Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1337338340342343452

Komentarz

• Odstawiam moją dwulatkę od piersi a że dość intensywnie jadła do tej pory, po 24 godz mam nawał mleka w piersiach. Ściągam trochę, ale ciągle piersi twarde i bolą. Co na zatrzymanie laktacji? 
  • Szałwia. Mięta też działa ale zwykle słabiej.
    Podziękowali 1gabriela
  • I jeszcze pietruszka.
    Podziękowali 1gabriela
  • No, mnie ta pietruszka też zaskoczyła. Zielona, czy korzeń?
  • Ja też byłam zaskoczona. U nas na szkole rodzenia mówili. Nie dopytałam w sumie o jaką część chodzi. Doczytałam tylko że u królików w hodowli stosują pietruszkę by zahamować laktację. Więc pewnie u człowieka tez działa jakoś. A zajęcia wtedy prowadziła praktykantka więc myślę, że na bieżąco z wiedzą ze szkoły była.
  • Znalzłam takie coś "napar z korzenia pietruszki, tj. 2g rozdrobnionego korzenia zalewa się filiżanką wrzątku, pozostawia na 10 – 15 minut. Dawka, czas stosowania i efekty podobnie jak w przypadku mięty."
  • edytowano lutego 2017
    W pietruszkę nie uwierzę! Jem pęczek, mam klopsa 9tyg, ktory 8-9h w nocy przesypia.
    Nie odbierajcie mi pietruszki! ;)
    Ed: korzen... zielone zjadamy
  • Pierwsze słyszę. Wykluczyć nie można, ale ja się z tym nie zetknęłam.
  • @ramatha z tym chodzeniem to jest tak,.... że wszystko zależy :D
    Zasadniczo dziecko zaczyna samo chodzić, gdy jest na to gotowe, a może być gotowe czasem w 8 a czasem w 16 miesiącu. I oba warianty są prawidłowe.  Jeżeli jednak rodzice (częściej dziadkowie:) chcą koniecznie przyspieszyć rozwój,  sadzają nie siedzace dziecko, podciągają do stania, chodzą z maluchem trzymając pod paszki, lub też korzystają z chodzików to zaburzają naturalny rytm. Faktycznie dziecko szybciej staje czy chodzi ale robi to w nieprawidłowym wzorcu i wtedy może to być szkodliwe.

Podziękowali 1ramatha
  • edytowano lutego 2017
    @Aga85 a tak z ciekawości zapytam- jak się ma do zaburzenia rozwoju prowadzenie za jedną rękę dziecka, które już samo stoi? Znajomi mają dziewczynkę ponad roczną, która samodzielnie nie chodzi jeszcze, ale bardzo chce by ją prowadzic za rękę? Sama przemieszcza się raczkujac.
  • @Hania spróbuj się przejść z jedną ręką wyciągnięte w górę, wygięte w taki sposób jak prowadzony maluch. Niestety również prowadzenie za dwie ręce uniesione w górę nie jest korzystne
  • Potem takie maluchy chodza samodzielnie, ale raczki trzymaja nadal do gory, bo tak sie nauczyly.
  • Zawsze mnie takie postepowanie dziwilo.
    Dlaczego ludzie utrudniaja sobie zycie i niechodzace dzieci prowadzaja zgieci w pol przez caly park.. 
    Nigdy tak moich dzieci nie prowadzilam. Ba, nigdy nie wpadlam na to ze tak mozna, dopiero przy ktoryms sie zorientowalam i zwrocilam na to uwage ze to inni praktykuja...
  • To chyba juz coraz rzadszy widok. Tak mi sie wydaje przynwjmniej. Swiadomosc rodzicow wzrasta. Ale to tak jak z batonikami. Mimo wszystko nadal spotyka sie rodzicow ktorzy nawet niemowleciu daja "Grzeska" .
    A z drugiej strony praktycznie nie znam osoby ktora nie sadzalaby dziecka z podparciem. No mi sie udalo uniknac teraz (bo szybko usiadla) i poprzednio (bo dziecko rehabilitowane bylo) ale co bylo z pierwszym nie dam sobie glowy uciac, nie pamietam.
    W każdym razie tez wydaje mi sie ze duzo rodzicow wie ze nie nalezy sadzqc, a robia co innego.
  • mamuma powiedział(a):
    Potem takie maluchy chodza samodzielnie, ale raczki trzymaja nadal do gory, bo tak sie nauczyly.
     :D 
    Raczej chodzi o dystrybucję napięcia i położenie środka ciężkości.
    BTW. Większość dzieci zaczyna chodzić z raczkami uniesionymi do góry :)
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • @ramatha ja bardzo czesto to widze na placach zabaw. 
  • Ja też nigdy nie prowadzałam moich dzieci, zanim się same nie nauczyły chodzić - za jedną rękę też nie. Ale ile (szczególnie przy pierwszym) się natłumaczyłam, że dziecko bez prowadzenia się samo nauczy chodzić - niektórym trudno było w to uwierzyć. A nie ułatwiał i nieuwiarygadniał tych tłumaczeń fakt, że moje dzieci zaczynają chodzić grubo po skończeniu roku (2-3 miesiące).
  • Aga85 powiedział(a):
    mamuma powiedział(a):
    Potem takie maluchy chodza samodzielnie, ale raczki trzymaja nadal do gory, bo tak sie nauczyly.
     :D 
    Raczej chodzi o dystrybucję napięcia i położenie środka ciężkości.
    BTW. Większość dzieci zaczyna chodzić z raczkami uniesionymi do góry :)
    Zaczyna moze tak, ale jak dziecko spore i chodzi od dluzszego czasu, to chyba taki sposob nie jest normalny. Przynajmniej dla mnie to dziwnie wyglada. Nie kojarze, zeby moje tak chodzily, bo zawsze u innych dzieci wydawalo mi sie to dziwne.

