Monika, nie wnerwiaj cenami Tez kupilam lubianke dzisiaj, czyli tutaj trzy pojemniczki. I zrobilam pierogi! Tak srednio raz na rok robie w ogole pierogi, dzisiaj byly, pierwszy raz, z truskawkami. Tzn. ja znam to danie doskonale z dziecinstwa, ale moje dzieci nie znaly, chlop tez nie. No i teraz chca "zawsze". Zobacze, jak corka rzeczywiscie ma wiatrowke i by jej odpadla muzyczna w tym tygodniu, to moze jeszcze sie poswiece z raz
Hihi, no wlasnie, bylam naiwna i sie wkopalam. Chlop sobie przypomnial, ze w PL kiedys (w lato poprzedzajace nasz slub!) jadl pierogi z jagodami. Myslalam, ze bede sprytna, jak powiem, ze to byly jagody z lasu, a tu sprzedaja tylko te wielkie hodowlane i one sie nie nadaja. To pomyslal, pomyslal, zajrzal w google i za chwile przyszedl wielce uradowany, ze jagody rosna w gorach, a my tu mieszkamy praktycznie w gorach... to on sie dowie, gdzie rosna i pojedziemy na jagody. Juz sie ciesze )
Ja się wkurzyłam na ceny truskawek. Koncza się gdzieś tak na początku lipca czyli za 3-4tyg. To jakiś miesiąc sezonu na moje ulubione owoce, moglibyśmy jeść caly rok, tak lubimy. Wiec co rano kombinuje w budżecie, co zrobić, żeby te dychę na kilogram truskawek mieć. Bo jak dzieci nie nakarmię sezonowo teraz, to zima będę kupować?
Tak więc u nas biszkopty z galaretką, koktajle, drożdżowe, ucierane i nawet kompot raz był. I oczywiście świeże, same ile wlezie.
Najemy się i będzie musiało starczyć, bo za tę cenę to nie widzę opcji zakupu 40kg i robienia przetworów jak rok temu...
a ja niezmiennie to ciasto polecam , bo szybkie i dobre 1 masło 1 szkl cukru - mniej można 6 łyżek śmietany kwaśnej cukier waniliowy- niekoniecznie 4 jajka 3 szkl mąki , 1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki, cukier puder
rozpuścić masło z cukrem (nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 30 do 40 min godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Komentarz
Poratujcie jakimś przepisem! :-)
Tez kupilam lubianke dzisiaj, czyli tutaj trzy pojemniczki. I zrobilam pierogi! Tak srednio raz na rok robie w ogole pierogi, dzisiaj byly, pierwszy raz, z truskawkami. Tzn. ja znam to danie doskonale z dziecinstwa, ale moje dzieci nie znaly, chlop tez nie. No i teraz chca "zawsze". Zobacze, jak corka rzeczywiscie ma wiatrowke i by jej odpadla muzyczna w tym tygodniu, to moze jeszcze sie poswiece z raz
zrobilam pare dni temu pierogi z owocami: truskawki, wisnie i czeresnie.
i dzis znow slysze: mamo, a zrobisz jutro pierogi znowu????
no fajnie masz
Nie wiem czy tanio czy drogo, u nas już po 10 zl/ kg.
Na targu u mnie były ponad 20zl za kg...
Tak więc u nas biszkopty z galaretką, koktajle, drożdżowe, ucierane i nawet kompot raz był. I oczywiście świeże, same ile wlezie.
Najemy się i będzie musiało starczyć, bo za tę cenę to nie widzę opcji zakupu 40kg i robienia przetworów jak rok temu...
1 masło
1 szkl cukru - mniej można
6 łyżek śmietany kwaśnej
cukier waniliowy- niekoniecznie
4 jajka
3 szkl mąki ,
1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
truskawki, cukier puder
rozpuścić masło z cukrem
(nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 30 do 40 min godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
W mieście po 10 zl.
Chodzi za mną sernik na zimno z truskawkami... Hm...
Muszę spróbować kruchego z budyniem i truskawkami @Agnicha. Może jutro...