Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1335336338340341452

Komentarz

• Mój telefon jest debesciak :-)
    Podziękowali 1madzikg
  • Na górze nywa ciężko opróżnić, bo najkorzystniej przystawić dziecko bródką od strony stanu zapalnego.
    Podziękowali 1Agnieszka82
  • @Katarzyna masz ci los, taka akrobatyka ;-)
  • czy jak jeden trojaczek goraczkuje a wszystkie kaszla (wiekszosc w domu chora) to jest sens po dniu tej goraczki zabierac goraczkujacego do innego lozeczla czy pokoju?
  • Wg mojej koleżanki, lekarki, najłatwiej zarazić się przez pierwsze 3,4 dni choroby i przed wystąpieniem objawów.  Czy teraz warto izolować, trudno powiedziec. Ja izolowalam 
    Podziękowali 1MAFJa
  • ja noe mam weny na to zupelnie..sama chora jestem i slaba.. ale maz byl gotowy drugie lozeczko wstawic..
  • Kupy. 
    Ze śluzem. :/ 

konkretnie to śluz,ale i sporo normalnej kupy -z grudkami ('twarożkiem'),kolor i zapach normalny (czasem lekko zielonkawy,ale na pewno nie sa to zielone kupy).

Skora ładna,brak ulewania (chyba ze po przeżarciu),lekkie objawy refluksu,ale to wcześniak. 

Czy takie zasluzowane kupy musza byc objawem nietolerancji/alergii,czy moze to byc kwestia niedojrzałości układu pokarmowego u wcześniaka. 

Jakie probiotyki warto? 

• Moje dwie córki miały do pól roku śluzowe kupy, a nie mają żadnej alergii, czyli może być nietolerancja bez alergii. Ale szkodziły im jajka i mleko tak do około roku.
  • Aha - czasem jakies objawy brzuszne ma (prężenie, napiety brzuszek,pokrzykiwanie -a potem kupa),ale w sumie sypia spokojnie i jakiegoś mega krzyku/płaczu/niepokoju nie ma. 
  • ja bym  odstawiła na chwilę nabiał i zobaczyła, czy się zmienia coś na lepsze, jeśli się tym niepokoisz.
    A jakiegoś kataru nie macie czasem?
  • @kowalka nie zauważam problemów przy Kp (oddycha cicho,spokojnie), czasem w nosku mu furgoli po karmieniu -ale właśnie jest to lekkie cofanie,wiec mysle,ze to od tego.. 
    Kichanie tez 'na sucho' ,wiec mysle ze nie...
    Podziękowali 1kowalka
  • To jak się niepokoisz - spróbuj bez nabiału.
    A jak długo to obserwujesz? Ostatnio, czy od dłuższego czasu?

• Moja dwulatka w środę po południu dostała gorączki 39 stopni, która utrzymywała się trochę ponad dwie doby. W tym czasie tylko cyc i kupy zielone, lekko śluzowate. Nie zbijałam gorączki. Jak przeszło to dostała biegunki (piątek po południu) i trzymała ją do wczoraj wieczorem. Dawałam lakcid. Dalej tylko pierś. Tej nocy wróciła temperatura 37,8 do tego katar i kaszel w nocy i zielona, aż czarna kupa. Martwić się bardzo czy spokojnie poczekać na naszą lekarkę do poniedziałku po południu? 
  • @Yucami daję lakcid jako probiotyk bo inne trzeba zazwyczaj w wodzie rozpuścić a ona więcej picia na raz niż łyżeczkę nie wypije. Stwierdziłam, że trzeba bo robiła po 10 wodnistych kup dziennie.
  • ale probiotyk to chyba raczej wskazany przy biegunkach? ja bym dawała...
    pierwsze słyszę, żeby zatrzymywał wirusa
  • Niemowlę 6tyg. kaszlące,zakatarzone pokazywalybyscie lekarzowi?
    Takie malutkie żadne u mnie nie bylo chore :(
    Od piatku kaszle.Odciagam katar-gesty ale raczej bialy,nie zielony,nie ropny,ale dlawi sie nim,gorzej je.
    Goraczki nie ma. Inhaluję,oklepuję,smaruję,
    Gorzej nie jest jak na razie,ale lepiej tez nie i nie wiem czy wzywać lekarkę,czy jutro jechac do poradni,czy czekać ? Czy cos nie zaniedbam...
    Starsze siostry tez smarkajaco-kaszlące bez gorączki.Nie wiem czy to jakis wirus czy taki mamy klimat.
  • Póki nie ma gorączki albo duszności niepokojącej, ja bym została 
  • Jesli mozesz wezwac lekarza do domu to bym przebadala. Do przychodni bym nie szla, bo za duze ryzyko ze cos wiecej zlapie. Teraz jest mocno chorobowy czas. Ja zwykle czekam kilka dni jesli tylko katar i kaszel. Ide jesli sie nie poprawia albo widze ze jest cos gorzej, cos mnie zaniepokoi.

