@manna - jeśli nie znasz, to polecam Set - proste zasady i wcale nie łatwa gra. Polega na szukaniu trzyelementowych zestawów, które albo są jednakowe pod jakimś względem albo odmienne.
A polecacie może któreś z gier dla jednej osoby, takie jak Smart Games? Mamy Kamuflaż i nasi bardzo lubią, lubią też tangram i ten typ gier - do pomyślenia w pojedynkę.
Chyba wszystkie smart games sa dla jednej osoby. My mamy Camelot junior (ksiaze musi dojsc do ksiezniczki, trzeba odpowiednio kloscki ustawic) i antywirus.
@pierniki my mamy rój - fajna ale bez szału, strategiczne myślenie - trochę jak w szachach ale dużo mniej możliwości więc jak się zagra kilkanaście razy to jak są dwie osoby na podobnym poziomie to zazwyczaj jest remis (takie czekanie na ewentualne potknięcie przeciwnika, chwilę nieuwagi - i wtedy się wygrywa). Z obserwacji wynika że dość szybko może się znudzić - przy początkowym intensywnym użytkowaniu za to bardzo porządnie zrobiona - właściwie chyba nie do zniszczenia...
@manna dziękuje Ci bardzo!!! U nas maluchy: 4 lata i prawie 3 grają dość dowolnie biorą sobie karty i układają jak wzory lecą, albo dzieła sie zwierzętami na pół i dowolnie układają i sie wymieniają. Albo zupełnie fantazyjnie bawią sie w dżungle i każde zwierze mieszka w innej krainie i sie odwiedzają czasem spotykając sie na moście zeby pogadać
Kupiłam te grę za 20 zł !!! Na fejsbukowym profilu wielodzietnych
Lila , manna dzięki za cenne uwagi! My spośród całej szafy gier z pasją gramy najczęściej w "Wsiąść do pociągu"... Jest niesamowicie dobra i nigdy nie wiadomo na końcu kto wygrywa. (liczymy punkty po skończeniu gry).
Jeszcze jedno: bardzo polecam kooperacyjną grę! Wspólne działanie dające jeden cel z powodzeniem daje do myślenia dzieciom. Nasze dzieci zaczęły dość mocno rywalizować. Przy tych grach uczą się współgrać. Do wyboru: Ognisty podmuch lub pandemia. Obie strategicznie podobne więc warto wybrać jedną. W ognistym podmuchu rewelacyjny jest wybór stopnia trudności. W najprostszą rozgrywkę gramy z naszym prawie 5 letnim synem. Najtrudniejsza wersja jest już dla dorosłych i mocno "główkujących" osób
Planszówki to nasza ulubiona forma spędzania wolnego czasu
Dopiero znalazłam ten wątek. Całą rodzina uwielbiamy gry i gramy nałogowo z zaprzyjaźnionymi rodzinami. Dzieciaki (5 i 7 lat) grają ostatnio w gry kooperacyjne dla maluchów: Smoczy skarb i Myszki w opałach. W porywach Pędzące wielbłądy. My w weekend graliśmy w Troyer. Cudna, niełatwa ale wciągająca. Bardzo lubimy Świat bez końca i Filary ziemi i wiele innych. jak się cieszę, że Was znalazłam
Komentarz
@Marcelina - Kokoszki, Antywirus, Blokada
dla 2 osób i więcei - Duuuszki - są super!
Kopiuję z "Mam do sprzedania"
sprzedam grę "Podróże św. Pawła" taka jak tutaj, stan idealny
http://www.bogulandia.pl/product-pol-354-Podroze-sw-Pawla-.html
40 zł + wysyłka
U nas tak się kończyło jakiś czas temu ;-)
Chyba mi dzieci dorośleją.
Te starsze oczywiście, pewnie niedługo będziemy przechodzić to samo z młodszakami ;-)
co polecacie jako pierwszą (niezależną) część dla 2-3 osób do gry?
z mężem lubimy bardzo
ticket to ride nordic countries wygugluj to zobaczysz jak wyglada
za to bardzo porządnie zrobiona - właściwie chyba nie do zniszczenia...
No i Prawo dżungli, emocje niesamowite, wczoraj gralśmy do upadłego.
oraz Gra Koty w którą to nasza 5 latka równo ogrywa i mnie i męża.
wszystkie gry poniżej 50 zł a chyba Krolewny i prawo dzunglii jeszcze taniej
Kupiłam te grę za 20 zł !!! Na fejsbukowym profilu wielodzietnych
http://rodzinkawartapoznania.pl/jaka-planszowke-kupic-krotki-poradnik-dla-zainteresowanych/
My spośród całej szafy gier z pasją gramy najczęściej w "Wsiąść do pociągu"...
Jest niesamowicie dobra i nigdy nie wiadomo na końcu kto wygrywa.
(liczymy punkty po skończeniu gry).
Jeszcze jedno: bardzo polecam kooperacyjną grę!
Wspólne działanie dające jeden cel z powodzeniem daje do myślenia dzieciom.
Nasze dzieci zaczęły dość mocno rywalizować.
Przy tych grach uczą się współgrać.
Do wyboru: Ognisty podmuch lub pandemia.
Obie strategicznie podobne więc warto wybrać jedną.
W ognistym podmuchu rewelacyjny jest wybór stopnia trudności.
W najprostszą rozgrywkę gramy z naszym prawie 5 letnim synem.
Najtrudniejsza wersja jest już dla dorosłych i mocno "główkujących" osób
Planszówki to nasza ulubiona forma spędzania wolnego czasu
Czasem potrafimy i z cztery godziny grać.
Ktoś polecał (@Joannna ?)
Czy to gra odpowiednia dla wieku?
I pytanie odnośnie grafiki- bo też różne opinie.
I czy kupić Dixit podstawa czy Dixit Odyseja?
Poradźcie!