Przeczytałam "Pani od obiadów" o Lucynie Ćwierciakiewiczowej, a teraz podczytuję o sławnych Polkach w naszej historii, tzn. Joannie Żubrowej, Felińskiej, Szczanieckiej itd.
@Monika73, ta książka o Orient Express, jadę razem z autorem, czytam i tam jestem. Do tego po 4 latach historii sztuki i kilku pobytach w Paryżu, jestem razem z autorem, tam na miejscu i ogarniam wszystko.
Poczatkiem grudnia skonczylam czytac "Dziewczyny z Wołynia" Anny Herbich, potem moja mama przeczytala. Lektura spleciona z historia naszej rodziny wiec dla nas wazna choc wskrzeszajaca dawne wspomnienia obu moich babc juz swietej pamieci.
Czytam teraz drugi tom Dzienników Sandora Maraiego i jestem nadal pod ogromnym wrażeniem.. Po przeczytaniu wszystkich tomów Dzienników, a jest ich pięć, wezmę się za jego beletrystyke
Przeczytałam "Obóz świętych" Raspaila. Nie była to lekka lektura, nieco przerysowana, ale profetyzm autora zdumiewa. W 1973 roku pisze o inwazji przedstawicieli Trzeciego Świata na Europę oraz reakcji postępowych mediów na imigrantów.
@September, a po co czytasz tę książkę skoro taka niebezpieczna?
Własnie zaczęłam czytać "Lista Wachtera" M. Ogórek - o zrabowanych dziełach sztuki z Krakowa
Narazie niezle choc troche ckliwe momentami (fragmenty dotyczace autorki) ;-) fajnie ze pojawiaja sie pozycje dotyczace tej tematyki ;-)dzis mam troche luzniejszy dzien to poczytalam
@Gosia5 tez chce przeczytac "Oboz swietych" - Twoja opinia tym bardziej zacheca ;-)
Własnie zaczęłam czytać "Lista Wachtera" M. Ogórek - o zrabowanych dziełach sztuki z Krakowa
Narazie niezle choc troche ckliwe momentami (fragmenty dotyczace autorki) ;-) fajnie ze pojawiaja sie pozycje dotyczace tej tematyki ;-)dzis mam troche luzniejszy dzien to poczytalam
@Gosia5 tez chce przeczytac "Oboz swietych" - Twoja opinia tym bardziej zacheca ;-)
Nie polecam. Dostałam do recenzji, uczciwie przyznam, że nie zmogłam całej. Temat bardzo ciekawy i zasługujący na rzetelne opracowanie, niestety przez Ogórek potraktowany bardzo po macoszemu, 3/4 to grafomańskie opisy w stylu co Ogórek aktualnie je, gdzie bywa, jeśli chodzi o resztę, to historycy bardzo krytykują bardzo słabą znajomość źródeł, tematyki i, nieznajomość metodologii.
A zna ktoś z Was powieści Eleny Ferrante? Ktoś czytał cokolwiek?
Oriane Fallaci, chyba Małogrzata32 polecała, też wrzuciłam do koszyka "Kapelusz pełen czereśni".
Jeszcze polecam książkę Wenenaty Katarzyniec, o Wenentym autorstwa Terlikowskiego, sprawnie się czyta.
Ja czytałam jedną z jej trzech powieści tego samego cyklu . Mnie nie porwało, choć rozumiem, że może się podobać. ,,Kapelusz ...'' świetny, ale trzeba miec przy tym ciszę i spokój, bo jest sporo imion, nazwisk, faktów historycznych. Ale wartościowa i ciekawa książka.
Komentarz
Jakos ostatnio tematyka obozowa mnie wciągnęła. Bardzo stawia do pionu taka lektura.
Do tego po 4 latach historii sztuki i kilku pobytach w Paryżu, jestem razem z autorem, tam na miejscu i ogarniam wszystko.
Cudowne opisy!!!!
Wielkie dzięki!
Jak ktoś lubi sagi to polecam
Audiobooka.
mysle, że niejedna osoba może stracić wiarę po przeczytaniu...
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4863224/niewyjasnione-okolicznosci
"W twej duszy jest niebo" o. Ojcu Dolindo, trochę Jego życiorysu, plus kazania.
Magdalena Rigamonti - "Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek." Ciekawe wywiady z malzenstwem Debskich.
Michal Olszewski - "Najlepsze buty na swiecie". Swietny zbior reportazy.
Tu recenzja historyka w serwisie Histmag: https://histmag.org/Magdalena-Ogorek-Lista-Wachtera.-General-SS-ktory-ograbil-Krakow-recenzja-16492