Strategiczna. Gra polega na układaniu planszy z małych kwadracików (każdy gracz co turę dokłada jeden element) i wykorzystywaniu możliwości jakie daje dany element aby zdobyć punkty (stawia się ludziki na miastach, polach, drogach itp).
Św. Mikołaj myśli o Carcassonne i Osadnikach z Catanu. Napiszcie mi proszę czy te gry nie są zbyt podobne?
No i mamy już Osadę. Obawiam się, że to wszystko może to samo...
Osadnicy i Carcassone nie są podobne. Mamy obie i obie są genialne. A gdy się znudzą zawsze można dodać dodatek. Tylko na dodatki do osadników trzeba uważać, nie są kompatybilne ani różne wersje językowe, ani wersja stara (tzw drewniana) z nową (plastikową).
Z resztą: weź i przyjedź do nas to pograsz w obie i zobaczysz czy ci się podobają
Namor, dzięki. A umówić się faktycznie kiedyś trzeba. Tylko obawiam się, że w kwestii testowania gier to już nieco po ptokach będzie, bo Św. Mikołaj już zbiera się w drogę.
Ale dodatki chętnie wypróbujemy.
Carcassone mamy, grają bardzo chętnie. Teraz tez kupiłam Osadników z Katannu, zobaczymy czy się przyjmie. Słyszałam jeszcze od znajomych ze fajne są:
Sabotażysta (towarzyska gra fabularna, karciana)
Mafia (granny)
Loch Ness (granna)
Dixit
ale sobiscie w to nie grałam.
Mamy jeszcze stary dobry Backgammon (inaczej Tryktrak) - super!
Rummikub - dla lubiacych karcianego Remika
Moje pierwsze Sudoku
i jeszcze hit mojego syna (6lat): Na Grunwald! Rycerze Krola Jagielly.
6-cio latek radzi sobie nawet niezle, ale przeznaczona raczej od 8 lat wzywż.
A my ostatnio namiętnie w Loch Ness, super gra od 5 r.ż, potem dla starszych warianty komplikujące, i młody i stary ma radochę z tej gry jest inna od wszytkich, ale wciągająca, a największa zaleta można grać na dowolną ilość okrążeń Nessi, czyli odliczamy punkty po jednym okrążeniu i jest szybka 2o min gra, albo gramy jak długo chcemy. Warto przeczytać sobie w necie opis, ale jest nawet lepsza niż myślałam z samego opisu, jest losowość, plus dużo kombinacji strategicznych.
Dla 8 letniego chłopca z "ADHD" którą z gier polecacie:
Wygibajtus podróżnik (opis gry) o tyle fajnie, że się nauczy kontynentów
Adios Amogos (opis) o tyle fajnie, że to chłopak i że poćwiczy dodawanie i odejmowanie, bo tam żeby kogoś zastrzelić trzeba szybko odejmować lub dodawać do 15
no i w sumie tu mi się inwencja twórcza wyczerpała :bigsmile:
FAUNA- nauczy się kontynentów, krain geograficznych, mórz i oceanów, zwierząt. Podoba się niby bardziej dorosłym ale dzieciaki tez sobie swietnie radzą.... aaaa nauczy się wymiarów i wagi cm, m, g,kg, t
Do liczenia gdybym miał polecac to juz chyba "pędzące żółwie" by się bardziej nadawały... ale to moze ja podchodzę zbyt ambitnie i się nie znam.
Ja z małżonką ostatnio odkryliśmy uroki Kakuzu... to cos jak puzzle tylko kończy się inaczej...
Taw ale się chłopak nie zniechęci? On jest w miarę ambitny, ale raczej na sportową rywalizację... choć o faunie słyszałam i sama bym chciała taką mieć :bigsmile: i napisali że od 10 lat... radzisz się tym nie sugerować?
Roman ma 6 i jakoś sobie radzi Łucja ma 3 i gra w sobie znajomy sposób ale najbardziej się domaga.... problem jest raczej ze starszymi bo z natury beda równali w dół ale jak go nie zameczysz to fajna gra. Tzn w dosc atrakcyjny sposob konstruktor wybrnął z tak "nudnego" tematu i nadał grze akcję.
Obserwuj sklep reklamowany przez Namora coś mi sie zdaje, że lada chwila będą mieli promocję na Faunę.
Taw'owa mi podpowiada ze Kordian ma 9 i prowadził kilka razy no i nauczył się szacowac.
No to moze zrobmy tak... kupcie,w kodzie wpiszcie: wielodzietni zrobcie przelew, a ja ze swojej strony gwarantuje ze przesyłka wyjdzie 7 grudnia, no chyba ze wczesniej nazbiera sie te 20 osób... a jak sie nie nazbiera to wam z dupy nogi powyrywam...
Komentarz
:er: zgadłam! super!
a teraz się reklamuj bo ja często kupuję gry więc co będę obcych wspierać jak mogę Ciebie :ad:
na ten czas potrzebuję rozszerzenie fasolek np.:gf:
No i mamy już Osadę. Obawiam się, że to wszystko może to samo...
Z resztą: weź i przyjedź do nas to pograsz w obie i zobaczysz czy ci się podobają
Ale dodatki chętnie wypróbujemy.
Sabotażysta (towarzyska gra fabularna, karciana)
Mafia (granny)
Loch Ness (granna)
Dixit
ale sobiscie w to nie grałam.
Mamy jeszcze stary dobry Backgammon (inaczej Tryktrak) - super!
Rummikub - dla lubiacych karcianego Remika
Moje pierwsze Sudoku
i jeszcze hit mojego syna (6lat): Na Grunwald! Rycerze Krola Jagielly.
6-cio latek radzi sobie nawet niezle, ale przeznaczona raczej od 8 lat wzywż.
Dixit jest rewelacyjny.
polecam! :D
A z planszówek dla max 4 osób Blokus.
Wygibajtus podróżnik (opis gry) o tyle fajnie, że się nauczy kontynentów
Adios Amogos (opis) o tyle fajnie, że to chłopak i że poćwiczy dodawanie i odejmowanie, bo tam żeby kogoś zastrzelić trzeba szybko odejmować lub dodawać do 15
no i w sumie tu mi się inwencja twórcza wyczerpała :bigsmile:
pomożecie?
Do liczenia gdybym miał polecac to juz chyba "pędzące żółwie" by się bardziej nadawały... ale to moze ja podchodzę zbyt ambitnie i się nie znam.
Ja z małżonką ostatnio odkryliśmy uroki Kakuzu... to cos jak puzzle tylko kończy się inaczej...
Obserwuj sklep reklamowany przez Namora coś mi sie zdaje, że lada chwila będą mieli promocję na Faunę.
Taw'owa mi podpowiada ze Kordian ma 9 i prowadził kilka razy no i nauczył się szacowac.
no to się zgłaszam! :eb:
kupcie,w kodzie wpiszcie: wielodzietni
zrobcie przelew, a ja ze swojej strony gwarantuje ze przesyłka wyjdzie 7 grudnia, no chyba ze wczesniej nazbiera sie te 20 osób... a jak sie nie nazbiera to wam z dupy nogi powyrywam...
Podbije sklep by była jasnosc.