@ola_g , @MAFJa dlatego rzadko doradzam coś przez neta. Trzeba zbadać dziecko, ocenić je i wtedy podjąć właściwe kroki. Są np dzieci, które same nigdy nie usiada i nie oznacza to, że nie będziemy ich sadzac. Są sposoby noszenia, gdzie dziecko jest w pozycji bliskiej siadu, ale prawidłowo zabezpieczone i nie ma to nic wspólnego z sadzeniem 4 miesieczniaka w poduszkach
Odstawiłam dziecko od piersi, ze dwa dni ściągałam po trochę mleka bo mi się zastoje robiły, teraz od kilku dni piersi pełne ale bez guzów już. Mam to dalej ściągać czy samo się przepali?
Nie niemowlęce ale nie wiem gdzie zapytać. Synek 4 lata skarżył się dziś że go siusiak przy sikaniu boli. Mam wrazenie że ten jego mocz jakoś i intensywniej pachnie. Robić badania rano?
Skuteczniejsza inhalacja jest przez ustnik, pod warunkiem, że rzetelnie się przez niego oddycha. Niemowlak za słabo współpracuje, wiec lepiej z maseczka.
Czy jeszcze istnieje teoria ze istnieje trądzik niemowlęcy którego przyczyną nie jest znana albo hormonalna, czy raczej z góry się zakłada ze to nietolerancja? Mamy 6 tygodni i trądzik gorszy niż u starszych dziewczyn, przechodzi na ramiona i plecy, kupy ok, reszta skóry też. Od poniedziałku (po chrzcie) przechodzę na dietę ale u dziewczyn te diety niewiele wnosiły, zastanawiam się wiec czy ten trądzik może naprawdę istnieje? Co wtedy się z nim robi?
Wydaje się , ze znaleźliśmy winowajcę nagłego niepokoju i pobudzenia u syna, w zasadzie od razu po tym jak zebraliśmy wnioski nt zachowania M odcięliśmy internet, muzykę, hałas, głośne rozmowy, mówienie jeden przez drugiego. Jednym słowem ograniczyliśmy nadmiar bodźców, uregulowaliśmy, jak się dało, pory snu i jedzenia.
Wydawało się, że jest troszeczkę lepiej.
W poniedziałek mnie rozłożyło choróbsko i mały przez trzy dni z rzędu nie dostał montelukastu. I dobrze, bo wrócił mój syn. Jest taki jak kiedyś, na ulotce znaleźliśmy wśród skutków ubocznych nadpobudliwość psychoruchową uff uff
Ustnikiem chyba trzeba przez usta oddychać, a maluchy tego nie łapią. Inhalujemy maseczką, ale z zaklejonymi w 3/4 tymi dziurami po bokach najmniejszej maseczki z zestawu. A do sterydu nie dodawaliśmy soli.
Pamiętajcie, po inhalacji sterydem trzeba buzię przemyć! Maluchowi mokrą pieluchą chociażby -> żeby zapobiegać grzybicy. I inhalować tak, żeby w oczy nie leciało, bo też można z zapaleniem spojówek wylądować.
Czy ktoś z pn Polski mieszka w pobliżu apteki polskiej? Muszę kupić rozpylacz do nebulizatora, ale wszędzie jest tylko przesyłka kurierem. Rozpylacz kosztuje ok 10 zł, kurier 2 razy tyle. Może mógłby mi ktoś go kupić i włożyć w zwykłą kopertę?
@OlaOdPawla u nas jest dokladnie to samo. Cala glowa, twarz, szyja, kark i od gory plecy i klatka piersiowa zsypane, reszta czysta. Mlody ma 6 tygodni a to dziadostwo mamy od dwoch.
Ola od Pawła nasza mała miała trądzik od lekkiego do całkiem silnego " wędrującego" z jednej strony ciała pow pępka na drugą potem szyja głowa i twarz przecieraliśmy octeniseptem a jak spore krostki to cicaplast baume firmy la roche - dosyc drogi ale wydajny dobrze robi na wypryski , Faustynie przeszło ok 10 tyg
Ulewanie po prawie każdym posiłku, często serkiem, jest ok u 3-miesięczniaka? Kupy generalnie normalne, dziecko radosne, dobrze śpi, rośnie super... Skora miejscami sucha, ale to zwalam na porę roku i swobodną politykę kładzenia jej na pościelach wypranych w normalnych proszkach.
@Monira, ja bym dostawiała do piersi ile się da. Ew. łyżeczką poiła, po łyżeczce właśnie. I trzeba patrzeć, jaki stan ogólny - jeśli widocznie się pogarsza (np. apatia, zapadnięte ciemiączko, "wolno wracająca" skóra na brzuchu), to bym do szpitala wróciła.
Karmilam ale wszystko zwymiotowala. Zasnela . Przed nami długa noc. Jest wesoła i sprawia wrażenie silnej. Na pewno nie wygląda na dziecko chore na zapalenie płuc.
@Monira - i jak rano? Niestety, w szpitalu bardzo łatwo o rotawirusa. Szczęśliwie, większość z nich powoduje tylko łagodne infekcje. Mam nadzieję, że już Twoja córeczka ma się lepiej. Obawiam się, że teraz kolej na Ciebie i innych domowiników bo to bardzo zaraźliwe paskudztwo.
@chabrowa nie wiem, czy duzo, ale raczej tak, bo mam szybki wyplyw, a ona chwile na tej piersi siedzi. No i je calkiem często. Tego ulewania bylo duzo więcej, teraz jest ok. 1-2 łyżeczek treści pokarmowej - mleka albo serka.
Było trudno. Teraz lepiej, nie wymiotuje a biegunki też brak. Karmie ile się da. Wygląda dobrze. Podałam jej nawet antybiotyk i wziewy i nic jej nie ma. Obserwujemy dalej. Nigdy więcej szpitala.
Komentarz
Są np dzieci, które same nigdy nie usiada i nie oznacza to, że nie będziemy ich sadzac.
Są sposoby noszenia, gdzie dziecko jest w pozycji bliskiej siadu, ale prawidłowo zabezpieczone i nie ma to nic wspólnego z sadzeniem 4 miesieczniaka w poduszkach
Wydawało się, że jest troszeczkę lepiej.
W poniedziałek mnie rozłożyło choróbsko i mały przez trzy dni z rzędu nie dostał montelukastu. I dobrze, bo wrócił mój syn. Jest taki jak kiedyś, na ulotce znaleźliśmy wśród skutków ubocznych nadpobudliwość psychoruchową
uff
uff
Inhalujemy maseczką, ale z zaklejonymi w 3/4 tymi dziurami po bokach najmniejszej maseczki z zestawu.
A do sterydu nie dodawaliśmy soli.
Pamiętajcie, po inhalacji sterydem trzeba buzię przemyć! Maluchowi mokrą pieluchą chociażby -> żeby zapobiegać grzybicy. I inhalować tak, żeby w oczy nie leciało, bo też można z zapaleniem spojówek wylądować.
objawy odwodnienia:http://pediatria.mp.pl/lista/62056,objawy-odwodnienia
Ale jak pije, to obserwacja czujna.
Niestety, w szpitalu bardzo łatwo o rotawirusa. Szczęśliwie, większość z nich powoduje tylko łagodne infekcje. Mam nadzieję, że już Twoja córeczka ma się lepiej. Obawiam się, że teraz kolej na Ciebie i innych domowiników bo to bardzo zaraźliwe paskudztwo.