A podrzucilybyscie przepis na mase do biszkoptu, taka na masle, z budyniem, taka ktora sie przeklada ciasta biszkoptowe z truskawkami. Tylko nic z mascarpone, moj maz nie przepada za m.
U nas na ubitej kremówce albo jogurcie naturalnym+galaretki rozpuszczone w dużo mniejszej ilości wody,ostudzone i wlane do tej ubitej kremówki albo kremówka+jogurt i zmiksowane krótko. Wylewam na biszkopt,wciskam truskawki i do lodówki. Można jeszcze po schłodzeniu wylać normalnie rozpuszczoną galaretkę na górę tak żeby przykryć wystające truskawki. Ładnie też wygladają truskawki pokrojone w plastry i poukladane na tym ptasim mleczku jak ktoś lubi się pobawić a potem na to galaretka.
@Rejczel 2 budynie + 2 szkl cukru ugotowane w 2 szkl mleka, zmiksować z 250g masła. Ja daję trochę mniej cukru. Z tych proporcji robię też krem ananasowy - budynie gotuję na rozcieńczonym soku od ananasa z puszki, reszta tak samo
U nas też po 5 słodziutkie, pyszne, 2 kilo dzisiaj zjedliśmy. Na razie kupiłam wszystko na biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, ale truskawki schodzą na bieżąco. Biorąc pod uwagę, że w zeszłym roku w najlepszym momencie sezonu były po 5 liczę ze w tym roku będzie znacznie dla kupujących lepiej i słoiczki już czekają .
A syn mi się dziś żalił, że w Poznaniu po 11
Nie wszędzie w Poznaniu po 11 Na pętli na Starolece jest taki jeden warzywniak, w którym dziś były po 5 (w tygodniu ceny były pomiędzy 6 a 9). Jak Twój syn gdzieś po tej stronie miasta mieszka, to warto tu przyjechać.
Z tego wszystkiego mame poprosilam i mi wczoraj podala swoja proporcje i wyglada to tak: 0,5 l mleka( nie wszystko zagotowac: odlac sobie troszke i w tej ilosci rozpuscic mąki), 3/4 szkl.cukru, 2 lyzki maki pszennej, 2 lyzki maki ziemniaczanej, na koniec wmiksowac do tego kostke masla. A ja sobie przypomnialam, ze jest tez fajny krem, taki jak do karpatki robilam, z moich wypiekow tylko mniej masla bym tam dala do tego truskawkowego.
3 szklanki mleka (750 ml)
130 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g cukru
Z tego przepisu wychodzi pyszny domowy budyn, robilam kilka razy( zanim jeszcze to maslo dowalimy ), cukru wanilinowego nie daje, jak ktos ma ziarenka wanilii to warto dodac a tak to mozna sobie darowac, masla mysle, ze kostka tu wystarczy, bo nie trzeba takiej ilosci kremu jak przy karpatce i wtedy tez to dodatkowe 30 g cukru bedzie do wykreslenia. Co jeszcze...acha! do samego budyniu, tak juz do smaku fajnie jest dodac lyzeczke masla, na poslizg, jest wtedy taki aksamitny, no pyszny.
Nie no krem maślany i prawie 2 kostki masła to tylko na Boże Narodzenie @Rejczel
Czytaj ze zrozumieniem: to proporcje na krem do karpatki, czyms te karpaty trzeba wypelnic. Do kremow, ktorymi przekladamy ciasta biszkoptowe, tortowe normalnym jest, ze dodaje sie maslo do budyniu, co Cie tak dziwi? Samym budyniem nie smaruje sie biszkoptu do ciasta z truskawkami, przynajmniej nie u mnie w rodzinie - nie ten smak i nie ta konsystencja.
Ja tam nie mam w zwyczaju sie czepiac ale raz moge: maslo drogie, to fakt ale wezmy takie mascarpone, takie sprawdzone, fajne z Piatnicy jest 6,69 za opakowanie. Tanioszka, co?