@ramatha mam wrazenie, ze z jednej strony rodzice maja wieksza swiadomosc, ale z drugiej chyba czesto jednak jest przeswiadczenie "ta sadzala, tamta sadzala i dzieci ok, to ja mam sie meczyc".
    Ja nie sadzalam zadnego mojego, a siadaja pozno same, krzywo sie na mnie patrza ludzie, jak woze w gondoli na brzuchu 8 miesieczniaka, a juz jak mi ktokolwiek probowal sadzac dzieci na swoich kolanach, jak nie siedzialy, to warczalam. Ale wlasnie wszyscy tylko komentowali "oj juz nie przesadzaj". Wiekszosc rodzicow ktorych znam sadza przy poduszkach.
  • Bo tak latwiej. Mniej marudzi wtedy. Pokazalam teściowej jak zabawic dziecko pokazując mu kolanka stopki tzn zeby raczkami swoimi dotykal glowy kolan stóp i przestała sadzac na kolanach. Co do tej pory bylo jej pierwszym odruchem. Dziecko 4 miesiące. Które sie nawet nie obraca nie mówiąc o siadaniu.
    Najłatwiej posadzic na kolanach i tak trzymać.... ech
  • Mozna trzymac jak na kołyskę odciążając kręgosłup.
  • Matko 5,5 miesiaca? Dobrze ze moi 4,5 leza sobie tylko..
  • Moja O. Wstala jak miała 7 miesięcy i z tego stania nauczyla się siedzieć.  Wcześniej nie umiała a ja jej nie sadzalam, pelzla do lozka wstawala i potem plask ma pupę ( choć przez pierwsze dwa tygodnie nie na pupę tylko leciała do tylu na płasko,  walac głową w podłogę. ) i dopiero jak tak usiadla killa rwzybto sie zorientowała że mozna siedzieć i potem juz kombinowala jak usiąść bez wstawania. 

Szybko tez zaczęła chodzić ale nie przelozylo się to ma szybkie i stabilne chodzenie. Przez pół roku wygladala jakby się uczyla.
  • ja nie wiem. taka przeczulona bylam na punkcie tego sadzania i sie zastanawialam czy moje dzieci w zasadzie sadzane nie byly.. tymczasem trojaczki od ujemnego wieku byly /sa karmione.z butelki na siedzaco.. i ta siedzaca pozycja jest rechabilitacyjna jakos dla nich. nie ogarniam..
  • no ale sadzane?
  • no tak.
  • Nasze jak Twoje @uJa siadly ze stania co nastepowalo w okolicy 9mcy czy roku!
    Także nie dało się nie sadzac do jedzenia, choć te pierwsze obiady blw byly na kolanach u nas.
  • Czy istnieje termin nadpobudliwe niemowlę?
    Z netu trudno czegokolwiek się dowiedzieć, wszędzie ten sam tekst w rożnej kombinacji ;)
    Martwię się o naszego M.
  • A co sie dzieje? 
    Podziękowali 1Karolinka
  • edytowano lutego 2017
    M. ma prawie 11 miesięcy, martwi mnie to, że  nie bawi się jakąkolwiek zabawką dłużej niż 2-3 sekundy, z wyjątkiem darcia papieru. Taki jest niespokojny.
    Śpi bardzo niespokojnie, w nocy co ok 2 godziny jest pierś, zasypia potem przy piersi.W dzień śpi w wózku, żeby go dobujać, w łóżeczku spałby z 15 minut.
    I niestety nie robi pa-pa itd, w ogóle wiem, że słyszy, ale on nic nie rozumie, mam takie poczucie.

Starsze dzieci były bardziej skoncentrowane i o wiele spokojniejsze, a może ja zapomniałam jak to jest mieć takiego niemowlaka
  • Ja bym go pokazała specjalistom. Zwłaszcza jeśli czujesz, że jest coś "nie tak", a masz porównannie. Jeśli masz możliwość umów go do OWI- tam najlepiej go obejrzą i doradzą co można zrobić.
    Poza tym ruchowo rozwija się prawidłowo? Badanie słuchu wyszło ok?
    Podziękowali 2Karolinka aga---p
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.