Ja też bardzo lubię zupy, choć męska część domu uważa, że to nie zalicza się do jedzenia a do picia. Lubię grochówkę, ogórkową, pomidorową z makaronem lub lanym ciastem, rosół, fasolkę po bretońsku, z kalarepki z parówką (wiem, samo zło ;-), kalafiorową, z dyni.
Ostatnio robię taka sobie prosta zupe która uwielbia moje dziecko. Szatkuje 2 małe cebulki, podsmazam, dorzucam 3 utarte marchewki, jeden utarty mały korzeń pietruszki, z 4 ziemniaczki pokrojone w kosteczke. Chwilę podsmazam i Zalewem mlekiem kokosowym rozcieńczonych wodą. Daje sól i pieprz, trochę kminu rzymskiego, można trochę chili. Jak warzywa się podgotuja to dodaje czerwoną soczewice i puszkę krojonyvh pomidorów. Gotuje kolejne 10 minut i już!
Hit numer 2. Podsmazam cebulę, dodaje przecisniett czosnek, 2 żółte papryki. Chwilę smaże a później dodaje wynik pokrojone w kostkę, bataty oraz cukinie. Zalewem mlekiem kokosowym rozcieńczonych wodą. Dodaje sól i przypraw do danego tajskich. Pod koniec gotowania dodaje cicierzyce że słoika oraz pomidory z puszki. Gotuje jeszcze 5 minut.
1. Ciesze sie ze mieszkam we Fr. Zupa raczej na wieczor. Znany "Mange Ta soupe et au lit!" 2. Kto zna zalewajke mojej Babci (S.P.) z Kieleckiego? Pozostal mi po niej tylko wspomnienia à la madelaine de Proust. Szukam przepisu! 3. W polskiej parafii co roku grochowka! Odkrycie dla mnie wielkie! 4. A dzieci nasze uwielbiaja krupnik. A u nas raczej szyji indyczej nie znajde. (@Rejczel wpis z 2017)
Ale numer! Czytam od początku wątek, jestem na trzeciej stronie - zaraz będzie przepis na zupę księdza Richarda! @Isako jak nie ma szyi to trudno, może w takim razie samo golonko z indyka albo ze dwa skrzydełka albo jedno golonko i jedno skrzydełko? Mięso z indyczego skrzydełka jest bardzo delikatne, bielutkie, będzie dzieciom smakowało.
Hehe, a która moja zupa? Do tej pierwszej też czasem w krajami troszke mieska (może być trochę wieprzowiny, może pokrojone udział z indyka ewentualnie kiełbaski ale to zależy czy jest drugie danie) I polecił elektryczną tarke, wtedy wszystkie zupy robi się dużo szybciej
Mleko kokosowe jest w Biedronka. W puszkach. Generalnie obojętnie jakie byłe nie z obniżona zawartością tluszczu. Dobre są te w okolicach od 15 do 25 %. Do zupy im więcej tym lepiej
Poza Biedronka mleczko kokosowe powinna być w zasadzie w każdym markeci. Bywają nawet w zabkach.
Ją generalnie mleko daje do. Większości zup zamiast śmietany bo mi nabiału przestał służyć.
Oczywiście do np ogórkowej nie polecam. Ale już kalafiorowa jest bardzo ciekawą.
Komentarz
Uwielbiam gotować.
A potem, że gotuje max raz mam tydzień
Czasem nawet się zdarza
A ja marzę, żeby umieć ugotować wojskową grochówkę. Taką prawdziwą. Jak z kotła...
2. Grochowa
3. Cebulowa
Podsmazam cebulę, dodaje przecisniett czosnek, 2 żółte papryki. Chwilę smaże a później dodaje wynik pokrojone w kostkę, bataty oraz cukinie. Zalewem mlekiem kokosowym rozcieńczonych wodą. Dodaje sól i przypraw do danego tajskich.
Pod koniec gotowania dodaje cicierzyce że słoika oraz pomidory z puszki. Gotuje jeszcze 5 minut.
W. Tym Danii super jest dnia pizmowa.
1. Ciesze sie ze mieszkam we Fr. Zupa raczej na wieczor. Znany "Mange Ta soupe et au lit!"
2. Kto zna zalewajke mojej Babci (S.P.) z Kieleckiego? Pozostal mi po niej tylko wspomnienia à la madelaine de Proust. Szukam przepisu!
3. W polskiej parafii co roku grochowka! Odkrycie dla mnie wielkie!
4. A dzieci nasze uwielbiaja krupnik. A u nas raczej szyji indyczej nie znajde. (@Rejczel wpis z 2017)
Do tej pierwszej też czasem w krajami troszke mieska (może być trochę wieprzowiny, może pokrojone udział z indyka ewentualnie kiełbaski ale to zależy czy jest drugie danie)
I polecił elektryczną tarke, wtedy wszystkie zupy robi się dużo szybciej
Poza Biedronka mleczko kokosowe powinna być w zasadzie w każdym markeci. Bywają nawet w zabkach.
Ją generalnie mleko daje do. Większości zup zamiast śmietany bo mi nabiału przestał służyć.
Oczywiście do np ogórkowej nie polecam. Ale już kalafiorowa jest bardzo ciekawą.