • edytowano grudnia 2016
    Tutaj dają zasiłki na dzieci uczące się i są one większe o 100 chf niż te na dzieci poniżej16 r.ż. Wyżyć się z tego nie da ale przy szesciorgu dzieci to mam tyle ile zarobilabym np przy sprzątaniu komuś mieszkania albo pilnowaniu dziecka. Też nie ma kryterium dochodowego. Dostaje każdy. Wiele firm zatrudnia na małą część etatu i zawsze można dorobić. Np w piątki i soboty w hipermarketach jest dużo pracy i zatrudniają dodatkowych pracowników. Tak że nie wiem czemu się akurat tego czepiać że ktoś nie chce pracować jak ma nastolatki. Jego wybór. Tutaj jest spore dofinansowanie do dzieci.
    Podziękowali 2Klarcia Katia
  • edytowano grudnia 2016
    Pukalam się w głowę wiele lat bez żadnego efektu. Tylko głowa od tego boli

Zamiast bezowocnie narzekac na rząd wole sie dostosować do warunków takie jakie sa.

Przynajmniej głowa mnie nie boli a sił i optymizmu wystarcza na każdy dzień 

Podziękowali 1Klarcia
  • Co ma do tego zamożność państwa? To są pieniądze z kantonu z budżetu więc z podatków. To że u nas jest chore prawo dla przedsiębiorców to ja wiem. Za 500 zł wyżyć się nie da w Polsce. Moim zdaniem za pierwsze dziecko też powinno się kasę dostawać tyle że mniejszą niż na kolejne skoro dostaje się na drugie. A sprawiedliwość spoleczna nie istnieje. Zawsze w takim systemie będzie ktoś poszkodowany. Niestety wzorujemy się na zachodzie Europy a tu socjalizm kwitnie i państwa policyjne. W sumie nie chciałabym doczekać czasów kiedy pieprznie to wszystko. A Szwajcaria jak zwykle pozostanie neutralna. Bo to są cwaniacy co myślą że są na wyższym poziomie. Mimo dobrobytu to nie jest raj tylko luksusowe więzienie.
    Podziękowali 2Klarcia Katia
  • Tak mnie tez zadziwia nieustannie troska o budżet państwa/jak złodzieje wyprowadzali to jakos nikt sie nie troskal/
    I jak Polacy za granice jada po przezycie to super a jak w kraju dostali to darmozjady
    Doprawdy nie nadazam za logiką tlumu
  • No rozdają i jakie są tego konsekwencje? To jest kierunek, który chcemy obrać? 
  • asiao powiedział(a):
    Tak mnie tez zadziwia nieustannie troska o budżet państwa/jak złodzieje wyprowadzali to jakos nikt sie nie troskal/
    I jak Polacy za granice jada po przezycie to super a jak w kraju dostali to darmozjady
    Doprawdy nie nadazam za logiką tlumu
    Celnie ujęte :smiley: 
  • Ja bym chciala kierunek taki ze za uczciwą prace ludzie mają godziwy byt a jest jak jest
  • Tu to warto być muzulmaninem. Wszystko ci opłacą... Europejczycy już tak dobrze nie mają.

@Elunia dlatego co napisałaś myślę że to kiedyś pierdyknie z hukiem. Choć patrząc na bezjajeczność autochtonow trochę jeszcze potrwa. Oni się nawet w szkole nie biją i każda większa trudność skutkuje depresją i samobójstwem.
  • Dlatego marzę o liberalizmie gospodarczym w Polsce, ale żeby to mogło zaistnieć to musimy mniej się dostosowywać do UE. Unia nam pozwoli tylko na socjalizm.
    Podziękowali 1Katia
  • W Polsce jest możliwość ED. Tu za nie posłanie dziecka do szkoły bez informacji wychowawcy przysyłają Ci do domu policję.
  • Oni doszli jednak częsciowo kolaboracja niestety, pozydowskimi pieniędzmi itp. A u nas co jakas zawierucha, to od 1000 lat sie przetacza ze wschodu na zachód i na odwrot, z południa, północy i w poprzek ;) Co sie czegos dorobimy, to trzeba zaczynać od początku. W Szwajcarii od początku XIX wieku jest neutralność. 
    Podziękowali 3Ania D. apolonia Katia
  • edytowano grudnia 2016
    @Elunia Szwajcarzy doszli pracą? Moim zdaniem bankami i żydowskim złotem. A pracują przyjezdni. Przynajmniej w tych gorszych pracach. Na kasie w sklepach nie spotkasz Szwajcara, pracują w urzędach, policji i na wyższych stanowiskach. Szwajcara prawdziwego to spotkasz na wsi. Przeważnie jest rolnikiem. 
    Poza tym mówisz o pokoleniu rodziców tych co w tej chwili pracują. Oni wprowadzali jakość. Och dzieci przeważnie mają to w 4 literach ewentualnie na języku, kiedy się chwalą jacy są świetni i wspanialomyslni że dzielą się z biednymi imigrantami swoim dobrobytem.
    Podziękowali 1Klarcia
  • Tylko socjal nie prowadzi do dobrobytu. Jeśli praca przestaje się kalkulowac, a ludzie przyjmują postawę roszczeniowa to raczej nie wróży rozwoju gospodarczego.

Podziękowali 3kociara apolonia Coralgol
  • Bo mieli obcy komunizm a teraz będą mieli własny. ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.