@Dorotak, ja same proste sprzęty mam. A że dużo? no jak mam dwie kuchnie plus "polową", to się nie muszę martwić, że się nie pomieszczą i nawet takie wyciągane od wielkiego dzwonu trzymam
Skatarzyna, a mozesz lopatologicznie troche o technologii produkcji w tym szynkowarze? Bo chyba skorzystam z okazji i zamowie, zeby mi przywiezli. Jakie sa dobre, z tych niewielkich (1,0-1,5 kg to dla nas max, 3 kilo musialabym mrozic i na sezon by bylo) i nieskomplikowanych?
Wkładasz doprawione mięso, pokrywkę wewnętrzną ze sprężyną, dociskasz, dokręcasz wkłądasz do garnka z gorącą wodą i trzymasz w tej gorącej wodzie aż nie będzie surowe - tu jest morze przepisów http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe z tej strony uczyliśmy się wędzić, ale inne porady też mają cenne. Kup ten mniejszy biowinu, najwyżej, jak nie będziesz zadowolona, to mi urwiesz głowę i gotowe
@Matka6, bo w piecu chlebowym są wyższe temperatury niż w piekarniku, garnki rzymskie popękały, a miski stalowe, z nierdzewki, w których piekłam mają za cienkie denka i się chleb od spodu przypalał.
Jak sprężyna nie będzie wcale ściśnięta, to się nie sprasuje, oczywiste, więc albo trzeba włożyć odpowiednio dużo, albo dokombinować dłuższą sprężynę. Mniejszych nie widziałam. No i mnie się nigdy nie udało wepchnąć 1 i pół do małego, raczej mniej. Ale tu nie dam głowy, bo oceniam na oko objętość mięsa, czy się zmieści, czy nie.
Komentarz
A że dużo? no jak mam dwie kuchnie plus "polową", to się nie muszę martwić, że się nie pomieszczą i nawet takie wyciągane od wielkiego dzwonu trzymam
http://sklep.sklepyhobby.pl/67-sklep-masarski
Sól peklową kupujemy, ale raczej pekluję tylko te mięsa, która zamierzamy wędzić.
Kup ten mniejszy biowinu, najwyżej, jak nie będziesz zadowolona, to mi urwiesz głowę i gotowe
Swoja droga znak czasow, ze zamias emotki moznaby tyle pasujacych grafik znalezc... mspanc.
kolejna rzecz na liście "muszę kupić"... wrrr...
http://wedlinydomowe.pl/zrob-to-sam/zrob-to-sam/1249-jak-z-puszki-zrobic-szynkowar
@Matka6, bo w piecu chlebowym są wyższe temperatury niż w piekarniku, garnki rzymskie popękały, a miski stalowe, z nierdzewki, w których piekłam mają za cienkie denka i się chleb od spodu przypalał.
Pierś indyka wpierw zamarnować w mieszance do drobiu , a potem zawinąć z żurawiną i " zaszynkowarować"
Realne?
Ja na przykład co włączę forum wieczorem, to ktoś pisze o burakach i ja cierpię.
jadłam kaszę następnego dnia, i następnego tyż;P po 19.00 nie jem, przepadło, muszę marzyć całą noc...
u mnie cała kolekcja jest w ciągłym użyciu
@Skatarzyna, moge się u Ciebie stołować? mogę? mogę?