Nic sie nie martw Mafja, ze tam cos sie polaczy - potem po przekrojeniu bedzie fajnie wygladac to ciemne z jasnym. Ja swojego wyciagam jak juz ten ser sie tak dobrze zezłoci i ma kolor masy kajmakowej lub nawet ciut ciemniejszy ale nic nie chce mowic, bo kazdy ma inny piekarnik i dlatego o czasie pieczenia lepiej samemu zadecydowac.
Rolada drożdżowa @ProMama ok 1 kg mąki 10 dag drożdży 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 masło 10 łyżek cukru
wsypać mąkę do miski , dodać rozkruszone drożdże i resztę składników - masło rozpuszczone i ostudzone zagnieść podzielić na 4 części - wychodzą z tego cztery strucle ja robię z masą serową i z jabłkami
zawijać, jak makowiec piec 40 minut w 160 , potem trochę w 180 zależy od piekarnika ma być rumiane
@agatak ciesze sie Nie pieklam nigdy tego ciasta w tortownicy, zawsze w prostokatnej blasze (20cm X 36cm). Przypuszczam, ze w duzej, okraglej tortownicy zmiesciloby sie. Jesli chcialabys, zeby bylo wiecej ciasta to mozesz zamiast szklanka nabrac mąki kubkiem i jajko jedno domaić - wtedy zamiast 4 jajek dasz 5. W pierwotnym przepisie bylo 40-50 dkg sera ale z moich prob wynika, ze ciasto jest smaczniejsze, gdy sera jest wiecej( niz tej masy murzynkowej), dlatego wczoraj smialo dodalam 70 dkg i dodatkowo jedno jajko wiecej do sera, zeby sie to trzymalo jak nalezy. Najpierw wylewasz to ciemne ciasto a na to, lyzka nakladasz ser. Najfajniej wyglada jak naklada sie tak "w szachownice": lycha sera - odstep- lycha sera- odstep- lycha sera. I nastepny rzad odwrotnie: odstep- lycha sera - odstep- lycha. Zeby taka mijanka sie zrobila, zeby w kazdym kawalku gosc otrzymal i ser i murzynka, na boczkach tez ser ma byc, nie tylko srodkiem.
Ryba po srodziemnomorsku 8filetow rybnych(okoń noilowy, dorsz, mintaj) 50dag pomidorów czereśniowych/koktajlowych Kilka filetów anchois kilka garści drukowanych czarnych oliwek 2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
Oregano
Rybę namoczyć w mleku (świeżą 30-40 min, mrożoną rozmrażać przez noc w mleku). Na patelni przesmażyć czosnek, wrzucić pomidorki i anchois, włożyć rybę, posypać oregano i dusić 10-15 min. Pod koniec dodać ołówki i kapary i jeszcze chwilę dusić. Podawać z dzikim ryżem.
Robicie. Czasem stare ziemniaki? Nie wiem co mam zrobić z nimi. Cały gar się uzbierał wczoraj. Wszyscy lubią świeże. Podajecie je jakoś czy tylko kluski jakieś zostały do zrobienia. Smażonych bym nie wolała bo i tak jeszcze schab do zrobienia się moczu od niedzieli i smażę po kawałku a już mi niedobrze od tej panierki .. czy z takiego zestawu( schab raczej gruby w jajku i wczorajsze ziemniaki) można jakiś nie za ciężki obiad zrobić?
Ryba po srodziemnomorsku 8filetow rybnych(okoń noilowy, dorsz, mintaj) 50dag pomidorów czereśniowych/koktajlowych Kilka filetów anchois kilka garści drukowanych czarnych oliwek 2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
Oregano
Rybę namoczyć w mleku (świeżą 30-40 min, mrożoną rozmrażać przez noc w mleku). Na patelni przesmażyć czosnek, wrzucić pomidorki i anchois, włożyć rybę, posypać oregano i dusić 10-15 min. Pod koniec dodać ołówki i kapary i jeszcze chwilę dusić. Podawać z dzikim ryżem.
Fajny przepis. Ale po tych ołówkach to rzeczywiście można chwilę sie dusić.
Ja mam takiego konesera, że ziemniaki albo z wody z masłem na świeżo, albo przysmazone na maselku na drugi dzień, nie ma innej opcji, tylko przysmazone, wtedy zasuwa same ziemniaki .
@MonikaN , kiedyś gotowałam ziemniaki, a moja kilkuletnia wówczas córka pyta , czy to na kolacje. Powiedziałam, że na jutro , na kopytka, a ona mi na to - ale będę mogła chociaż wylizać garnek po ziemniakach, prooooszę!
i wysilaj się tu człowieku z wymyślnymi potrawami...
