Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przepisy Ani D. zebrane z forum

11516171921

Komentarz

  • Postpalatum, ja robię z wyłuskanych. Nie dałabym rady sama łuskać. Ogólnie spokojnie podchodzę do rzeczy, których nie robię sama.
  • Poratujcie przepisem... Kojarzę naleśniki albo placuszki, miały w sobie dwa składniki - jaglankę (ugotowaną?)  zmiksowaną i skrobię ziemniaczaną. I nie wiem, w którym wątku szukać, a przymierzałam się od piątku ;(
  • Potrzebuję SMACZNEGO sposobu na brukselkę :D

    Ps. Mam nadzieję, że to nie oksymoron
    B-)
  • ja uwielbiam na parze i już
  • Mam pytanie z zupełnie innej beczki.
    Przyjeżdżają zakupy - 10kilo mąki takiej, 20 takiej, 5kaszy jednej, 5 drugiej itd.
    W czym przechowujecie zapas? Nie chodzi o spiżarkę, ino o pojemniki odpowiednie. 
  • @chabrowa - jest w tym wątku gdzieś przepis na brukselkę duszoną z cebulą i marchewką. Moim zdaniem, jest pyszna.
  • Dzięki @Katarzyna

    właśnie o coś takiego 'pomieszanego' bardziej mi chodziło.
  • Dopisuję się jedynie po to, aby łatwo znaleźć. Wątek zaiste praktyczny.
  • @ola_g - do słoików robale też włażą :-(
    No, może do tych po kawie nie, bo je resztki zapachu mogą odstraszać ;-)
  • Absolutnie się zgadzam, że w słoikach bezpieczniejsze niż we woreczku plastikowym, czy papierowym. Ale i tak nie w 100% bezpieczne.

  • [b]Szarlotka jaglano-ryżowa [u][/u][/b]

    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    szczypta soli
    1/8 łyżeczki kurkumy
    1 1/2 szklanki wrzątku
    1/3 szklanki oleju
    1 szklanka mąki gryczanej
    1/2 szklanki mąki ryżowej
    2 płaskie łyżeczki cynamonu

    Gotować kaszę z solą i kurkumą na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać mąkę gryczaną, cynamon, wymieszać.

    4-5 jabłek
    ok. 1/2 â?? 2/3 szklanki rodzynek

    Wysmarować blachę olejem, podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić dno i boki foremki, wysypać na to rodzynki (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
    Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
    Czym zastąpić mąkę ryżową (nie mogę glutenu)?
  • Ale ryż nie ma glutenu, prawda?
  • Nie ma :) ale w moim mieście do jedynego sklepu gdzie można kupić ryżową to nie dowieźli akurat.
  • i nie mam w czym zmielić ryżu a akurat dziś chciałam zrobić to ciasto, mam za to mąkę amarantusową, kukurydzianą i gryczaną.
  • Wymieszałabym wszystkich trzech po trochu.
  • Dzięki za podpowiedź :)
    A tę szarlotkę mam piec w średnio nagrzanym piekarniku, czy to mniej więcej 180 stopni może być? I startych jabłek to ma być wielka góra czy cienka warstwa, a może coś pomiędzy. chodzi mi o to by się aby na pewno dobrze upiekło. 
  • Ostatnio robilam to ciasto, jak dla mnie bylo troche za malo slodkie, nastepnym razem planuje dodac cukru albo miodu i jako, ze jemy jajka, to zamiast czesci oleju z jedno jajko lub dwa (bo chyba olej zastepuje jajka?).

    Postpalatum, a co do tych jablek, to tak jak w przepisie, na ta ilosc 4-5 jablek. Ilosc ciasta jest na taka mniejsza tortownice.

  • Mam pytanie - zakupiliśmy dziś trochę kolorowej fasoli :)

    I chciałam zapytać - czy ktoś z Was wie konkretnie co to za gatunek?

