Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1323335373847

Komentarz

• wstawiłam rano moją szopkę :)
    dach nie pokrywa jej dobrze , prześwity w scianach , płacząca ozdoba
    do Świąt mam nadzieje ( przy moim beztalenciu manualnym )
    żeby to był piękny domek :)
  • @matka6, w Betlejem też nie mieli luksusu.
  • Może ktoś chce zrobić pierniczki jaglane? ;)

http://kotlet.tv/pierniczki-jaglane/
  • edytowano grudnia 2014
    @jukaa - polecany przeze mnie kilka postów wyżej domek z piernika "Mały Gość Niedzielny" dokładny opis itp itd - wyszukiwarka Ci znajdzie :)
  • Ja chce zrobić bezglutenowe, z ciasta, które nie leżakuje i jeszcze przewieźć je w czymś samolotem.
  • edytowano grudnia 2014
    @Matka6, dziękuję za przepis, robiłam dziś z niego co prawda nie domek, ale pierniczki, szukałam jakiegoś bezmlecznego przepisu, bo synek chwilowo na diecie. W domu orzekli, że te bezmleczne pierniki smaczniejsze niż te z masłem, które robiłam wcześniej.
    Tylko mąki dałam sporo więcej.
    Ciasta sobie ponad połowę zachowałam na jutro, chcę zrobić piernikowe miasto. @Maciejka, Ty chyba robiłaś kiedyś i zamieszczałaś zdjęcie? Zdjęcie mam na komputerze, mąż z niego rysował szablon jako wzór. Takie kamieniczki, a po obu stronach zielone choinki. Mam pytanie, co zrobić, żeby to miasto "stało"? Bo przecież nie postawię go jak domku, to taka jakby jedna ściana?
  • Aniuszka, ja też dałam więcej mąki i na trochę włożyłam ciasto do lodówki
    lepiej mi sie wałkowało

jutro chce zrobić z mąką żytnią razową
  • Tak w ogóle to czemu nikt zdjęć swoich pierniczków nie zamieszcza? Swoich się nie ośmielę zaprezentować, ale chętnie na Wasze popatrzę.
    Synek dziś rzucił się dosłownie na te robione specjalnie dla niego bezmleczne pierniki (bo ciągle słyszy ode mnie, że tego i tamtego nie, bo z mlekiem). I, żeby wszystkiego dokumentnie nie pożarł, wymyśliłam piernikowy kalendarz adwentowy - pierniczków zostało akurat tyle, co dni do świąt, ponumerowałam pisakami cukierniczymi każdy i zawiesiłam na grubej nici rozciągniętej od kaloryfera do witryny stojącej metr obok.
  • @Aniuszka moje miasto mialo male scianki boczne, ktore je stabilizowaly, wszystko bylo sklejone duza iloscia mocnego lukru. To stalo na takiej deseczce i dla pewnosci calosc byla do tej deski jeszcze przyklejona lukrem.
  • @Maciejko, a jak sie robi ten mocny lukier? Wyslalam wlasnie rodzine na spacer i zaraz sie zabieram za miasto.
  • Aniuszka , sama sie chętnie dowiem , co to mocny lukier :)

ja domek sklejam karmelem ( cukier rozpusczony na patelni) , ale trzeba uważać , bo bardzo gorące
  • Wczoraj mocnym lukrem, po prostu dość gęsty i grubo, takim zwykłym z białek i cukru pudru kleiłyśmy nasze prace na kiermasz - trzyma dobrze!
    pier3
  • @Skatarzyna, te wience sa lukrem polaczone? Bardzo ladnie wykonalas. Moja wyobraznia nie mogla ogarnac jak zrobic wieniec z piernikow. Teraz juz wiem :).
  • Te sciane z tylu, to Ci tak najmlodszy Tajfus, znaczy Kajtus wypacial? ;)
  • Tak, łączone lukrem. :)
  • Piękne Skatarzyno!

A my wczoraj zarobiliśmy to reklamowane ciasto Marcelinowe

Włożyłam je do lodówki
    Dobrze zrobiłam?
  • Czym się różni lukier z cytryny i pudru od lukru z wody i pudru? Tylko smakiem czy właściwościami też?
  • Dziewczyny! Na początku zeszłego tygodnia zagniotłam ciasto na pierniki. Większość upiekliśmy. Ale całkiem sporo jeszcze zostało w lodówce. oczywiście zapomniałam, bo gdzieś przywalone było. Nada się jeszcze do upieczenia?

I bardzo proszę, odkopcie mi ten przepis na piernik CIASTO, co to ktoś kiedyś reklamował. @Lila? @Sylwunia?
  • @Aniuszka robilam lukier baaardzo gesty i (co wazne) na bialku. Na cytrynie/ wodzie tak nie trzyma.
  • Ponawiam pytanie z postu wyżej!
  • Zamieszczam zdjęcie - po dłuugim wahaniu - tylko proszę się nie śmiać, drugi raz w życiu robiłam pierniki, miasto po raz pierwszy. W porównaniu z oryginałem Maciejki prezentuje się jak nieudolna kopia Rembrandta wykonana przez sudenta 1 roku ASP.

imageimageimage
  • @Maciejko, Ty te miasto to w jednym kawałku robiłaś? Bo mi się ledwo zmieściło w piekarniku, rogi na bokach są troche zagięte. A i tak przy tych wymiarach ciężko było otwory na drzwi i okna wycinać.
  • Juz nie narzekaj kobieto ;) Postawisz, dasz swieczuszki i bedzie pieknie.
    Ja specjalnie dostosowalam rozmiar miasta do rozmiaru blachy.
  • My dziś drugą turę robimy,mam nadzieję,że nie zjem tym razem.............

:\">
  • tu sie nie krygowac prosze z tem miastem.. bardzo pikne :)
  • ma szybki i piękne jest!
  • uff,upieczone,chyba dziś ozdobię,żeby było już z głowy :)
  • @Małgorzata32 - ja w zeszłym roku na raty piekłam i trzymałam w lodówce. Jedynie miałam wrażenie, że trochę zwietrzały przyprawy, a tak było ok.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.