• Odciągaj katar i inhaluj w razie temp  czy dychrania do lekarza.

• @olgal ; miałam w zeszłym roku podobna sytuację. Dostaliśmy pulmicort do inhalacji i w razie pogorszenia antybiotyk- ospomax. 
    Przede wszystkim mieliśmy obserwować dobrostan dziecka. 
    Poza tym inhalacje z soli i oklepywanie okolo 10 min po inhalacji.
    Do przychodni nie radzę, ja tak załatwiłem właśnie młodszą  :/ poszlysmy z kaszel kim,  który trwał juz parę dni, a następnego dnia 39 
  • U nas tez są gluty i katar u naszej 4 miesięcznej panny. Bez gorączki, ale lacze te gluty z jej skinieniem sie - czyli żeby idą. Kaszle bardzo, bo jej ten katar ze ślina siedzi w gardle. Kupiłam Wit c w kropelkach i podaje jej. Narazie zagrożenia nie widzę żeby jej cos bylo i sie pogorszyło.
  • Dzieci do 3 miesieca zycia nie leczy sie w domu antybiotykiem. Nikt nie da ci recepty . tylko szpital.ale póki gorączki nie ma to jest chyba ok. Ja bym jednak pokazala lekarzowi. Moj jozef mial zapale nie pluc bez goraczki gdy miał 4 tyg.
  • @aga---p Ja dostalam antybiotyk Dla 5 tygodniowej w domu, także różnie bywa
  • Nasz lekarz przyjezdza do domu,ale wlasnie tego antybiotyku się obawiam,bo wiem ze  grozi szpitalem
  • ja bym pokazala lekarzowi. Moja 4,5 latka ma właśnie zapalenie pluc i nie wyglądała specjalnie na chora. Podobno sporo dzieci teraz to ma.
  • Aga85 a kiedy to bylo. Ja 3 lata temu prosilam i pielęgniarki tłumaczyly mi ze takim maluchom nie dają. Tylko szpital. Poszlismy a tam mała zlapała wirusy żołądkowe i 3 tygodnie z głowy. Koszmar!  Może czasami lekarka przychylna i nagina procedury....
  • To chyba serio zalezy od lekarza i jego 'brania odpowiedzialnosci'. 
    Ja np o Zumie tez słyszałam ze tylko dożylnie...
  • Tak jest,że takim makutkim dzieciom nie chcą przepisywać antybiotyku do podawania w domu.Kolezanki synek mial zapalenie ucha,dosyc lagodne,bez goraczki.Byl anyybiotyk i byl szpital.
    Ale do innego lekarza chodzą.
    Bardziej od antybiotyku to sie wlasnie tego szpitala boję,zeby tam cos gorszego nie podłapać.
  • Mam pytanie odnośnie odstawienia od piersi w ciąży. L. ma 23 miesiące a ja zaszłam w ciążę. Chcę ją odstawić, bo ciąża i karmienie na raz bardzo mnie męczą. Rozmowy nie mają sensu, to uparciuch. Czy mogę się spodziewać że smak mleka się zmieni i sama zrezygnuje? To 7 tydz. ciąży. Nie wiem kiedy niby to mleko ma sie zmieniać?  Jak u Was było?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.