Aniu, dziękuję za rady mam też białą orkiszową jutro spróbuję z drugim ciastem - a po szarlotce nie pozostały nawet okruszki
w ogóle chciałam Ci podziękować za natchnienie kulinarne - za to że dzięki Tobie pokochałam brukselkę i za duszone rzodkiewki obie z Katarzyną jesteście "matkami chrzestnymi" mojej rewolucji żywieniowej
@Marsjanka - bardzo się cieszę, że Twoja rewolucja się wdraża :-) Mam wielką nadzieję, że pójdzie Ci to na zdrowie i tym razem unikniesz różnych atrakcji i lekarskich eksperymentów na Twoim organizmie.
Aniu D. napiszesz coś na temat orzechowca? w jakiej blaszce go piec następnym razem? czy ta porcja orzechów jest na jeden placek czy na dwa? ile minut w trzymać w piekarniku?
u nas też kasze to dodatek do warzyw, a często jemy same warzywa np. dziś miałam na obiad całą blachę pieczonych warzyw w ziołach (marchewka, pietruszka, cukinia, pieczarki, brukselka, papryka i nawet jakiś ziemniak) rodzina jeszcze domaga się mięsa (i ja tez często mam smaka - zwłaszcza teraz), ale ograniczyłam te "fanaberie" do max. 3 dni w tyg.
UJa, ja już nie pamiętam, ale jak w przepisie jest, że na 1 to na 1, jak na 2 to na 2. Ja bardzo rzadko piekę, więc korzystam z tych przepisów raz w roku albo i nie. ale trzymam się tych proporcji, więc są ok. Z wielkością blachy będzie gorzej, bo biorę, jaką mam pod ręką. Najczęściej piekłam w takiej 28x40 cm (górny obrys).
Uwaga, można się smiać Kupiłam "na wariata" w badapaku suszoną dziką różę i teraz kombinuję jak jej sensownie użyć. Kompot pewnie? A coś jeszcze???To są całe owoce ususzone, z pestkami w środku. H E L P !
A ja też kupiłam i po prostu parzę na herbatę (lub można to nazwać kompotem) razem z liśćmi hibiskusa i dosładzam ksylitolem. To mój słodycz w diecie wiele razy bez
Sama dzika róża długo się parzy i jeszcze nie próbowałam pić jej samej.
Wymieszać mąkę grahama, płatki, mąkę z amarantusa. Dodać olej, starannie wymieszać, by nie było grudek. Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić. Wyłożyć ciasto na wysmarowanej olejem blasze, wyłożyć pokrojone na plasterki jabłka wymieszane z rodzynkami. Wymieszać składniki na posypkę i wysypać je na jabłka. Piec w temp. 180°C.
Mąkę owsianę dodaję b. chętnie do róznych pasztecików pieczonych - z mąk mieszanych. Dodaje bardzo dobrego smaku. Z mąki owsianej wychodzi wspaniałe czapati. Nie próbowałam piec z samej mąki owsianej, zawsze były to mieszkane rózne mąki.
Komentarz
dziękuję za rady mam też białą orkiszową
jutro spróbuję z drugim ciastem - a po szarlotce nie pozostały nawet okruszki
w ogóle chciałam Ci podziękować za natchnienie kulinarne - za to że dzięki Tobie pokochałam brukselkę i za duszone rzodkiewki obie z Katarzyną jesteście "matkami chrzestnymi" mojej rewolucji żywieniowej
mam szczerą nadzieję
za razie muszę przetestować jaglankę na 101 sposobów - bo ewidentnie jaglanka bardzo mi pomaga
rodzina jeszcze domaga się mięsa (i ja tez często mam smaka - zwłaszcza teraz), ale ograniczyłam te "fanaberie" do max. 3 dni w tyg.
Kupiłam "na wariata" w badapaku suszoną dziką różę i teraz kombinuję jak jej sensownie użyć. Kompot pewnie? A coś jeszcze???To są całe owoce ususzone, z pestkami w środku.
H E L P !
Szarlotka ze złotą posypką
Ciasto:
2 szklanki mąki grahama
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 szklanka płatków owsianych
ok. 1 szklanki zimnej wody
1/2 szklanki oleju
Jabłka:
1 1/2 kg papierówek lub innych delikatnych jabłek
1/2 szklanki
rodzynek
Posypka:
1 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
3 łyżki syropu słodowego lub miodu
Wymieszać mąkę grahama,
płatki, mąkę z amarantusa. Dodać olej, starannie wymieszać, by nie było grudek.
Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić. Wyłożyć ciasto na wysmarowanej
olejem blasze, wyłożyć pokrojone na plasterki jabłka wymieszane z rodzynkami.
Wymieszać składniki na posypkę i wysypać je na jabłka. Piec w
temp. 180°C.
Czy jest gdzieś dostępna wersja "do druku" tych przepisów Ani D.?
Co z pomysłem na książkę?
[-(