A ja dziś zrobiłam takie ciasto, drugi raz: Ciasto: 100g masła 200g mąki 100g śmietany łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru
Ponadto: 30-50 dag truskawek 2-3 jajka 300g śmietany 50g mąki 150 g cukru (w tym cukier waniliowy)
Zagnieść ciasto, wylepić nim formę, wyłożyć przekrojone na pół truskawki i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Dziś w tej zalewie zamiast zwykłej mąki użyłam kokosowej, też pyszne wyszło. Piec w 180st 30-50 min do tzw. suchego patyczka.
Tu oryginalny przepis z rosyjskiej strony http://kamelena.ru/recipe/Cvetaevskij-pirog-s-klubnikoj/ Pierwotnie to ciasto to było z jabłkami, ale jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić te jabłka w zalewie śmietanowo-jajecznej. Truskawki mi tu dużo bardziej pasują.
Ja wczoraj zrywałam u teściów baardzo dojrzałe wiśnie. O czereśniach już zdążyliśmy zapomnieć, najwięcej było na początku maja To bardzo szybko nawet jak na nasz specyficzny mikroklimat. No ale wiosny nie było
Nie słabo. Wczoraj na takim stoisku u nas przy szpitalu wszystko po 10... Truskawki, czereśnie, maliny za koryto takie 500g... Tansze banany i winogrona a jakże...
O cenach czereśni trąbi pół Polski... A jak tam ceny truskawek u Was?
W Gdańsku dziś po 8,5 ładna, duża, słodka. W trzech miejscach sprawdzałam. Ale wszyscy mówią, że poniżej 8zl nie zejdzie bo jest jej mało i szybko się skończy...
O cenach czereśni trąbi pół Polski... A jak tam ceny truskawek u Was?
W Gdańsku dziś po 8,5 ładna, duża, słodka. W trzech miejscach sprawdzałam. Ale wszyscy mówią, że poniżej 8zl nie zejdzie bo jest jej mało i szybko się skończy...
Boże, ja urodzę truskawkę. Nie ma innej możliwości @jukaa. Jem tonami i już mam zniżkę wyrobioną w moim warzywniaku, wiedzą, że jak wchodzi brzuch, to trzeba kobiałki szykowac.xD Dlatego też kocham i uwielbiam te sprowadzane z południa truskawki, bo są niebo lepsze niż hiszpanki
To pięknie. Serdecznie gratuluję. A kiedy masz termin i jak się czujesz?
Czuje lepiej niż wychodzi to z wyników. Także spoko będę rodzic na jesień, jeszcze trochę, choć wyglądam jakby miała rodzic jutro. Ale to przez ilość truskawek, które jem
Ja nie wiem jak ktoś to robi . Ale nigdy chyba nie zdążyłam zrobić żadnych pyszności truskawkowych gdy zaczyna się sezon ani w pełni . Dziś tylko przy obiedzie , zaraz po, poszło 5 kilo . A weź teraz chciej "złapać" coś na ciasto .
Od kilku lat biorę od znajomej truskawki w partiach po 40kg. Wtedy rzeczywiście jak się pospiesze to można coś zrobić :P w innym przypadku bezczelnie chowam, a dzieciom wydzielam. Sama 1,5roczna Gosia je u nas nie mniej niż pół kg na raz :P
U nas po 12 i w dodatku nie ma gwarancji, ze sa choc odrobine slodkie...Po takich deszczach, jakie nas nawiedzily to spodziewam sie, ze beda kwasiory. Dam znac, jak sprobuje
Komentarz
Toż to profanacja truskawek...
Ciasto:
100g masła
200g mąki
100g śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru
Ponadto:
30-50 dag truskawek
2-3 jajka
300g śmietany
50g mąki
150 g cukru (w tym cukier waniliowy)
Zagnieść ciasto, wylepić nim formę, wyłożyć przekrojone na pół truskawki i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Dziś w tej zalewie zamiast zwykłej mąki użyłam kokosowej, też pyszne wyszło. Piec w 180st 30-50 min do tzw. suchego patyczka.
Tu oryginalny przepis z rosyjskiej strony http://kamelena.ru/recipe/Cvetaevskij-pirog-s-klubnikoj/
Pierwotnie to ciasto to było z jabłkami, ale jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić te jabłka w zalewie śmietanowo-jajecznej. Truskawki mi tu dużo bardziej pasują.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,88530,23416074,pani-beata-z-zieleniaka-nagrala-jak-handlarze-oszukuja-na-truskawkach.html#BoxMTPromo
Znaczy, że za 2 tyg juz nic nie będzie?
Nastawiłam się, że jeszcze cos uda mi sie zrobić.
https://m.facebook.com/275628419308998/photos/a.566629273542243/977293979142435/?type=3
Dlatego też kocham i uwielbiam te sprowadzane z południa truskawki, bo są niebo lepsze niż hiszpanki
Oo, asia-ch, to my blisko to podobnie
Czeresnie
Maliny
Borowki
Wszystkie 4 mogę na wiadra