Też mam takiego na stanie, który by po ziemniakach nawet garnek wylizał
Ojeny No nie mówcie tak. Przecież duza jestem mogę nie korzystać i nie pytać. Byli głodni zezarli zupę dyniowa.. ciasto sernikowe Murzynkowe tez super wyszło i okruszka nie ma.. te ziemniaki mnie wkurzają.. po prostu.. będę musiała się z kopytkami przeprosić i robić..
Może takie przekąski z ciasta francuskiego? Albo Tortille, z łososiem i twarozkiem, z jakąs pasta.
Mięso, to bym celowala w pieczone, żeby się nie urobic.
Co można wcześniej, to tarty: mięsne, Warzywne.
Moze bigos? Leczo? Strogonow? Mogą leżeć.
Z ciast, to Brownie wytrzymuje dłuższą chwilę. Beze do pawlowej można wcześniej, a potem krem. Tak samo biszkopty do tortu można. Makowiec, można wcześniej i zamrozić.
Nie wiem jakie ciasta planujesz. Czy kremowe czy suche.
Możesz upiec i zamrozić sernik, spod z ciasta kruchego- na to potem owoce i krem. Na obiad może być chili con carne- tez się dobrze mrozi. Tort można kupić
@Karolinka, ale skoro to syna 18tka to chyba nie będziesz wszystkiego SAMA robić? Podstawa to ustalić co jest do zrobienia i oddelegować młodzież do zadań a samej zająć się wyłącznie tym co byłoby duże prawdopodobieństwo, że zmarnują. I nie zapomnieć pochwalić przy gościach że sałatka autorstwa X a sernik zrobił Y.
Komentarz
Chwalę się
I kawusia .... I żyć nie umierać
PS. Ja poprosze o ten przepis na strucle, w ktora mozna zawinac wszystko( nawet kota) i upiec
A u mnie jutro dzień pt Koniec z wagą
ok 1 kg mąki
10 dag drożdży
4 jajka
4 łyżki śmietany
1 masło
10 łyżek cukru
wsypać mąkę do miski , dodać rozkruszone drożdże i resztę składników - masło rozpuszczone i ostudzone
zagnieść
podzielić na 4 części - wychodzą z tego cztery strucle
ja robię z masą serową i z jabłkami
zawijać, jak makowiec
piec 40 minut w 160 , potem trochę w 180
zależy od piekarnika
ma być rumiane
Najpierw wylewasz to ciemne ciasto a na to, lyzka nakladasz ser. Najfajniej wyglada jak naklada sie tak "w szachownice": lycha sera - odstep- lycha sera- odstep- lycha sera. I nastepny rzad odwrotnie: odstep- lycha sera - odstep- lycha. Zeby taka mijanka sie zrobila, zeby w kazdym kawalku gosc otrzymal i ser i murzynka, na boczkach tez ser ma byc, nie tylko srodkiem.
8filetow rybnych(okoń noilowy, dorsz, mintaj)
50dag pomidorów czereśniowych/koktajlowych
Kilka filetów anchois
kilka garści drukowanych czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
Rybę namoczyć w mleku (świeżą 30-40 min, mrożoną rozmrażać przez noc w mleku). Na patelni przesmażyć czosnek, wrzucić pomidorki i anchois, włożyć rybę, posypać oregano i dusić 10-15 min. Pod koniec dodać ołówki i kapary i jeszcze chwilę dusić. Podawać z dzikim ryżem.
@Elunia, a ta ryba z brzoskwiniami to jak?
np:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/tortilla_hiszpanska/przepis.html
Dziadek zawsze gotował je bardzo wczesnym rankiem
Może takie przekąski z ciasta francuskiego?
Albo Tortille, z łososiem i twarozkiem, z jakąs pasta.
Mięso, to bym celowala w pieczone, żeby się nie urobic.
Co można wcześniej, to tarty: mięsne, Warzywne.
Moze bigos? Leczo? Strogonow? Mogą leżeć.
Z ciast, to Brownie wytrzymuje dłuższą chwilę.
Beze do pawlowej można wcześniej, a potem krem.
Tak samo biszkopty do tortu można.
Makowiec, można wcześniej i zamrozić.
Nie wiem jakie ciasta planujesz. Czy kremowe czy suche.
Na obiad może być chili con carne- tez się dobrze mrozi. Tort można kupić