  • Dziękuję za rady :)
  • Mam pytanie - zakupiliśmy dziś trochę kolorowej fasoli :)

    I chciałam zapytać - czy ktoś z Was wie konkretnie co to za gatunek?

    nie mam pojęcia - moja babcia uważa ją za mozaikową. MNie się wydaje, że to gatunek uzyskany z połączenia białej i czerwonej ;)
  • Wypróbowałam w ostatnich dniach kilka przepisów @AniaD. - są cudowne! Jakoś do tej pory omijałam ten wątek, aż do chwili postanowienia porzucenia cukru w diecie rodziny. Drukując przepisy na ciasta Ani, wydrukowałam przy okazji wszystkie inne. Robiłam już zapiekankę z kapusty i ryżu, brukselkę z marchewką, marchewkowe ciasteczka kuleczki, orzechowiec z kremem z jaglanki, razową szarlotkę, czapati. Te potrawy wchodzą na stałe do naszego menu. @AniaD. -dzięki  @};-
  • Ja robiłam rzodkiewke duszona z soczewicą. Pierwszy raz robiłam z czerwoną, bo tylko taką miałam w domu, drugi raz z zieloną. I dla mnie  z czerwoną znacznie   lepsza!
  • U nas gulasz z dyni to jest hicior. :-)

    Tylko następnym razem mini porcję ugotuję, bo od garnka nie mogę odejść. :\">
  • Dziewczyny,

    może któraś nie widziała akcji z badapak.pl ( to ten sklep, gdzie duża część dziewczyn z forum kupuje kasze, przyprawy, orzechy i strączkowe)

    JEŻELI
    KTOŚ ROBIŁ TAM ZAKUPY I MA OCHOTĘ WESPRZEĆ AKCJĘ STARANIA SIĘ O ZNIŻKĘ
    NA ZAKUPY DLA FORUMOWICZÓW - PROSZĘ O JEGO DANE NA KTÓRE DOKONYWANE BYŁY
    ZAKUPY DO MNIE NA PW.

    :)

  • Upiekłam dziś Seromakownik z przepisu Ani D. z wegedzieciaka. Wspaniały, pyszny, cudowny :)

    Seromakowiec 

    Ciasto: 
    1 1/2 szklanki mąki pszennej białej 
    1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
    1/2 szklanki oleju 
    1/8 łyżeczki kurkumy 
    szczypta soli 
    3/4 szklanki wody 

    Wymieszać w misce mąkę pszenną białą i razową z kurkumą i solą. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki. 
    Dużą blachę wysmarować olejem, wylepić ciastem dno i boki formy (trochę ciasta zostawić na starcie na wierzch placka). Wyłożyć mak, na to wylać masę serową i delikatnie zetrzeć resztę ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. 

    Masa makowa: 
    2 szklanki maku 
    ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego) 
    2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu 
    1/2 szklanki rodzynek 
    3 łyżki wiórków kokosowych 
    1 łyżeczka zapachu migdałowego 
    1/5 szklanki oleju 

    Mak zagotować, zostawić do ostygnięcia, starannie odsączyć na sitku. Przekręcić przez maszynkę 3 razy. Dodać ciepłe mleko (jego ilość jest uzależniona od stopnia odsączenia maku, do suchego więcej, do mokrego mniej), syrop słodowy lub miód, rodzynki, wiórki, zapach i ciepły olej. Wymieszać, jeśli masa jest sucha, to dodać jeszcze trochę mleka. Powinna być wilgotna, by łatwo można ją było smarować. 

    Masa serowa: 
    30 dag naturalnego tofu 
    2/3 szklanki kaszy jaglanej 
    2 szklanki mleka roślinnego 
    1 łyżka syropu słodowego lub miodu 
    1/8 łyżeczki kurkumy 
    1/2 szklanki oleju 
    1 łyżeczka zapachu waniliowego 
    2 łyżki wiórków kokosowych 
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
    3 łyżeczki ekologicznej skórki pomarańczowej 

    Ugotować kaszę z kurkumą na mleku (ok. 20 minut), do gorącej dodać olej i zmiksować. Dodać pokruszone tofu, syrop słodowy lub miód oraz zapach, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i skórkę, wymieszać. Masa powinna być lekko rzadka, po upieczeniu i wystygnięciu ciasta uzyska odpowiednią konsystencję. 




