@mama_asia, a okłady na łydki, albo skarpetki z octu?
Okłady z octu: oprócz okładów na łydki istnieją jeszcze inne sposoby na gorączkę, które będziesz mogła zastosować u swojego dziecka. Ocet może mieć różne działanie na ludzki organizm. Przy podwyższonej temperaturze ciała działa odświeżająco i odprężająco. Pomaga także regulować temperaturę ciała, co oznacza, że równoważy także ewentualną jej nadwyżkę. Przy stosowaniu okładów z octu konieczna będzie podkładka chroniąca materac. Aby przygotować roztwór, będziesz potrzebowała około litra wody i pięć łyżek octu. Następnie należy zamoczyć w płynie ręczniki i lekko wilgotne owinąć wokół łydek dziecka. Gdy okład ogrzeje się od ciepła ciała (czyli mniej więcej po około 5 minutach), należy go zmienić.
Skarpetki z octu: skarpetki z octu to kolejna metoda z grupy: sposoby na gorączkę. W gruncie rzeczy to zwykła modyfikacja metody z octowymi okładami. Również tutaj dobrze jest zadbać o podkładkę zapobiegającą przeciekaniu. Na początku zamocz bawełniane skarpetki w litrze letniej wody, w której uprzednio rozpuściłaś pięć łyżek octu. Potem wykręć dobrze skarpetki i załóż dziecku na stopy. Następnie załóż na nie parę suchych skarpetek. Dziecko powinno je mieć na sobie tak długo, dopóki wewnętrzna para, a więc ta zanurzona w occie - nie wyschnie.
po wyjściu z chłodnej wody zawiń go w mokre wilgotne prześcieradło popatrz czy to czasem nie szkarlatyna-płonica zapalenie gardła i wysypka taka sina na brzuchu, plecach ale po kilku dniach najpierw gorączka
mój synek miał 40,2 i majaczył i miał drgawki obyło się bez szpitala, wizyta prywatna i pod telefonem z lekarką schładzanie, okłady chłodne i nawadnianie bo nie mógł jeśc tylko trochę pił
A głównie włóczę się po wiosce. I zaliczam z dziećmi okoliczne place zabaw- w promieniu 300m od domu jest co najmniej 3. Tyle, że puste, bo dzieci tu jak na lekarstwo. Moje więc korzystają.
Współczuję tych nerwów. U nas przy infekcjach wirusowych takie wysokie temperatury bywały. Jak by się dało to warto by było mu morfologię,prokalcytoninę i crp oznaczyć. U nas pediatra przynajmniej crp dla pewności ze to coś bakteryjne zleca. Na cito powinni w krótkim czasie zrobić gdybście poprosili.Można by poprosić w laboratorium że bardzo pilne i żeby szybko oznaczyli. Wiadomo by było wtedy czy to na pewno bakteryjna infekcja i antybiotyk coś pomoże.
Komentarz
@tryk?
Ja właśnie zasiadłam z pierwszą...
Po kidofenie poprawa na 39,8
Super
popatrz czy to czasem nie szkarlatyna-płonica
zapalenie gardła i wysypka taka sina na brzuchu, plecach ale po kilku dniach
najpierw gorączka
mój synek miał 40,2 i majaczył i miał drgawki
obyło się bez szpitala, wizyta prywatna i pod telefonem z lekarką
schładzanie, okłady chłodne i nawadnianie bo nie mógł jeśc tylko trochę pił
nie było nurofenów wtedy... to już 15 lat minęło
Na wieczór pewnie podskoczy znowu.
A głównie włóczę się po wiosce. I zaliczam z dziećmi okoliczne place zabaw- w promieniu 300m od domu jest co najmniej 3. Tyle, że puste, bo dzieci tu jak na lekarstwo. Moje więc korzystają.
Do tego teatralnie mowila ze widzi aniołki
Wiec ja juz bylam przekonana ze to koniec
Kurde, niedawno skończył brać tamten...
Teraz ma 7 i ma sie dobrze
trzymaj sie mama_asia!
O occie nie wiedziałam, cenna informacja. Ciekawe, czy bede pamietać w razie czego.
U nas przy infekcjach wirusowych takie wysokie temperatury bywały.
Jak by się dało to warto by było mu morfologię,prokalcytoninę i crp oznaczyć. U nas pediatra przynajmniej crp dla pewności ze to coś bakteryjne zleca.
Na cito powinni w krótkim czasie zrobić gdybście poprosili.Można by poprosić w laboratorium że bardzo pilne i żeby szybko oznaczyli.
Wiadomo by było wtedy czy to na pewno bakteryjna infekcja i antybiotyk coś pomoże.
K