Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Gry planszowe

1272830323342

Komentarz

• Ktoś zna grę' Polska, pytania i odpowiedzi'?
    Coś warta jest?
    Nie mam czasu szperać a wyszukiwarka.... no sami wiecie, nie bede się wyrażać...
  • edytowano października 2013

O takie Polskie mię się rozchodzi:image

Niepokoi mnie w podtytule "dla wszystkich Polaków", wicie, rozumicie...

Od pewnej kampanii wyborczej przejawiam pewną nieufność do tych którzy do "wszystkich Polaków" sie odwołują.

Poza tym gra wydaje się ciekawa. Wyczytałam, że to jakby polska odmiana Trival Pursuit. TP jest świetnie zrobiony i pomyślany tylko... pytania ma denne moim zdaniem, więc leży sobie na półce po jednym czy dwu użyciach i czeka aż mu ktoś nowe karty z pytaniami przygotuje....

• I jak? Ma ktoś/zna ktoś takie coś?
  • Nasze odkrycie wakacji: Wsiąść do pociągu Europa. Super!
    My też w to namiętnie graliśmy.

Teraz mała przerwa,ale coś czuję, że niedługo wrócimy :D

Ps. Tylko to raczej dla starszych :)
    My też namiętnie w to gramy. Polecam

Córka dostała też na urodziny grę  Mały książę - fajna gra do 5 osób. Czas ok 15-20min.
  • Pomóżcie!
    Czy jest dostępna taka gra (zabawka), gdzie dziecko ustala, kto ma pierwszeństwo jazdy?
    Za moich czasów coś takiego było. Jak się odpowiedziało dobrze zapalała się zielona lampka. Tylko plansze się zmieniało.
    Kojarzycie?
  • Nie wiem. :( Mielismy kilka tych z lampkami, ale o znakach nie. Mózg elektronowy to się chyba zwie. Musiałabyś pogooglać.
    Natomiast ta Polska o ktorej pisałam jest chyba fajna.
    Tzn już ją mamy, ale jeszcze nie graliśmy. Ale pytania są bardzo OK. O niebo lepsze niż w Kocham Cię Polsko, którą też mamy.
  • Czy możecie mi polecić coś odpowiedniego dla Weroniki?
    Grę na gwiazdkę sobie zażyczyła

i biustonosz
    8-}
  • http://www.planszomania.pl/rodzinne/855/Take-it-easy.html
    - polecam! wydaje mi się, że nikt o niej nie mówił jeszcze

gra dla max 6 osób, ale może być już dla dwóch osób
    wiek - od 4-5 lat do 99:)

naprawdę świetna gra
    image
  • Nasze odkrycie wakacji: Wsiąść do pociągu Europa. Super!
    Znamy i też polecamy
  • Powyższą też polecamy.
  • @Malgorzata32

a jakie Weronika lubi gry?
  • o tak sobie właśnie myślałem że mój wątek pójdzie w górę
    zakupiłem w tym roku księżniczkę i smoka do Carcassone
    nieustannie pragnę Memoir 44 ale cena nadal mnie powala!
  • właśnie chciałam zapytać o Carcassone? czy to fajna gra ??? bo zastanawiam się nad kupnem pakietu startowego dla starszego syna?
  • a dla dzieci 4-5 lat jakąś grę znacie?
  • a dla dzieci 4-5 lat jakąś grę znacie?
    Super farmer... 
    double (nie wiem czy dobrze piszę) @Katarzyna powinna pomóc w tej sprawie ;)
  • Aneczka08, jeszcze bardzo fajny jest Panic Lab.
    Dobble ma głupie symbole na sobie, choć pomysł gry bdb.
  • Testowaliśmy ostatnio Terra Mystica. Dużo elementów, na początku dość skomplikowana, ale fajna rozgrywka już od dwóch osób. Także dla małodzietnych lub dla rodziców małych dzieci, którzy chcą sobie pograć wieczorami polecam.
  • A co polecicie dla 8 dorosłych osób? Tylko, żeby było mało skomplikowane, bo na imprezie ma być alkohol ;-)
  • Karcianka Cytadela
  • polecono mi jungle speed. nie znam.
  • No i oczywiście Dixit :)
    My na imprezy lubimy też Jengę.
  • edytowano grudnia 2013
    Ja nie lubię jungle speed, ale na imprezach się sprawdza. Z tego co obserwuję ludzie się przy tym dobrze bawią, ja jestem dziwna :) Ale faktycznie mało skomplikowana.
  • O!O!O!

Dixit super :) Dla małych, dla dużych, dla mieszanych :)

Ja zakupiłam ostatnio MONDO - jeszcze nie testowaliśmy, ale ma bardzo dobre opinie no i można nawet grać samemu.
  • a my spędziliśmy dziś miłe niedzielne popołudnie u rodzinki przy Monopoly ;)
    extra było: trójka dorosłych na dwoje 9-latków + dobiegający 5-latek (młodsze biegały wszędzie wokół :bigsmile:
    Ta wersja Monopoly jest jak dla mnie - wychowanej na starym poczciwym Eurobiznesie - wysoce zaktualizowana: mianowicie zamiast kasy do ręki dostaje się kartę płatniczą (kredytową?) a bankier ma terminal :cool:
    Moja Martusia była zachwycona, jak jej wujek pozwalał czasem zrealizować samodzielnie jakąś transakcje na terminalu ;) i już wie czego sobie będzie życzyła na najbliższy prezent urodzinowy:bigsmile:
    @Lila, napisz proszę dokładnie o jakiej wersji Monopoly pisałaś dwa lata temu. 

A jeżeli chodzi o polecane gry, to Qwirkle jest bardzo dobre i dla dorosłych, i dla dzieci. image
  • @anulaczarnula

i czy wysławianie to nie wiem... raczej chodzi o kreatywne myślenie, dobrą zabawę i integrację grupy.

Masz karty z różnymi obrazkami i wymyślasz hasło do jednej (może byc 1 słowo, piosenka, wiersz, dzwięk - co chcesz). Mówisz to głośno.
    Pozostali uczestnicy muszą dobrać ze swoich kart taką, która podchodzi pod Twoje hasło.
    Wszyscy wykładają karty obrazkami do dołu.
    Tasujemy je.
    Odkrywamy.
    I trzeba zgadnąć, która była tego człowieka który wymyślił hasło.
    I odpowiednio liczy się punkty.
    Nie opłaca się wymyślać ani zbyt abstrakcyjnych, ani zbyt łatwych haseł.

Nie wiem, czy napisałam dość jasno:)
    Podziękowali 1sylwia1974
  • dla dużych dorosłych - TABU - rewelka!!!
  • W Dobble jing-jang czy jak mu tam czarnym markerem przerobiliśmy na czarne kółko i gramy już bez stresów. Ale i tak wkurzyłam się, że kupiłam cokolwiek z tym symbolem. Trzeba było jednak was w adwencie czytać ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.