Mam skrzynkę jabłek poproszę o przepis, chciałabym je przerobić na mus/cokolwiek co potem będzie służyło jako baza do szybkiej szarlotki.
Jabłka przerabiam tak.... Obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach (na maszynie), do gara (6 litrowewgo)+ 1/2 szklanki wody i zagotowuję, wyłączam i pozostawiam na noc. Rano dodaję cukier -ilość do smaku oraz kwasek cytrynowy -do smaku i zagotowuję - gorące do słoików- dnem do góry- nie pasteryzuję.
uJa@ .... mus robię do słoików 0,9 litra. A w zimie robię szybką szarlotkę na kruszonce i wlewam cały słój. (szarlotka na kruszonce.... 0,5 kg mąki pszennej, 1 jajo, 1 k. margaryny miękkiej, 1 jajo, 3/4 szkl. cukru, 1mały proszek do pieczenia... wszystko łącze w grudki- kruszonkę. większość kruszonki na dno -dogniatam dłonią, na to mus i pozostała kruszonka. Piec 45 min 180 Stopni)
Na ok.2 kg.papryki: główka czosnku ok.2 łyżki soli szklanka (200ml.) oleju słonecznikowego pół szklanki cukru pół szklanki soku wyciśniętego z cytryn
Paprykę pokrojoną w paski mieszam z czosnkiem pokrojonym w plasterki i z solą .Przykrywam na ok.3 godziny pieluchą tetrową.Po tym czasie dolewam olej,sok z cytryny,cukier i zostawiam pod pielucha znowu na ok.3 godziny.Ułożoną w słoikach paprykę zalewam wytworzonym sokiem,jeśli zabraknie uzupełniam olejem ale jak się ciasno poukłada to jest w sam raz.Pasteryzuję ok.10 minut od czasu jak się zagotuje.Trzeci rok robię,jest bardzo smaczna.
Dostałam 15 kg aronii... super, że dostałam ale co z tym zrobić...?????????????? Wcześniej miałam 5 kg więc zrobiłam sok z dodatkiem liści wiśni oraz dżem jabłkowo aroniowy ale co teraz z taka ilością.... pomóżcie...
przerobiłam skrzynkę brzoskwiń na dżemy i brzoskwinie w syropie ... zostały mi jeszcze 2 skrzynki :-SS
a wszystko z naszego małego drzewka, co z tą resztą????i jeszcze skrzyneczka antonówek będzie - uprażę jak Sylaba tylko, że w kostkę uffff
też nie pasteryzujesz?
nie cierpię pasteryzować, ale wszystkie niepasteryzowane jabłka które miałam dla Mili się zepsuły więc już teraz się boję bez pasteryzacji
a czy ktoś z was robił cukinię jak anannas?
przepis znalzłąm na forum w wątku ProMamy z ciastem i na necie, kroi się cukinię w kostkę, zasypuje cukrem i kwaskiem i gotuje, potem się zostawia na 24 godziny i wkłada do słoików, ponoć smakuje jak ananas konserwowy, ktoś próbowal?
przerobiłam skrzynkę brzoskwiń na dżemy i brzoskwinie w syropie ... zostały mi jeszcze 2 skrzynki :-SS
a wszystko z naszego małego drzewka, co z tą resztą????i jeszcze skrzyneczka antonówek będzie - uprażę jak Sylaba tylko, że w kostkę uffff
też nie pasteryzujesz?
nie cierpię pasteryzować, ale wszystkie niepasteryzowane jabłka które miałam dla Mili się zepsuły więc już teraz się boję bez pasteryzacji
a czy ktoś z was robił cukinię jak anannas?
przepis znalzłąm na forum w wątku ProMamy z ciastem i na necie, kroi się cukinię w kostkę, zasypuje cukrem i kwaskiem i gotuje, potem się zostawia na 24 godziny i wkłada do słoików, ponoć smakuje jak ananas konserwowy, ktoś próbowal?
Jukaa@ a czy ta aronia do suszenia powinna być najpierw mrożona? czy taka normalna - od razu...? Czy suszyć w suszarce do owoców czy jakoś na dworze na sicie?- zaczynam dopiero z suszeniem i nie wiem? Agatek, uJa- jeśli chcecie pasteryzować to polecam w piekarniku na 130 stopni 25 minut i pozostawić do wystygnięcia w piekarniku- zawsze to pewniej ale u mnie popsuły się tylko te co miały mało cukru. AnkaAso... co to za odmiana malin taka plenna? W tym roku chcę założyć maliniak i szukam sadzonek
przepis @Karolinka znaleziony w wątku z ciastem, wypróbowany to znaczy cukinie są w słoiku pachniały ananasowo, ale nie spróbowałam bo szkoda mi pasteryzowanego słoika otwierać ale wyglądają i pachną super
Składniki * ok. 3 kg. kabaczka lub cukinii * 2 - 3 szkl. wody * 70 dkg. cukru * 3 łyżeczki kwasku cytrynowego * 1 olejek ananasowy
Kabaczek " ala ananas "
- Kabaczki lub cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jeżeli są duże ziarna, to je wydrążyć. - Pokrojone zalać wodą z kwaskiem i zostawić na noc. - Na drugi dzień zlać sok, dodać do niego cukier z olejkiem i zgotować. - Kabaczki wkładać do słoików, zalać gorącym syropem i 10 - 15 min. pasteryzować.
