@Agnicha, ja i tak szczyt sezonu truskawkowego będę w szpitalu. Wiesz jak mnie to boli... Masakra. Moi mocno owocowi, zimy bez przetworow sobie nie wyobrażam... Poza tym to oszczędność zawsze jednak. Będę walczyc, a co z tego wyjdzie to się okaże
Aga poproszę tez o nr. Ja w zeszłym roku pewnie ze 100 kg przerobiłam. Takie bez szypułek to marzenie. :-) Ale teraz też jestem w kiepskiej formie, zobaczymy, najwyżej mąz przerabiał bedzie. Ja robię sok, a z pozostałości dżem z cukrem żelującym.
Szukam przepisu na dobry tort truskawkowy. Tak żeby go można bylo dzień wcześniej zrobić na niedzielną imprezę. Fajne są z biszkoptem i kremem z serka mascarpone ale nie wiem czy to mozna zrobić wieczorem w sobotę? Czy krem z serków mascarpone wytrzyma,nie rozjedzie się taki tort do drugiego dnia? W niedzielę nie będę miała czasu go kończyć.
ja robię w proporci pol na pol. Czyli 500 ml smiatany kremówki łowicz 36% i 500gr mascarpone. Do śmietany jak już jest ubiata dodaje 2 łyżki soku z cytryny. Utwardza na sztywno i z tym z sokie z cytryny można śmiało montować tort bez mascarpone. No i truskawki do środka musza być suche.
Najprostszy truskawkowy i pyszny: blaty biszkoptowe przekładane kwaśną śmietaną 18%, np Piątnicy, cukru do smaku i pokrojone truskawki. Bisxkopt jest wilgotny od tej masy smietanowej, pyszny, tylko trzeba dzień wcześniej koniecznie zrobić. Przed podaniem udekorował tą samą śmietaną lub kremowka ubita i mnóstwo truskawek z listkami mięty na wierzch. Polecam
@olgal, jadę na białych bez żółtek od 2,5 miesiąca. Po drodze urodziny syna były. Bardzo fajny wychodzi. Lekko bezowo, jest delikatny i puszysty. Moja wątroba lubi to :P
Najprostszy truskawkowy i pyszny: blaty biszkoptowe przekładane kwaśną śmietaną 18%, np Piątnicy, cukru do smaku i pokrojone truskawki. Bisxkopt jest wilgotny od tej masy smietanowej, pyszny, tylko trzeba dzień wcześniej koniecznie zrobić. Przed podaniem udekorował tą samą śmietaną lub kremowka ubita i mnóstwo truskawek z listkami mięty na wierzch. Polecam
Taką kwaśna śmietaną z kubka jak do zupy, sosu, sałatki? Ubijasz ją czy prosto z kubka na tort? Pierwsze slysze o takim pomyśle ale same truskawki z kwaśna śmietaną uwielbiam, może to dobry pomysł.
No i taka smietana jest przekwaszona wiec dla moich dzieci lepsza niz kremowka.
Potrzebuje inspiracji. Kruche z budyniem było, sernik na zimno też. Cos bym zjadła z truskawkami... Moze gofry bym zrobiła... Zjadłabym pancakes ale nie mam od trzech tygodni patelni, wiec odpada... Hm...
No,.co dziś robicie z truskawkami? Bo moja kobiałka czeka aż ja zjem
U nas na śniadanie były płatki ryżowe z musem truskawkowym. A na popołudnie chodzi mi po głowie takie właśnie połączenie truskawek i beżów. Myślałam o torcie z blatami bezowymi, ale eton message brzmi tak samo pysznie, a robi się o wiele szybciej
Komentarz
matkooooo co za smak
i ten piasek zgrzytajscy
tegomi brakowało!!!
Ale teraz też jestem w kiepskiej formie, zobaczymy, najwyżej mąz przerabiał bedzie.
Ja robię sok, a z pozostałości dżem z cukrem żelującym.
Tak żeby go można bylo dzień wcześniej zrobić na niedzielną imprezę.
Fajne są z biszkoptem i kremem z serka mascarpone ale nie wiem czy to mozna zrobić wieczorem w sobotę?
Czy krem z serków mascarpone wytrzyma,nie rozjedzie się taki tort do drugiego dnia?
W niedzielę nie będę miała czasu go kończyć.
tu sprzed dwóch lat
http://www.mojewypieki.com/post/tort-truskawkowy-heaven
Tutaj biały biszkopt bez żółtek sie daje.
Ciekawa jestem jaki ma smak taki biały.
http://www.mojewypieki.com/post/tort-biala-truskawka
Ubijasz ją czy prosto z kubka na tort? Pierwsze slysze o takim pomyśle ale same truskawki z kwaśna śmietaną uwielbiam, może to dobry pomysł.
No i taka smietana jest przekwaszona wiec dla moich dzieci lepsza niz kremowka.
No,.co dziś robicie z truskawkami? Bo moja kobiałka czeka aż ja zjem
Wyszla nieziemsko.
To najlepszy deser jaki istnieje
Pięknie że tak tanieją
Ona nie wyobraża sobie swojego tortu bez truskawek.