A ja polecam mleko kokosowe real thai w czarnym kartoniku. Jest w Lidlu w opakowaniach 0.5 litra. Zawiera tylko dwa składniki 85%ekstraktu z kokosa i wodę.
Ostatnio robię taka sobie prosta zupe która uwielbia moje dziecko. Szatkuje 2 małe cebulki, podsmazam, dorzucam 3 utarte marchewki, jeden utarty mały korzeń pietruszki, z 4 ziemniaczki pokrojone w kosteczke. Chwilę podsmazam i Zalewem mlekiem kokosowym rozcieńczonych wodą. Daje sól i pieprz, trochę kminu rzymskiego, można trochę chili. Jak warzywa się podgotuja to dodaje czerwoną soczewice i puszkę krojonyvh pomidorów. Gotuje kolejne 10 minut i już!
@andora, wybacz proste pytanie, te warzywa co dorzucasz, zwłaszcza ziemniak, to surowy? Soczewica czerwona to jest z puszki czy sucha?
Podzielę się potem zupa zimową autorstwa mojego Sąsiada na bazie bulionu. Przepisem znaczy. Garnek po niej wylizany....
2 duże cebule; 1 litr bulionu; 0,5 l śmietany
36%; po 2 łyżeczki: rozmarynu, bazylii, oregano, pieprzu cayenne; 2 duże
ząbki czosnku; 2 puszki pomidorów; 2 łyzki przecieru pomidorowego; 1
puszka kukurydzy
Jak przyrządzić?
2 duże cebule zeszklić
na maśle (w osobnym garnku). Do przestudzonego bulionu
wlać 0,5l śmietany 36% i dodać przyprawy: 2 łyżeczki rozmarynu, 2
łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 2 (1) łyżeczki pieprzu cayenne. Do
zeszklonej cebuli dodać 2 duże ząbki czosnku roztartego z solą,
rozdrobnione pomidory (2 puszki) i 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Chwilę poddusić i przelać do garnka z bulionem i śmietaną. Gotować na
małym ogniu 30-40 min. 10 min przed końcem gotowania dodać kukurydzę (1
puszkę).
Potrzebne przybory:
otwieracz do puszek, nóż, deska, garnek
Jak podawać?
koniecznie gorącą
Uwagi:
Zupa jest wręcz boska ale...
UWAGA!!!!!
Na
pierwszy raz polecam użycie tylko 1 łyżeczki pieprzu cayenne. No chyba,
że pod ręka będziecie mieli gaśnicę lub wiadro wody
A już poważnie, to ostrożnie z tym pieprzem bo może okazać się, że nie dacie rady tej zupie.
@andora, kochana jeszcze 2 rzeczy. Ile sypać soczewicy?
Ile lać mleczka kokosowego? (na te ilości warzyw które podałaś)
Dziękuję
Ją wsypuje tak z 200 gr tej soczewica. I daje jedno mleko kokosowe. Plus z pól litra wody. Możesz sobie dodawać więcej albo mniej. Zobacz jaka gęstość Ci odpowiada. Ją robię podwójna porcje najczęściej i jemu w 3 osoby dwa dni.
Poza tym na pewno ta śmietana jest w przepisie od @wiesia dla zlagodzenia smaku, bo fakt faktem -pomidory z puszki są kwaśne i intensywne w smaku.
Ja wczoraj ugotowalam żurek w 7 litrowym garnku, na wywarze z jarzyn, z czosneczkiem, śmietaną, chrzanem, majerankiem, podsmażaną kiełbasą swojska, do tego jajka na twardo, ziemniaki. Jak Pan Bóg przykazał To jest jak to mówią - żarcie w deche!
O! Lubię to Tyle śmietany, to bym się bała dawać, że mdłe będzie. Ale przyznam, że te Wasze zupy bez wywaru, bez mięsa, same jarzynki i mleko kokosowe, na pewno są super zdrowo, ale jak się tym najeść? Więcej się spali kalorii przy ucieraniu warzyw niż zyska jedząc!
