Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Orgowe pogadanki o wszystkim.

18586889091136

Komentarz

• Podobnie jak propolis działa aloes. Jak masz roślinkę w domu to urwij listek i tym sokiem który się pojawi na brzegu, posmaruj to miejsce... :)
  • Rogalikowa powiedział(a):
    na własnym podwórku rąbnęłam jednym autem w drugie. a co najśmieszniejsze, to najpierw tylko dotknęłam zderzak-zderzak, a jak chciałam poprawić sytuację to pomyliłam wsteczny z jedynką i "poprawiłam." Na szczęście mężu mój spokojny jak baranek i przyjął wiadomość na klatę. no nic, pińcsetki się same nie wydadzą, trzeba im pomóc...

test mam robić czy co?
    atrakcji ciąg dalszy: dziś wyjeżdżając z bramy nie zauważyłam, że wiatr zamknął jedno przęsło. i przywaliłam oczywiście. na szczęście większych szkód nie ma (zderzak już wcześniej był do wymiany, hehe! a brama jakoś daje się zamykac i otwierać...)

tu powinna być emotka waląca się młotkiem w głowę.

w ramach odstresowania, meżu mję zabrał na strzelnicę.
  • @Rogalikowa Wy to chyba lubicie mocne wrażenia :smiley:
    Podziękowali 1Rogalikowa
  • @nowa mogę prosić adres na priv? Jak wygrzebię książkę to wyślę :)
  • @Rogalikowa, tylko kogoś nie postrzel ;)
    Podziękowali 1Rogalikowa
  • @Rogalikowa normalnie poprawilas mi ponownie humor. Podoba mi sie dystans z jakim piszesz :)
    Podziękowali 1Rogalikowa
  • Jak mija wieczorek <3
  • Kto jest,?
  • Beda rodzynki?
  • Zrozumiane
  • Wypowiedzenie w jednym zdaniu slow "sernik" i "rodzynki" uwazam za wielce niestosowne.
  • Może to nie ten wątek ale a propos sernika macie jakieś przepisy na ciasta, które na pewno wyjdą? Jestem cukierniczym beztalenciem z dziwnym piekarnikiem, a muszę coś na urodziny upiec.
  • U mnie noc i cisza się robi w domku
    Podziękowali 1aqq
  • Jak dziwny piekarnik, to moze on wszystko zepsuc. Nie masz moze prodiza? 
    A z ciast nie dajacych sie zepsuc polecam marchewkowe wg Marthy Stewart (wedlug mnie najlepsze) z kremem z serka philadelphia z przepisu na marchewkowe z moich wypiekow. 
  • ola_g powiedział(a):
    @Hope moje wypieki sernik wiedeński. Nie da się zepsuć  (chyba)
    Da sie, ser bardzo wazny, ale i piekarnik.
    Podziękowali 1Hope
  • No chyba że @Hope nie musisz piec to zawsze mi się udaje sernik na zimno :) taka trochę proteza ciasta ;) ale moi są zachwyceni bo uwielbiają, szczególnie jak dodaję z 3różne kolory galaretek
    Podziękowali 2Hope Nika76
  • Ciasta na zimno to u mnie już kompletna klapa. Rozpływają się i takie tam...
    Najchętniej bym się na kurs jakiś zapisała, ale sernik brzmi osiągalnie.
  • @ewap próbowałam ostatnio podobne ciasto - zważyłam krem :disappointed: 
  • @Hope ja biorę pierwszy lepszy przepis na ciasto czekoladowe z  internetu. Np. http://allrecipes.pl/przepis/625/jednomiskowe-ciasto-czekoladowe-shirley.aspx chyba nie miałam oleju i dodałam masło i też wyszło.
    Podziękowali 1Hope
  • @Hope zawsze wychodzi to http://www.jadlonomia.com/przepisy/placek-z-rabarbarem-i-marcepane/  - dobre jest z każdymi owocami, marcepan nie jest konieczny :) Tylko nie wiem czy się nadaje na urodziny, bo rozmachu nie ma żadnego, to po prostu dobre ciasto z owocami ;)
    Sernik wiedeński z mojewypieki też zawsze mi wychodzi, podobnie sernik z ricottą, też z moje wypieki
    albo napoleonka bez pieczenia Celinki http://wielodzietni.org/index.php?p=/discussion/8605/napoleonka-szybka-i-bez-pieczenia/p1

Podziękowali 1Hope
  • edytowano listopada 2016
    A - za słodkie było trochę. Ale jak mnie wyszło to każdemu wyjdzie.
  • @Hope ja też jestem cukierniczym beztalenciem*, więc mam zawsze w odwrocie lokalną cukiernię... całkiem niezły sposób ;)

*chociaż ostatnio udało mi się ciasto pomarańczowe ucierane. do tej pory jedyne czego nie psułam, to ciasta drożdzowe (tego chyba nie da się zepsuć).

@Skatarzyna jeszcze nie oblałam, więc nie wiem czy zdałam. jutro zamierzam zahaczyć o aptekę, bo mam niejakie podejrzenia... (chyba że mózg mi zanika)

@ola_g od razu mi się skojarzył taki obrazek, którego oczywiście nie umiem tu wkleić: chiński żołnierz siedzi z mocno niepewną miną na krzesełku i nad głową trzyma tarczę :D

a rąbnęłam sobie parę razy ze strzelby, ha! z tego się zawsze w coś trafi (dla lakjoników: gdyż albowiem nie leci pojedyncza kula ale taka chmura śrutu ;) )
    Podziękowali 3Hope Skatarzyna Agnieszka82
  • @stephanos a w tym z przepisu Celinki też da się zważyć ten krem (pisze, żeby do gorącego mleka masę z jajkami wlać)?
  • Można kupić gotowe blaty biszkoptowe , i zrobić krem z serka mascarpone i czekolady (nutelli, kajmaku co kto ma). Nasączam blaty mocną herbatą.
    Podziękowali 1Hope
  • edytowano listopada 2016
    @Hope mnie się udało kiedyś zważoną masę uratować podgrzewając ją w kąpieli wodnej. ciasto wyszło.
    Podziękowali 1Hope
  • @Hope jak wlejesz jednym chlustem na dużym gazie to jest takie ryzyko, więc tak - teoretycznie może się nie udać, ale jeśli wlewałabyś bardzo powoli na niewielkim ogniu i mieszała bez przerwy to myślę, że powinno wyjść :) 
    Podziękowali 1Hope
  • mamuma powiedział(a):
    Wypowiedzenie w jednym zdaniu slow "sernik" i "rodzynki" uwazam za wielce niestosowne.
    @mamuma  wybacz.dlaczego prosze wyjasnij?
  • @Joanna36 a ciekawe to z tym serkiem mascarpone i czekoladą - czekolada gorzka, mleczna? Rozpuszczona? Jak to mieszasz? 

I tak się zastanawiam (pewnie zbyt optymistycznie) może co takiego mogłoby udawać tort? Wyobrażam sobie, że można to całe pokryć jakąś jednolitą masą, pytanie jaką?

• @PaniWiosna napoleonka Celinki to właśnie ciasto, o którym piszesz. Link do tego podała @stephanos . Ja to kiedyś zrobiłam i myślałam, dlaczego takie rzadkie. Okazało się, że niedodałam budyniu - leżał sobie grzecznie na blacie. Ciasto i tak było pyszne.
    Podziękowali 2Felicyta Nika76
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.