wstawiłam rano moją szopkę dach nie pokrywa jej dobrze , prześwity w scianach , płacząca ozdoba do Świąt mam nadzieje ( przy moim beztalenciu manualnym ) żeby to był piękny domek
@Matka6, dziękuję za przepis, robiłam dziś z niego co prawda nie domek, ale pierniczki, szukałam jakiegoś bezmlecznego przepisu, bo synek chwilowo na diecie. W domu orzekli, że te bezmleczne pierniki smaczniejsze niż te z masłem, które robiłam wcześniej. Tylko mąki dałam sporo więcej. Ciasta sobie ponad połowę zachowałam na jutro, chcę zrobić piernikowe miasto. @Maciejka, Ty chyba robiłaś kiedyś i zamieszczałaś zdjęcie? Zdjęcie mam na komputerze, mąż z niego rysował szablon jako wzór. Takie kamieniczki, a po obu stronach zielone choinki. Mam pytanie, co zrobić, żeby to miasto "stało"? Bo przecież nie postawię go jak domku, to taka jakby jedna ściana?
Tak w ogóle to czemu nikt zdjęć swoich pierniczków nie zamieszcza? Swoich się nie ośmielę zaprezentować, ale chętnie na Wasze popatrzę. Synek dziś rzucił się dosłownie na te robione specjalnie dla niego bezmleczne pierniki (bo ciągle słyszy ode mnie, że tego i tamtego nie, bo z mlekiem). I, żeby wszystkiego dokumentnie nie pożarł, wymyśliłam piernikowy kalendarz adwentowy - pierniczków zostało akurat tyle, co dni do świąt, ponumerowałam pisakami cukierniczymi każdy i zawiesiłam na grubej nici rozciągniętej od kaloryfera do witryny stojącej metr obok.
@Aniuszka moje miasto mialo male scianki boczne, ktore je stabilizowaly, wszystko bylo sklejone duza iloscia mocnego lukru. To stalo na takiej deseczce i dla pewnosci calosc byla do tej deski jeszcze przyklejona lukrem.
@Skatarzyna, te wience sa lukrem polaczone? Bardzo ladnie wykonalas. Moja wyobraznia nie mogla ogarnac jak zrobic wieniec z piernikow. Teraz juz wiem .
Dziewczyny! Na początku zeszłego tygodnia zagniotłam ciasto na pierniki. Większość upiekliśmy. Ale całkiem sporo jeszcze zostało w lodówce. oczywiście zapomniałam, bo gdzieś przywalone było. Nada się jeszcze do upieczenia?
I bardzo proszę, odkopcie mi ten przepis na piernik CIASTO, co to ktoś kiedyś reklamował. @Lila? @Sylwunia?
Zamieszczam zdjęcie - po dłuugim wahaniu - tylko proszę się nie śmiać, drugi raz w życiu robiłam pierniki, miasto po raz pierwszy. W porównaniu z oryginałem Maciejki prezentuje się jak nieudolna kopia Rembrandta wykonana przez sudenta 1 roku ASP.
@Maciejko, Ty te miasto to w jednym kawałku robiłaś? Bo mi się ledwo zmieściło w piekarniku, rogi na bokach są troche zagięte. A i tak przy tych wymiarach ciężko było otwory na drzwi i okna wycinać.
Komentarz
dach nie pokrywa jej dobrze , prześwity w scianach , płacząca ozdoba
do Świąt mam nadzieje ( przy moim beztalenciu manualnym )
żeby to był piękny domek
http://kotlet.tv/pierniczki-jaglane/
Tylko mąki dałam sporo więcej.
Ciasta sobie ponad połowę zachowałam na jutro, chcę zrobić piernikowe miasto. @Maciejka, Ty chyba robiłaś kiedyś i zamieszczałaś zdjęcie? Zdjęcie mam na komputerze, mąż z niego rysował szablon jako wzór. Takie kamieniczki, a po obu stronach zielone choinki. Mam pytanie, co zrobić, żeby to miasto "stało"? Bo przecież nie postawię go jak domku, to taka jakby jedna ściana?
lepiej mi sie wałkowało
jutro chce zrobić z mąką żytnią razową
Synek dziś rzucił się dosłownie na te robione specjalnie dla niego bezmleczne pierniki (bo ciągle słyszy ode mnie, że tego i tamtego nie, bo z mlekiem). I, żeby wszystkiego dokumentnie nie pożarł, wymyśliłam piernikowy kalendarz adwentowy - pierniczków zostało akurat tyle, co dni do świąt, ponumerowałam pisakami cukierniczymi każdy i zawiesiłam na grubej nici rozciągniętej od kaloryfera do witryny stojącej metr obok.
ja domek sklejam karmelem ( cukier rozpusczony na patelni) , ale trzeba uważać , bo bardzo gorące
A my wczoraj zarobiliśmy to reklamowane ciasto Marcelinowe
Włożyłam je do lodówki
Dobrze zrobiłam?
I bardzo proszę, odkopcie mi ten przepis na piernik CIASTO, co to ktoś kiedyś reklamował. @Lila? @Sylwunia?
Ja specjalnie dostosowalam rozmiar miasta do rozmiaru blachy.
">