Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Orgowe pogadanki o wszystkim.

19293959798136

Komentarz

• mi się bardzo podoba Anna i Róża.
    Podziękowali 2Iwonaanna Milagro
  • Helena, Michalina:) Można przejrzeć ksiege imion i wypisać sobie "typy"
  • Alicja imie ladne, ale mam jedna na stanie, jak maja nerwy ze stali, to moga wykorzystac ;)
    Podziękowali 1Joannna
  • Też mam Alicję. Podoba mi się też Agnieszka, Marika.
  • Ewa, Agnieszka, Beatka, Dorotka i Miriam.
  • Ostatnio podoba mi się Urszula.
    Podziękowali 1Pompejanka
  • jest ktoś jeszcze? pytanie indycze: kupiliśmy z męzem indyki, mąż właśnie je rozbiera (ja mam obrzydzenie, błe) i natrafiliśmy na jakieś zielone (???) mięso. indyki są w środku zielone?!

sorry, jeśli pytanie jest głupie, miastowa jestem (nad czym ubolewam).

a tak swoją drogą wiedziałam, że indyki są duże, ale żeby aż tak?! te bydlęta są wielkości małych cielaków!
  • edytowano grudnia 2016
    Raczej nie powinny...zobacz ten artykuł,może to o to chodzi?
    http://www.wipasz.pl/nasza-oferta/doradcy/czytaj/choroba-zielonych-miesni-przyczyna-konfiskat-poubojowych/

Zmiany dotyczą przede wszystkim barwy i tekstury tkanki mięśniowej i są obserwowane w mięśniach piersiowych po jednej lub po obu stronach mostka. Charakterystyczne objawy DPM to liczne krwawe wybroczyny, wynaczynienia, obrzęki, bladoróżowe zabarwienie mięśni mniejszych, a w zaawansowanych fazach rozwoju miopatii: zielono-szara barwa zdegenerowanej tkanki mięśniowej z możliwością pojawienia się zmian martwiczych.(...) Mięśnie piersiowe mniejsze, objęte schorzeniem nie nadają się do celów konsumpcyjnych. Powinny być utylizowane niezależnie od stadium rozwoju symptomów typowych dla schorzenia DPM.

Podziękowali 1Rogalikowa
  • edytowano grudnia 2016
    hmm, indyki są ze wsi, jeszcze wczoraj hasały sobie (edit hasały też wcześniej co zostało naocznie stwierdzone przez męża mego), rosły dosc długo. zapytamy jutro tego goscia, od którego pochodzą
  • zdecydowanie Alicja. :-) Alinka. T.ma pania Alinke w przedszkolu i kaze mowic do siebie Ala. z reszta to czesta praktyka wsrod Alinek. coz.. nie ich wina ze nie sa Alicjami ;-)
    Podziękowali 1mamababcia
  • uff, indyki obrobione, rękami mego męża <3 ja się nawet zdrzemnęłam po drodze ;) zielone coś było tylko w jednym. @Kasha dzięki za link. doczytaliśmy, że ta choroba moze dotyczyc tez indyka, który, wystraszywszy sie czegoś, machał intensywnie skrzydłami. te nasze spędziły szczęsliwie swój żywot łażąc po podwórku, więc raczej nie chów klatkowy był przyczyną.
  • Alicja Piekne imie ma takowa juz 24lata na Stanie....
  • Alice? who is fuc...  Alice ? .... I living next to  door twenty years....  lalalala la

własnej córce bym tego nie zrobiła :)
  • Nr 14 odradzam, w namiocie duchota jeszcze wieksza.
  • Elunia mam nadzieje ze to nie ja ;-)
  • Nie reaguja.woda czy herbata?
  • Kawe ktos pil dzis?
  • Ja kupuje szampon cień w lidl
  • Wyszedl najlepiej w rankingu bosackiej
  • Alterra z Rossmana jest całkiem ok.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Jako posiadaczką dość szybko przetłuszczających się włosów zdecydowanie polecam Alterre- dzięki niej mogę myć włosy co 3-4 dni nawet, gdy przy innych musiałam myć co 1-2 dni.
    Podziękowali 3MAFJa mamababcia Nika76
  • Wszyscy nic nie pija.jak dajecie rady ani wody.kawki. soczku?
  • @tryk u mnie woda jak powietrze, pobierana w wiekszosci nieswiadomie. Kawa rano, spory lyk i jej nie ma (pije w sporym kubku). No nie poradze nic na to, ze nie umiem powoli pic.
  • wreszcie ktos odpisal,dzieki
    Podziękowali 1mamuma
  • pojawila sie wreszcie
  • U mnie kawa, herbata, sok, ziółka, woda...
    a czasami...wino
    :)
  • no jestes,zabiegana czy co
    no bardzo dobrze
  • jestem jestem
    Własnie czytałam dzieciom przed snem i poszły juz do łóżek...
  • wogole nikt nic nie pije
  • Ja herbatę i wodę z sokiem żurawinowym.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.