@Agnicha- gotuję pomidory pokrojone w cząstki, przecieram przez sito, wrzący wciąż przecier wlewam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem. Nigdy się nie zepsuł.
mmm a ja dziś zapakowałam ajwar do sloików. dodawalam i dodawałam ostrej papryki bo jakiś nie teges był a jak teraz próbuję to co zostało to hmmm, moc ma.
@Małgorzata32 z przepisu chillibite - jak wpiszesz w wyszukiwarke to wyskakuje. Tylko ja robie z troche wiecej niż połowy porcji (6 kg papryki, 2.5 kg baklażana, 2 głowki czosnku 6-8 papryk jalapeno - mam z ogrodka, biorę te czerwone więc są slabsze, 80 ml octu, 20 ml balsamico, 120 ml oliwy, sól, cukier do smaku i pieprz). Pierwszy dzień to pieczenie i obieranie papryk i bakłażana, krojenie drobno i do gara. Piekę około 45 min w 200 stopniach aż połowa z wierzchu jest czarna. Drugiego dnia się pyrkoli jakieś 3-4h łącznie (rano poludnie wieczór) i wtedy dodaje ostre papryki sol oliwę, aha i trochę cukru tak do smaku. Trzeci dzień daje ocet i balsamico. Gotuję okolo 1h. I wekuję. Malych sloiczków takich 200 - 250 ml wyszło mi 14 sztuk. W garze okolo 10l to wszystko gotowałam. Gdybym mogła sama bym wszamała wszystko, ale się powstrzymuję Smak ma maślano-ostry. Nie trzeba żadnych przypraw, tylko pieprz i sól. Smak nadaje przypalona papyka
Nie do mnie, ale odpowiem nie opalam jak jadlonomia nad gazem ale piekę połowki papryk w piekarniku, 200 stopni 45 min az widzę ze mniej więcej polowa kazdej papryki jest czarna. Potem wrzucam papryki do garnka/miski i przykrywam reklamówką. Jak ostygną (za 2-3h) zdejmuję skórę rekami, schodzi jak marzenie...
Komentarz
Nigdy się nie zepsuł.
A nie dodaję.
Pierwsze słyszę.
W jakim celu?
http://wielkiezarcie.com/przepisy/ogorki-kanapkowe-z-curry-30032678
i jesienią się okaże czy są dobre
http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/przetwory-na-zime-ogorki-po-kaszubsku.html
Piekę około 45 min w 200 stopniach aż połowa z wierzchu jest czarna.
Drugiego dnia się pyrkoli jakieś 3-4h łącznie (rano poludnie wieczór) i wtedy dodaje ostre papryki sol oliwę, aha i trochę cukru tak do smaku.
Trzeci dzień daje ocet i balsamico. Gotuję okolo 1h. I wekuję. Malych sloiczków takich 200 - 250 ml wyszło mi 14 sztuk. W garze okolo 10l to wszystko gotowałam.
Gdybym mogła sama bym wszamała wszystko, ale się powstrzymuję
Smak ma maślano-ostry. Nie trzeba żadnych przypraw, tylko pieprz i sól. Smak nadaje przypalona papyka
http://www.jadlonomia.com/przepisy/ajvar-doskonaly/
albo ten
http://www.jadlonomia.com/przepisy/najprostszy-przepis-na-ajvar/
muszę zadzwonić do koleżanki , z którego przepisu od niej jadłam
Ocet dzięki @Elunia już niedługo zrobię