Polecam "Dziewczyny wodza", Tim Heath. Myślałam o tym, że powinien przeczytać każdy rodzic. Mechanizm zagarnięcia młodych, psychiczne oderwanie od rodziny poprzez zaspokojenie potrzeby rozrywki, akceptacji, a przy okazji sączenie ideologii.
Ja nie. Ale tytuł przypomniał mi autobiografię francuskiej pianistki, Helene Grimaud, pt. "Dzikie wariacje". Tylko to stara książka, chyba trudno dostępna. Ale gdyby Ci kiedyś, @Malgorzata, wpadła w ręce, to polecam! O bardzo silnej kobiecie z pasją, polubiłabyś ją.
Ja nie. Ale tytuł przypomniał mi autobiografię francuskiej pianistki, Helene Grimaud, pt. "Dzikie wariacje". Tylko to stara książka, chyba trudno dostępna. Ale gdyby Ci kiedyś, @Malgorzata, wpadła w ręce, to polecam! O bardzo silnej kobiecie z pasją, polubiłabyś ją.
Mam teraz takie dni, ze co nie wezmę jakąs książkę do ręki to za chwilę odkładam i siegam po kolejną. Jakos nic mnie nie wciąga. Możecie polecic coś, od czego trudno się oderwać? Nawet kosztem nieprzespanej nocy
Tak mi się przypomniało, w moich czasach na studiach był taki przedmiot obowiązkowy filozofia marksistowska. Na ćwiczeniach pani była lekko zdegustowana poziomem dyskusji i zapytała w końcu kiedyś: czy państwo coś czytacie? Rozległo się chóralne TAAAK. No a pan np co ostatnio czytał, zapytała kolegę. Wytrzymałość materiałów. Mina pani bezcenna
@ganna4, czytałam ten cykl. Faktycznie wciąga, choć nie byłam z niego do końca zadowolona. A może lepiej powiedzieć: na końcu. Ciekawa jestem Twojej opinii.
Akcja żywa, konsekwentnie prowadzone sylwetki bohaterów, na tym punkcie to mam hopla, wojna pokazana z różnych ujęć w Europie. I trochę historii, też tak przekrojowo. No, tom ostatni...i żyli długo i szczęśliwie, choć po pięciu tomach zmagań może zasłużyli
Ale i tak mój nr1 w tym roku to Wendyjska Winnica. Wojna z perspektywy niemieckiego obywatela na terenach dzisiejszej okolicy Zielonej Góry, potem okres powojenny
A bo to z perspektywy idealisty Lyszkina. Mnie bardziej uderzyła rzeczywistość powojenna i to że superagent spokojnie przechodź do cywila. Książki wojenne lubię. Totalnie mnie zdołował "Wojenny lekarz", autora nie pamiętam. Współczesna relacja angielskiego lekarza chirurga, który na misjach humanitarnych np w Afryce, na bliskim Wschodzie operuje ofiary aktualnych działań wojennych. Długo nie mogłam się pozbierać. A my sobie spokojnie zyjemy
Międzynarodowa polityka rachunkowości. Mssf i msr w sprawozdaniach.
Na święta czeka "To"
Dziewczyny które mi zlecają robotę często używają tych wyrażeń odnośnie standardów sprawozdawczości. W sumie to programując byłem w szoku ile rodzajów sprawozdań musiałem oprogramować
Jako że mi wątek wyskoczył, to podrzuce: "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II" W. Filipowicz. Bardzo przystępnie napisana, świetnie się czyta, jeśli ktoś lubi takie cywilizacyjne
Komentarz
Ale tytuł przypomniał mi autobiografię francuskiej pianistki, Helene Grimaud, pt. "Dzikie wariacje".
Tylko to stara książka, chyba trudno dostępna. Ale gdyby Ci kiedyś, @Malgorzata, wpadła w ręce, to polecam! O bardzo silnej kobiecie z pasją, polubiłabyś ją.
Chyba mam gdzieś na półce, wysłać Ci?
Fajnie się czyta
Możecie polecic coś, od czego trudno się oderwać? Nawet kosztem nieprzespanej nocy
W sumie to programując byłem w szoku ile rodzajów sprawozdań musiałem oprogramować
"Testosteron. Klucz do męskości", Dr.Ewa Kempisty -Jeznach.
Miodzio
Teraz czytam "Emilia i Karol Wojtyłowie" interesujące, ciekawe, zobaczę jak dalej. Na razie jestem przy zapoznaniu się Pani Emilii z Panem Karolem.
I dziś sobie kupiłam "Położna. O mojej cioci Stanisławie Leszczyńskiej". Może jeszcze dzis zaczną ją czytać.
Życie pszczół. Maurice Maeterlinck
Pawlukiewicza muszę zamówić.
W takim kolowrocie teraz żyję, że coraz mniej czasu na czytanie