W przepisie stoi, ze 600 g owocow, ja zawsze daje wiecej a juz rabarbaru to nie zaluje. Do tego przychodzi kruszonka na wierzch( mam na drugiej stronie ale juz nie chce spamowac ) Tak wiec kruszonka: 150 g maki pszennej 100 g schlodzonego masla 50 g cukru pudru( mozna troche wiecej, bo wejdzie wiecej) ale to 50 jest tak w punkt a i tak po wierzchu, juz po upieczeniu, tak dla urody ciasta przypruszam cukrem pudrem. Smacznego
Taki mi wyszedł ten tort zielony. Już tylko zdjęcia zostały Bardzo dobry,bardzo lekkie,delikatne to ciasto. Trochę się namordowalam z przełożeniem go bo bardziej kruchy i delikatny jest ten biszkopt niż zwykły. Jako ciasto wg przepisu jest pewnie super jesli nie trzeba przekładać. Robilam z tych samych proporcji co w przepisie tylko na dużą okrągłą blachę. Galaretki truskawkowe dałam 2 zamiast 1.
Komentarz
U nas suchych dzieci nie lubią,z masami tylko.
Krem jogurtowy czy jak?
Wylewam na biszkopt,wciskam truskawki i do lodówki.
Można jeszcze po schłodzeniu wylać normalnie rozpuszczoną galaretkę na górę tak żeby przykryć wystające truskawki.
Ładnie też wygladają truskawki pokrojone w plastry i poukladane na tym ptasim mleczku jak ktoś lubi się pobawić a potem na to galaretka.
Z tych proporcji robię też krem ananasowy - budynie gotuję na rozcieńczonym soku od ananasa z puszki, reszta tak samo
A ja sobie przypomnialam, ze jest tez fajny krem, taki jak do karpatki robilam, z moich wypiekow tylko mniej masla bym tam dala do tego truskawkowego.
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 130 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g cukru
Z tego przepisu wychodzi pyszny domowy budyn, robilam kilka razy( zanim jeszcze to maslo dowalimy ), cukru wanilinowego nie daje, jak ktos ma ziarenka wanilii to warto dodac a tak to mozna sobie darowac, masla mysle, ze kostka tu wystarczy, bo nie trzeba takiej ilosci kremu jak przy karpatce i wtedy tez to dodatkowe 30 g cukru bedzie do wykreslenia. Co jeszcze...acha! do samego budyniu, tak juz do smaku fajnie jest dodac lyzeczke masla, na poslizg, jest wtedy taki aksamitny, no pyszny.Do kremow, ktorymi przekladamy ciasta biszkoptowe, tortowe normalnym jest, ze dodaje sie maslo do budyniu, co Cie tak dziwi? Samym budyniem nie smaruje sie biszkoptu do ciasta z truskawkami, przynajmniej nie u mnie w rodzinie - nie ten smak i nie ta konsystencja.
Tak wiec kruszonka:
150 g maki pszennej
100 g schlodzonego masla
50 g cukru pudru( mozna troche wiecej, bo wejdzie wiecej) ale to 50 jest tak w punkt a i tak po wierzchu, juz po upieczeniu, tak dla urody ciasta przypruszam cukrem pudrem.
Smacznego
Już tylko zdjęcia zostały
Bardzo dobry,bardzo lekkie,delikatne to ciasto.
Trochę się namordowalam z przełożeniem go bo bardziej kruchy i delikatny jest ten biszkopt niż zwykły.
Jako ciasto wg przepisu jest pewnie super jesli nie trzeba przekładać.
Robilam z tych samych proporcji co w przepisie tylko na dużą okrągłą blachę.
Galaretki truskawkowe dałam 2 zamiast 1.
z tego przepisu:
https://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-truskawkowe-pole
Zasypać truskawki cukrem na dużej patelni i gotować 3-4 minuty kilka razy dziennie przez 2-3 dni
Pychota