Smakują jak ananasy z puszki i dodaję je do różnych sałatek zamiast kupnego ananasa z konserwantami.
Przepis sprawdzony zaczerpnięty z serwisu wielkiezarcie. Ja nie dodawałam olejku ananasowego( tak myślę, że takie olejki widziałam kiedyś w kaułflandzie), bo nie miałam, ale i tak były pyszne:bigsmile:
śliwki na wolnym ogni przez 3 dni pa parę godzin dziennie smarze i pilnuje by się nie przypaliły i bez cukru bo raz matka zamiast cukru to nasypała sól
Dostałam dziś bardzo dużo papryczek chili i co teraz mam z nimi zrobić? Zamrozić? Nie stracą jędrności i smaku, czy suszyć, marynować? Rzućcie sprawdzonymi przepisami, żeby to jeszcze zjadliwe było jak je przerobię. Nigdy nie używałam papryczek chili, więc do czego można je zużyć w codziennym gotowaniu i uwzględnieniu podniebienia małych dzieci
Ja zwykle mroze (bo u lokalnego chinczyka tylko w woreczkach pakowane juz sprzedaja). Nie traca na smaku, ani wlasciwosci. Uzywam do kuchni tajskiej/chinskiej. Najprostsza "baza": na oleju sezamowym (moze byc i inny) podsmazam krotko posiekany imbir z czosnkiem i papryczka chili. Na to wrzuca sie warzywa, mieso, mozna zalac mlekiem kokosowym. Jesli wywali sie z papryczki nasionka, nie jest ona wtedy az tak ostra. Moje dzieci jedza takie potrawy. A! Jest jeszcze w kuchni wloskiej makaron aljo, olio, peperoncino (czy jak to sie pisze), czyli makaron pomieszany z czosnkiem i papryczkami smazonymi na oliwie. Proste i dobre.
i to żeby było śmieszniej, te które zrobiłam samodzielnie w domu, te robione u mamy się trzymają
jednak nie potrafią robić przetworów wrrrrrrrrrrrrrr
Ale zepsuła, że słoiki nie trzymają, czy co innego wyszło? Bo tak, to na nakrętki można zwalić, albo zbyt krótką pasteryzację...
E: Pytam, bo nigdy nie wiem, czy przetwory mi sie udały, dopóki ich nie użyję. Poza kompotem z truskawek, bo w razie wpadki owoce w słoju opadają na dno...widać zdecydowanie;)
nie wiem na co zwalić, bo pół zakrętek było nowych a pół używanych pasteryzacji nie było bo to z żelfixem, więc tego się nie pasteryzuje (i nigdy nie pasteryzowałam i dżemy nawet po latach były dobre)
normalnie od rana myślę o co chodzi, może żelfix był jakiś trefny?
edit: a zepsuła bo była na nich pleśń, co odkręciłam słoik to biała pianka blee
Komentarz
poproszę o przepis, chciałabym je przerobić na mus/cokolwiek co potem będzie służyło jako baza do szybkiej szarlotki.
Obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach (na maszynie), do gara (6 litrowewgo)+ 1/2 szklanki wody i zagotowuję, wyłączam i pozostawiam na noc. Rano dodaję cukier -ilość do smaku oraz kwasek cytrynowy -do smaku i zagotowuję - gorące do słoików- dnem do góry- nie pasteryzuję.
(szarlotka na kruszonce.... 0,5 kg mąki pszennej, 1 jajo, 1 k. margaryny miękkiej, 1 jajo, 3/4 szkl. cukru, 1mały proszek do pieczenia... wszystko łącze w grudki- kruszonkę. większość kruszonki na dno -dogniatam dłonią, na to mus i pozostała kruszonka. Piec 45 min 180 Stopni)
główka czosnku
ok.2 łyżki soli
szklanka (200ml.) oleju słonecznikowego
pół szklanki cukru
pół szklanki soku wyciśniętego z cytryn
Paprykę pokrojoną w paski mieszam z czosnkiem pokrojonym w plasterki i z solą .Przykrywam na ok.3 godziny pieluchą tetrową.Po tym czasie dolewam olej,sok z cytryny,cukier i zostawiam pod pielucha znowu na ok.3 godziny.Ułożoną w słoikach paprykę zalewam wytworzonym sokiem,jeśli zabraknie uzupełniam olejem ale jak się ciasno poukłada to jest w sam raz.Pasteryzuję ok.10 minut od czasu jak się zagotuje.Trzeci rok robię,jest bardzo smaczna.