Nigdy nie dodaje do zupy śmietany tkustszej, niż 12,18 procent (Płynna). Z kremówka ma dla mnie zbyt intensywny smak, nie umiem określić, ale taki jakby za bardzo za. Za intensywny. Podobnie mam z mleczkiem kokosowym, raz uległam modzie i zrobiłam dyniową i dodalam mleczka kokosowego. No niestety, cały gar poszedł w... Nie byłam w stanie zjeść, tak jak pisałam wyżej, za intensywny smak, za bogaty, jakiś taki tłustawy. Jest też opcja, że tu dynia była nie ta-jeden jedyny raz zrobiłam z pizmowej, bo nie było hokkaido. A piżmowa jest moim zdaniem bardziej bogata smakowo. Jednak zawsze próbuje od innych dań z mleczkiem i zawsze mam to samo - za bogato, za intensywnie, za bardzo za jak dla mnie. Więc to raczej kwestia mleczka
Ja zawsze daje 18-tke. Próbowałam dodawać trzydziestkę do pomidorówki takiej robionej w zimie, z koncentratu ze słoiczka i szło to smakowo w słodka stronę za bardzo. Teraz robię pomidorowa już tylko tak, jak moja teściowa( gotuje tak, że mmmm!) - ze świeżych pomidorów podduszonych na maśle klarowanym( lub na maśle zwykłym z kapka oleju) z dodatkiem papryki czerwonej( nie w proszku tylko warzywa ) z lanym ciastem, odrobina smietany i z koperkiem. No w pytę. Edycja - bo telefon durak.
U nas też najczęściej zupa i drugie. Ale zupa o 12 a drugie koło 16. A zupa jak że strączkowych to sycaca. Moza dozucic kiełbaski i jeszcze bardziej syci.
Jutro robię carry dyni owe. Mój maz jest fanem. Nie wiem czy dawałam już przepis.
Podsmazam cebulę na od robinie oleju, Dodaje pokrojone żółtą paprykę, podduszam. Następnie daje pokrojonego batata, cukinie i dynie. Zalewem mlekiem kokosowym rozcienczonym wodą. Dodaje sól i przypraw do kuchni tajskiej. Pod koniec gotowania dodaje puszkę pomidorów oraz sloik cicierzycy.
patrzę że leje kubek, 330ml albo 18% albo tej 30. No dobre to jak nie wiem pewnie dlatego przytyłam nieco... ech... może dam połowę tej śmietany. Nie ma co, zupa jest wyborna. A do podsmazania nie używam masła tylko oleju.
Ostatnio robię taka sobie prosta zupe która uwielbia moje dziecko. Szatkuje 2 małe cebulki, podsmazam, dorzucam 3 utarte marchewki, jeden utarty mały korzeń pietruszki, z 4 ziemniaczki pokrojone w kosteczke. Chwilę podsmazam i Zalewem mlekiem kokosowym rozcieńczonych wodą. Daje sól i pieprz, trochę kminu rzymskiego, można trochę chili. Jak warzywa się podgotuja to dodaje czerwoną soczewice i puszkę krojonyvh pomidorów. Gotuje kolejne 10 minut i już!
@andora, wybacz proste pytanie, te warzywa co dorzucasz, zwłaszcza ziemniak, to surowy? Soczewica czerwona to jest z puszki czy sucha?
Podzielę się potem zupa zimową autorstwa mojego Sąsiada na bazie bulionu. Przepisem znaczy. Garnek po niej wylizany....
Zrobiliśmy @andora. Bardzo fajna, słodkawa (z nutką orientalna?) nam wyszła i bardzo gęsta. Pyszna. Mąż zwykle niezupowy, bardzo chwalił, także niebanalna.
Komentarz
Soczewica czerwona to jest z puszki czy sucha?
Podzielę się potem zupa zimową autorstwa mojego Sąsiada na bazie bulionu. Przepisem znaczy.
Garnek po niej wylizany....
Składniki:
2 duże cebule; 1 litr bulionu; 0,5 l śmietany 36%; po 2 łyżeczki: rozmarynu, bazylii, oregano, pieprzu cayenne; 2 duże ząbki czosnku; 2 puszki pomidorów; 2 łyzki przecieru pomidorowego; 1 puszka kukurydzy
Jak przyrządzić?
