Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Szynkowar

191011121315»

Komentarz

  • Może już było, ale nie mam czasu czytać całości. Podpowiedzcie czy do solanki można użyć zwyklej soli zamiast peklowanej? Chodzi o tradycyjne wędzenie.
  • można, smaczne jak zawsze ale nie-ró-żo-we ;)
    Podziękowali 1kika0
  • alternatywą dla szynkowara jest schab gotowany dwa razy po pięć minut- u nas cieszy się powodzeniem
  • pojawiły się w sprzedaży jeszcze mniejsze szynkowary: http://allegro.pl/wyprzedaz-szynkowar-oryginalny-browin-stalowy-i6966534341.html mała zgrabna wędlinka wychodzi :)
  • Resztki pieczeni w tym ładnie się sklejają w całość, a tłuszcz nad pokrywką oddzielony.
  • http://allegro.pl/zestaw-wedzarnia-do-sera-domowa-wedlin-330005-i6621346456.html
    @Skatarzyna pomóż poradź czy coś takiego zada egzamin , czy musi być te paliwo żelowe , ma być tylko do serów i niedużych ilości tak kilogram-dwa na raz 
  • edytowano października 2017
    Nie wiem @nowa, chyba bym się obawiała źle wydanych pieniędzy, a nie dacie rady sami prostej wędzarni zrobić, dużo pomysłów na samorobne jest w necie.
  • @Skatarzyna właśnie też się tego boję , że w błoto wywalę pieniądze ,ja mam wędzarnię taką że mieści się w niej praktycznie tucznik 150 kg tak więc nie namówię ślubnego żeby mi robił drugą ,a rozpalać taką wielką na ser wielkości powiedzmy jak pudełko lodów takie litrowe, to też średni biznes ,no i ślubny nie majster od takich rzeczy ,młody też nie garnie się,  już od dwóch lat szukam pomysłu jak by wędzić te serki 
  • zobacz tu: 
    taką, to bym sama zrobiła! 
    Podziękowali 1nowa
  • Kupiłam, dzisiaj test.
    Podziękowali 1nowa
  • @Bea ta na tucznika jest większa ode mnie sama jej nie otworze tam ponad 100 kg tucznik wchodzi na raz tak że dwa udka czy króliki to mało plus nie ma termometru i ja sama w niej nawet kijów nie założę bo jestem za mała
  • ja dawałam mięso, tylko mnie zależało na smaku a nie na wyglądzie, w sensie, jak się rozpadło to nie robiłam paniki ;)
  • Ja też robiłam bez folii, lekko nie było wyciągać, trzeba się było nie raz nagimnastykować, ale i tak wolałam tak niż z folią. Nie wiem czy jak się żelatyny nie doda, to przypadkiem nie wyłazi łatwiej. 
  • Kupiłam dziś szynkowar. No i do tego komplet woreczków. Na początek użyję ich, ale jak nabiorę wprawy postaram się zrezygnować z plastiku. 
    Skąd wziąć strzykawkę? Taką normalna z apteki, czy musi byc jakaś specjalna?
  • Kupowałam w aptece razem z igłami, ale nie wiem czy to zgodne ze sztuką. 
    Podziękowali 1Pola
  • Ja w szynkowarze robię mielonkę, nie wiem jak by to się wyciągało bez woreczka? Chyba łyżką :P 
  • Ja polewam cirpla wodą szybkowar przed wyjęciem
  • Wrzuciłam na pierwszy ogień pierś z indyka z dodatkiem curry.
    Smaczna, ale... trochę sucha.
    Czyżbym zbyt długo trzymała na ogniu? (około 1,5 godziny), a może ostrzyknąć ją następnym razem...
  • @Yucami gdzieś go wsadziłam i nie mogę znaleźć, ale z tego co pamiętam to do 1/4 szklanki wody dałam łyżkę żelatyny, dwie soli, paprykę, gałkę i chyba czosnek + jakieś zioła na oko do smaku, takie jak do mięs. Ale zastanawiam się czy można robić bez wody i żelatyny bo mi ta żelatyna wpływa na górę i na boki zabierając dużo smaku. Ja lubię wędliny z galaretką ale w tej galaretka odpada i jest w większości do kosza...
  • Ja robię wieprzowe trochę z tłuszczem (karkówka) i dodaję czegoś nienajdroższego z wołowiny. Drobiowej mielonki nie robiłam.
  • Mam szynke w szynkowarze, z sola peklowa i przyprawami, odrobina zelatyny. Nie gotowalam jeszcze, bo na swieta dostalismy wedline i za duzo by bylo. Ile tak w lodowce moze sobie to mieso zapeklowane w szynkowarze lezec?
  • po raz kolejny boczek - zakupiony surowy zrolowany, potem przyprawy i na 48h w lodówce, parzył się w Wielki Piątek ok 3h.
    w smaku wyśmienity - bardzo zdrowe bo w połowie to białe mięso ;-)
  • Czytam wątek, mąż zagaił może byśmy szynkowar sobie sprawili.
    @Skatarzyna doczytałam że nie używasz woreczków i bez problemu wyjmujesz z tego ustrojstwa gotowa wędlinę?
  • Ola, czasem z problemem  :p ale nie jest to dla mnie wysyarczający powód, by gotować plastik.
    Podziękowali 1OlaN.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.