Może już było, ale nie mam czasu czytać całości. Podpowiedzcie czy do solanki można użyć zwyklej soli zamiast peklowanej? Chodzi o tradycyjne wędzenie.
@Skatarzyna właśnie też się tego boję , że w błoto wywalę pieniądze ,ja mam wędzarnię taką że mieści się w niej praktycznie tucznik 150 kg tak więc nie namówię ślubnego żeby mi robił drugą ,a rozpalać taką wielką na ser wielkości powiedzmy jak pudełko lodów takie litrowe, to też średni biznes ,no i ślubny nie majster od takich rzeczy ,młody też nie garnie się, już od dwóch lat szukam pomysłu jak by wędzić te serki
@Bea ta na tucznika jest większa ode mnie sama jej nie otworze tam ponad 100 kg tucznik wchodzi na raz tak że dwa udka czy króliki to mało plus nie ma termometru i ja sama w niej nawet kijów nie założę bo jestem za mała
Ja też robiłam bez folii, lekko nie było wyciągać, trzeba się było nie raz nagimnastykować, ale i tak wolałam tak niż z folią. Nie wiem czy jak się żelatyny nie doda, to przypadkiem nie wyłazi łatwiej.
Kupiłam dziś szynkowar. No i do tego komplet woreczków. Na początek użyję ich, ale jak nabiorę wprawy postaram się zrezygnować z plastiku. Skąd wziąć strzykawkę? Taką normalna z apteki, czy musi byc jakaś specjalna?
Wrzuciłam na pierwszy ogień pierś z indyka z dodatkiem curry. Smaczna, ale... trochę sucha. Czyżbym zbyt długo trzymała na ogniu? (około 1,5 godziny), a może ostrzyknąć ją następnym razem...
@Yucami gdzieś go wsadziłam i nie mogę znaleźć, ale z tego co pamiętam to do 1/4 szklanki wody dałam łyżkę żelatyny, dwie soli, paprykę, gałkę i chyba czosnek + jakieś zioła na oko do smaku, takie jak do mięs. Ale zastanawiam się czy można robić bez wody i żelatyny bo mi ta żelatyna wpływa na górę i na boki zabierając dużo smaku. Ja lubię wędliny z galaretką ale w tej galaretka odpada i jest w większości do kosza...
Mam szynke w szynkowarze, z sola peklowa i przyprawami, odrobina zelatyny. Nie gotowalam jeszcze, bo na swieta dostalismy wedline i za duzo by bylo. Ile tak w lodowce moze sobie to mieso zapeklowane w szynkowarze lezec?
po raz kolejny boczek - zakupiony surowy zrolowany, potem przyprawy i na 48h w lodówce, parzył się w Wielki Piątek ok 3h. w smaku wyśmienity - bardzo zdrowe bo w połowie to białe mięso ;-)
Czytam wątek, mąż zagaił może byśmy szynkowar sobie sprawili. @Skatarzyna doczytałam że nie używasz woreczków i bez problemu wyjmujesz z tego ustrojstwa gotowa wędlinę?
Komentarz
@Skatarzyna pomóż poradź czy coś takiego zada egzamin , czy musi być te paliwo żelowe , ma być tylko do serów i niedużych ilości tak kilogram-dwa na raz
taką, to bym sama zrobiła!
Skąd wziąć strzykawkę? Taką normalna z apteki, czy musi byc jakaś specjalna?
Smaczna, ale... trochę sucha.
Czyżbym zbyt długo trzymała na ogniu? (około 1,5 godziny), a może ostrzyknąć ją następnym razem...
w smaku wyśmienity - bardzo zdrowe bo w połowie to białe mięso ;-)
@Skatarzyna doczytałam że nie używasz woreczków i bez problemu wyjmujesz z tego ustrojstwa gotowa wędlinę?