2 duże cebule zeszklić na maśle (w osobnym garnku). Do przestudzonego bulionu wlać 0,5l śmietany 36% i dodać przyprawy: 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 2 (1) łyżeczki pieprzu cayenne. Do zeszklonej cebuli dodać 2 duże ząbki czosnku roztartego z solą, rozdrobnione pomidory (2 puszki) i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Chwilę poddusić i przelać do garnka z bulionem i śmietaną. Gotować na małym ogniu 30-40 min. 10 min przed końcem gotowania dodać kukurydzę (1 puszkę).
Potrzebne przybory:
otwieracz do puszek, nóż, deska, garnek
Jak podawać?
koniecznie gorącą
Uwagi:
Zupa jest wręcz boska ale...
UWAGA!!!!!
Na pierwszy raz polecam użycie tylko 1 łyżeczki pieprzu cayenne. No chyba, że pod ręka będziecie mieli gaśnicę lub wiadro wody
A już poważnie, to ostrożnie z tym pieprzem bo może okazać się, że nie dacie rady tej zupie.
Możesz sobie dodawać więcej albo mniej. Zobacz jaka gęstość Ci odpowiada.
Ją robię podwójna porcje najczęściej i jemu w 3 osoby dwa dni.
ja bym ją wyjęła tą śmietanę i zrobiła ogromny deser dla całej rodziny a zupę bez niej
https://aniagotuje.pl/przepis/krem-z-bialych-warzyw
Bardzo dobra, dodalam do niej chipsy z boczku. Mniam.
Ją robilam w wersji że śmietaną ale dalej jej ok 150 ml i dalam mniej masła.
Ja wczoraj ugotowalam żurek w 7 litrowym garnku, na wywarze z jarzyn, z czosneczkiem, śmietaną, chrzanem, majerankiem, podsmażaną kiełbasą swojska, do tego jajka na twardo, ziemniaki. Jak Pan Bóg przykazał To jest jak to mówią - żarcie w deche!
Tyle śmietany, to bym się bała dawać, że mdłe będzie.
Ale przyznam, że te Wasze zupy bez wywaru, bez mięsa, same jarzynki i mleko kokosowe, na pewno są super zdrowo, ale jak się tym najeść? Więcej się spali kalorii przy ucieraniu warzyw niż zyska jedząc!
Z kremówka ma dla mnie zbyt intensywny smak, nie umiem określić, ale taki jakby za bardzo za. Za intensywny.
Podobnie mam z mleczkiem kokosowym, raz uległam modzie i zrobiłam dyniową i dodalam mleczka kokosowego. No niestety, cały gar poszedł w... Nie byłam w stanie zjeść, tak jak pisałam wyżej, za intensywny smak, za bogaty, jakiś taki tłustawy.
Jest też opcja, że tu dynia była nie ta-jeden jedyny raz zrobiłam z pizmowej, bo nie było hokkaido. A piżmowa jest moim zdaniem bardziej bogata smakowo.
Jednak zawsze próbuje od innych dań z mleczkiem i zawsze mam to samo - za bogato, za intensywnie, za bardzo za jak dla mnie. Więc to raczej kwestia mleczka
Edycja - bo telefon durak.
U nas też najczęściej zupa i drugie. Ale zupa o 12 a drugie koło 16.
A zupa jak że strączkowych to sycaca. Moza dozucic kiełbaski i jeszcze bardziej syci.
Jutro robię carry dyni owe. Mój maz jest fanem. Nie wiem czy dawałam już przepis.
Dodaje pokrojone żółtą paprykę, podduszam.
Następnie daje pokrojonego batata, cukinie i dynie.
Zalewem mlekiem kokosowym rozcienczonym wodą. Dodaje sól i przypraw do kuchni tajskiej. Pod koniec gotowania dodaje puszkę pomidorów oraz sloik cicierzycy.
Robię w wersji z MLEKIEM KOKOSOWYM oraz z mięsem z uda indyka. Bardzo. Dobre.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-meksykanska-z-batatami-kurczakiem-i-soczewica
U mnie wielu chętnych na takie orientalne smaki spróbuję.
A do podsmazania nie używam masła tylko oleju.
ostatni posiłek do 15.00
i czytam wieczorem o tych smakołykach
po co ????