Wcześniej miałam 5 kg więc zrobiłam sok z dodatkiem liści wiśni oraz dżem jabłkowo aroniowy ale co teraz z taka ilością.... pomóżcie...
przerobiłam skrzynkę brzoskwiń na dżemy i brzoskwinie w syropie ... zostały mi jeszcze 2 skrzynki :-SS
a wszystko z naszego małego drzewka, co z tą resztą????
i jeszcze skrzyneczka antonówek będzie - uprażę jak Sylaba tylko, że w kostkę uffff
nie cierpię pasteryzować, ale wszystkie niepasteryzowane jabłka które miałam dla Mili się zepsuły więc już teraz się boję bez pasteryzacji
a czy ktoś z was robił cukinię jak anannas?
przepis znalzłąm na forum w wątku ProMamy z ciastem i na necie, kroi się cukinię w kostkę, zasypuje cukrem i kwaskiem i gotuje, potem się zostawia na 24 godziny i wkłada do słoików, ponoć smakuje jak ananas konserwowy, ktoś próbowal?
uja - nie, będę pasteryzować, jakby tę moją robotę szlag trafił to chyba bym się załamała! boję się nie pasteryzować
asia - ciekawy przepis ten z czekoladą!
chyba zrobię z reszty dżemy (powidła) bo i do naleśników, i do gofrów i na chleb będą
moje tak długo się wysmażały że je w końcu podmiksowałam bo już mnie wkurzyły
8-|
wyszły przepięknie złociste
Agatek, uJa- jeśli chcecie pasteryzować to polecam w piekarniku na 130 stopni 25 minut i pozostawić do wystygnięcia w piekarniku- zawsze to pewniej ale u mnie popsuły się tylko te co miały mało cukru.
AnkaAso... co to za odmiana malin taka plenna? W tym roku chcę założyć maliniak i szukam sadzonek
znaleziony w wątku z ciastem, wypróbowany to znaczy cukinie są w słoiku pachniały ananasowo, ale nie spróbowałam bo szkoda mi pasteryzowanego słoika otwierać
ale wyglądają i pachną super
Składniki
* ok. 3 kg. kabaczka lub cukinii
* 2 - 3 szkl. wody
* 70 dkg. cukru
* 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
* 1 olejek ananasowy
Kabaczek " ala ananas "
- Kabaczki lub cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jeżeli są duże ziarna, to je wydrążyć.
- Pokrojone zalać wodą z kwaskiem i zostawić na noc.
- Na drugi dzień zlać sok, dodać do niego cukier z olejkiem i zgotować.
- Kabaczki wkładać do słoików, zalać gorącym syropem i 10 - 15 min. pasteryzować.
Smakują jak ananasy z puszki i dodaję je do różnych sałatek zamiast kupnego ananasa z konserwantami.
Przepis
sprawdzony zaczerpnięty z serwisu wielkiezarcie. Ja nie dodawałam
olejku ananasowego( tak myślę, że takie olejki widziałam kiedyś w
kaułflandzie), bo nie miałam, ale i tak były pyszne:bigsmile:
i bez cukru bo raz matka zamiast cukru to nasypała sól
Uzywam do kuchni tajskiej/chinskiej. Najprostsza "baza": na oleju sezamowym (moze byc i inny) podsmazam krotko posiekany imbir z czosnkiem i papryczka chili. Na to wrzuca sie warzywa, mieso, mozna zalac mlekiem kokosowym. Jesli wywali sie z papryczki nasionka, nie jest ona wtedy az tak ostra. Moje dzieci jedza takie potrawy.
A! Jest jeszcze w kuchni wloskiej makaron aljo, olio, peperoncino (czy jak to sie pisze), czyli makaron pomieszany z czosnkiem i papryczkami smazonymi na oliwie. Proste i dobre.
i to żeby było śmieszniej, te które zrobiłam samodzielnie w domu, te robione u mamy się trzymają
jednak nie potrafią robić przetworów
wrrrrrrrrrrrrrr
taką teorię to i ja znam
i zawsze stosowałam
tyle że tym razem zawiodło
a następna, gdzie śliwki trochę mi posiedziały na balkonie i zaczęły się psuć, więc je szybko zużyłam do dżemu jest zupełnie ok
no nic śliwki jeszcze mam , aronię też, zrobię powtórkę, skoro słoiki mam odzyskane
ale się wkurzyłam z rana
:-((
pasteryzacji nie było bo to z żelfixem, więc tego się nie pasteryzuje (i nigdy nie pasteryzowałam i dżemy nawet po latach były dobre)
normalnie od rana myślę o co chodzi, może żelfix był jakiś trefny?
edit: a zepsuła bo była na nich pleśń, co odkręciłam słoik to biała pianka blee
suszyc w calosci, pozniej kruszyc, stosowac do gotowanych potraw (zup, sosow, jednogarnkowcow).