dobra, poddałam się... wszystko przez księgowe, co mi kazały czekać tydzień na kasę, a teraz hurtem zrobiłam się bogaaataaa ;-) kupiłam i marynuję łopatkę w przyprawach i warzywach (czosnek, cebula, marchew, pietruszka w plastrach), w związku z czym mam pytanie: czy te warzywa można razem z mięsem włożyć do rury? będzie coś z tego?
W kwestii dosolenia, nim zaczęłam nastrzyjiwac, nigdy nie.udało mi się uzyskać równomiernie zamarynowanej szynki, nawet gdy siedziała tydzień w zalewie. Oczywiście, jak ktoś tak woli, jego wybór. My mamy większość doświadczeń zdobytych z wedzenia
Naprawdę polecam stronę wedlinydomowe.pl Oczywiście, każdy potem twórczo modyfikuje, ale tam można dużo konkretów wyczytać. Ja unikam na dzień dzisiejszy peklowki. I nie bójcie się igły. Nastrzykiwanie jest banalne, a skraca czas niczym podróż koleją.
to dawaj szybciutko, w czym trzymasz przed wędzeniem? nastrzykiwanie sie nie boję przy następnych zakupach zakupię co trzeba i nigdy tego nie róbcie! nie wędzić w piątek, wszystko paaaaaaaaaaachnie, jęzor do kolan... tylko Kajtek degustator.
Ziele angielskie, liść laurowy pieprz i só. Z tą solą to zawsze zapominam i sprawdzam na stronie. Jak poszukasz w starych wątkach, to zakładałem o wędzarni. Nawet z fitorelacją.
Drugie podejście - łopatka w szynkowarze - tym razem ze sprężyną. Moja mama zachwycona tym, co wyszło. Pycha. Mam takie przemyślenia: bez nastrzykiwania uzyskałam słoność - posoliłam zzewnątrz sporo, natarłam solą, i zrobiłam nożem głębokie wcięcia w które wciskałam plasterki czosnku osolonymi rękoma. Całość grubo obtoczyłam majerankiem, dobę leżało w chłodzie polane oliwą. Baaardzo dobre.
Nie wiem po co wlazłam w ten wątek, bo oczywiście nabyłam sprzęt. I karkówkę. I mam pytanie - nie przeczytałam całego wątka, uczciwie przyznaję- czy to mięcho w coś trzeba włożyć przed szynkowarem? To znaczy woreczków nie chcę, ale tam w instrukcji piszą coś o siatce wędliniarskiej. Czy to konieczne? Bo chciałam już marynować mięso.
nie, w nic nie trzeba, marynujesz, wlkadasz, zaciskasz, poddajesz oborbce termicznej i masz jak nie uzywasz soli peklujacej, ktora nie lubi wysokich temperatur, to obrobka termiczna w zasadzie dowolna - nawet w piekarniku moje wedliny szynkowarowe bywaly z dobrym skutkiem - popsula mi sie klawiatura, nie wszystkie znaki sa...
Soli peklującej póki co nie używam, bo nie mam. Ja początkująca jestem. Do tej pory robiłam wędlinę gotowaną w garnku, pieczony schab i tyle. A w piekarniku ten szynkowar tak bez niczego?
@MagdaCh, sól peklowa nie ma wpływu na "łączność" jest odpowiedzialna za różowy kolor wyrobów wędliniarskich oraz pilnuje, by się jad kiełbasiany nie namnożył, znaczy konserwuje! Wyroby z sola peklującą nie powinny byc poddawane obróbce termicznej w za wysokich temperaturach, stąd są tylko parzone pod kontrolą termometru.
Komentarz
wszystko przez księgowe, co mi kazały czekać tydzień na kasę, a teraz hurtem zrobiłam się bogaaataaa ;-)
kupiłam i marynuję łopatkę w przyprawach i warzywach (czosnek, cebula, marchew, pietruszka w plastrach), w związku z czym mam pytanie: czy te warzywa można razem z mięsem włożyć do rury? będzie coś z tego?
My mamy większość doświadczeń zdobytych z wedzenia
Oczywiście, każdy potem twórczo modyfikuje, ale tam można dużo konkretów wyczytać.
Ja unikam na dzień dzisiejszy peklowki.
I nie bójcie się igły. Nastrzykiwanie jest banalne, a skraca czas niczym podróż koleją.
I czekam.
Przyjdzie czas...
i nigdy tego nie róbcie!
nie wędzić w piątek, wszystko paaaaaaaaaaachnie, jęzor do kolan... tylko Kajtek degustator.
Jak poszukasz w starych wątkach, to zakładałem o wędzarni. Nawet z fitorelacją.
Mam takie przemyślenia:
bez nastrzykiwania uzyskałam słoność - posoliłam zzewnątrz sporo, natarłam solą, i zrobiłam nożem głębokie wcięcia w które wciskałam plasterki czosnku osolonymi rękoma. Całość grubo obtoczyłam majerankiem, dobę leżało w chłodzie polane oliwą. Baaardzo dobre.
dzięki! Działam!
jak nie uzywasz soli peklujacej, ktora nie lubi wysokich temperatur, to obrobka termiczna w zasadzie dowolna - nawet w piekarniku moje wedliny szynkowarowe bywaly z dobrym skutkiem - popsula mi sie klawiatura, nie wszystkie znaki sa...
Dzięki @MartynaN. Uratowalaś mi sprzęt w ostatniej chwili
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B015T0C0DK?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o06_s00
wrzuciłam wątróbkę, boczek surowy, szynkę- doprawione dobrze, wcześniej poleżało trochę w oleju w lodówce - pyszne jest