    @AniaD. - uwielbiam Cię Kochana!!! Dzięki Tobie i Twoim przepisom możemy zdrowo się odżywiać i nie rezygnować ze słodkości i pieczenia ciast. Jem bez wyrzutów ciasto, a ubrania coraz luźniejsze :D 
  • ORZECHOWIEC (Ani D.)

    [u]I. Ciasto:[/u]
    3 szklanki mąki pszennej grahama
    1/3 szklanki oleju
    ok. 1/2 szklanki zimnej wody
    3 łyżki syropu słodowego lub miodu
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli

    W misce połączyć mąkę i sól. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać syrop słodowy lub miód, wodę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić. Upiec 4 cienkie placki w temp. 170°C, w tym dwa piec z orzechami i miodem.

    [u]II. Masa:[/u]
    3 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 łyżka kaszy manny
    1/3 szklanki oleju
    6 łyżek syropu słodowego lub miodu
    szczypta soli
    Zagotować mleko, dodać kaszę jaglaną i mannę, gotować na małym ogniu ok. 35 min. Dodać syrop słodowy lub miód, olej, sól i zmiksować. Gorącą masą przekładać placki (pierwszy i trzeci).

    [u]III.[/u] Kwaskowaty dżem (porzeczki, wiśnie lub morele)

    [u]IV. Warstwa orzechowa:[/u]
    1 1/2 szklanki orzechów włoskich
    3 łyżki oleju
    4 łyżki syropu słodowego lub miodu
    Orzechy pokroić. Na patelni rozpuścić syrop słodowy lub miód, dodać olej i orzechy, mieszać trzymając na ogniu przez ok. 3 min. Wyłożyć je na dwa surowe placki i upiec je z orzechami.

    Kłaść upieczone placki na blaszce, smarować pierwszy masą, drugi (z orzechami) dżemem, trzeci masą. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić.
    czy ktoś z was piekł to ciasto?
    na jaką to jest formę?
    bo ledwo co rozwałkowałam na taką małą 25/32 cm

    a i tak warstwy orzechowej wystarczyło mi tylko na jeden placek :/

    czy te placki po upieczeniu są takie jak tradycyjne kruche takie twarde? czy raczej miękkie i elastyczne? ile czasu je piekłyście? dałam 10 minut wydawało mi się że tyle wystarczy (bo cieniuteńkie i szybko się rumienią), ale dalej są takie miękkie

    może coś źle zrobiłam?
  • mnie właśnie bardzo średnio wyszła jaglana szarlotka

    to znaczy - smakuje dobrze - jest jeszcze ciepłe, a zostało najwyżej 1/3
    ale wygląda i kroi się fatalnie

    ciasto było bardzo lepkie i bardzo ciężko mi się "układało", było go za mało żeby wylepić i boki i wierzch, może powinnam wybrać jeszcze mniejszą formę, no i chyba dałam za dużo jabłek, bo dół się słabiej wypiekł niż góra

    chyba potrzebuję bardziej łopatologicznej instrukcji ile czasu i w jakiej temperaturze piec


    doradźcie mi jakieś prostsze i idiotoodporne ciasto, które mogłabym upiec i zabrać ze sobą na święta
  • to z pierwszej strony razowe z jabłkami i kakaem - bardzo dobre :) właśnie zajadamy, wyszło mimo że dałam tylko 1 szklankę rodzynek a nie dwie
  • pytania za 100 pkt.
    czy zwykłą pszenną mogę zastąpić mąką orkiszową i czym zastąpić mąkę z amarantusa?
  • Marsjanka, ta szarlotka jaglana nie będzie tak stabilna jak z mąki pszennej. Nieco lepiej trzyma się po wystudzeniu, ale nie da się większego kawałka wziąć do ręki (z tego, co pamiętam, bo robiłam ją dawno temu). Zwykłą mąkę pszenną możesz spokojnie zastąpić orkiszową, mąkę z amarantusa również. Ja ją lubiłam dawać, bo jest cenna, ale nie jest niezastąpiona. Przy innych rodzajach mąki trzeba tylko zwracać uwagę na wilgoć ciasta, zwłaszcza jak się zamienia mąkę białą pszenną na razową, która więcej wilgoci potrzebuje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.