Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czas na przetwory

1222325272855

Komentarz

  • nigdy więcej przetworów z pomidorów !
    to gorsze niż śliwki, z 3kg pomidorów, wyszło mi przecieru/keczupu/musu czy jak to tam nazwać
     3 małe słoiczki po sklepowym przecierze !!! i to z pestkami i skórkami, masakra i się jeszcze źle za pasteryzowały, teraz trzymam je w lodówce i spróbuję jeszcze raz za pasteryzować :/
  • edytowano września 2013

    Jak ktoś ma jeszcze moce przerobowe to polecam pyszną paprykę pieczoną marynowaną w oliwie z czosnkiem.

    @Cart&;Pud mnie zainspirowała w zeszłym roku swoimi opowieściami o pimientos (?! jeśli nie pokręciłam)

    http://twojemoje.blogspot.com/2009/09/pieczona-papryka-marynowana-w-oliwie-z.html

  • u mnie powidla bez cukru sie nigdy nie psuly... tylko zgestniec je trzeba..
  • Nie pochwalę się ale pożalę...... dzisiaj wywaliłam 4 słoiki z fasolką szparagową a we wtorek 4 słoiki sałatki z ogórków..... strasznie mnie to boli a jeszcze gorzej bo to moja wina,,,, stare pokrywki.....
  • @ulja pestki i skorę z pomidorów przecieram przez sitko. Zgadza sie mi z 10 kg pomidorów wyszło 5 niewielkich słoikow ale ten smak...
  • edytowano października 2013
    Czy pasteryzowany przetwór (mus jabłkowy) musi być gorący czy jak go sobie dziś przygotowałam i włożyłam do lodówki, to jutro taki zimny mogę wlać do gorących słoików i pasteryzować?
  • Czy pasteryzowany przetwór (mus jabłkowy) musi być gorący czy jak go sobie dziś przygotowałam i włożyłam do lodówki, to jutro taki zimny mogę wlać do gorących słoików i pasteryzować?
    Do mocno gorących -nie bo pękną od różnicy temp. 
    Ale zimny i pasteryzować -tak.
  • a kisicie kapustę
    ile dajecie soli na kg kapusty
  • całę lata (dziesiatki..) nie kisiłam
    pojadło by się

    podpowiem że śp. Tata na "oko" solił
    coś jakby łyżka na 1-2 kg i popróbować jak poleży
    a dosolić zawsze można
    i dodawał trochę startej marchwi ale bardzo mało
    dzień na misce przeleżąło
    potem w słoiki mocno ubić
    i na wierzch 2 kijki wierzbowe ostrugane z łyka, to ja zrywałąm gałęzie i strugałam ołóki hehehehe :D
    na krzyż wciśnięte  kijki i słoje zakęcone nowymi dobrymi nakrętkami

    pycha mniam
  • zrobilam warzywko do zupy... tydzien temu... caly dzien potu i lez.....   strasznie slabo to przez maszynke przechodzi... w koncu kapuste i pora sobie darowalam... na przyszlosc- blender zdecydowanie... z porow zupa krem dobra byla... kapusta poszla na oklady bo mi sie zastoj w piersi akurat zrobil...  :/

    mam nadzieje ze to co jest rzeczywiscie bez pasteryzacji wytrzyma...
  • W tym roku mieliśmy debiut w kiszeniu kapusty. Za kilka dni będzie już dostatecznie ukiszona - tak orzekł ekspert samozwańczy, czyli mój tata. Robiliśmy od razu z 30 kg i teraz żałuję, że tak mało... Soli dawałam zgodnie z wieloma przepisami 2 dkg na kilogram kapusty i jeszcze dałam z 2,5 kg startej marchwi na całość. Próbowałam wczoraj moją kapustkę i jest słona w sam raz. 
  • W tym roku mieliśmy debiut w kiszeniu kapusty. Za kilka dni będzie już dostatecznie ukiszona - tak orzekł ekspert samozwańczy, czyli mój tata. Robiliśmy od razu z 30 kg i teraz żałuję, że tak mało... Soli dawałam zgodnie z wieloma przepisami 2 dkg na kilogram kapusty i jeszcze dałam z 2,5 kg startej marchwi na całość. Próbowałam wczoraj moją kapustkę i jest słona w sam raz. 
    oj zjadłąbym mniam
    tylko czasu nie mam na przetwory...
  • edytowano października 2013
    Kapusta kisi się sama  :D Kupiliśmy szatkowaną, marchew też startą, a resztą mąż z dziećmi się zajęli. A nie, ja też miałam swój udział - zdjęcia im robiłam  :))
  • To ja mam jeszcze jedno pytanie - zrobiłam kilka słoiczków jabłko + marchewka (musy dla małej do kaszy) z przepisu wg którego słoiczki wkłada się do zawekowania na 30min do piekarnika na 130st. Zawekowały się ładnie (tak myślę) ale jeszcze z 15 minut po wyjęciu cały mus w słoiczkach się gotował, aż bulgotał. Czy to nie przesada? Może tak być?
  • Kiszonej kapusty chyba zrobię... Tylko czy można w słoikach? Ma ktoś łopatologiczny przepis, tak krok po kroku - kapusta kiszona dla opornych? Kupię poszatkowaną na targu, i...?! 

    Kabaczek ala ananas też będzie się robił, brzmi świetnie. Czy ktoś próbował dynię tak potraktować?

    I ostatnia rzecz - co zrobić z zielonych pomidorów?! Kupiłam kilo, bo nie mogłam się oprzeć, i leżą i się paczą...
  • kiszona kapusta
    :x
  • edytowano października 2013

    E.milia: Oraz, AniuD, masz jakiś pewny przepis na kapustę kiszoną? W zeszłym roku koleżanka mnie odwiodła od kiszenia w szklanych słoikach - bo podobno coś tam się nie tak dzieje - zabijcie, nie pamiętam co - no a na drewnianą beczkę miejsca brak ;)

    Ja w tym roku planowałam robienie kiszonej kapusty do słoików. Ile jest prawdy w tym, co pisała E.milia? :)

    edit: Dopiero zobaczyłam, że kilka postów wyżej mówicie o tym samym. Co za traf. Poza tym mam marny refleks z pisaniem ;)

  • edytowano października 2013
    @E.milia, ja mam zamiar zrobić taką: http://mozaikazycia.blogspot.com/2012/10/kapusta-kiszona-w-soikach-zamkniecie.html Ale to będzie moja pierwsza próba, jeśli w ogóle się zmobilizuję.
  • A ja zaczęłam robić buraczki z czosnkiem. Zrobiłam 8 słoików, zjedliśmy już 2. Pyyycha ;).  Dziś dorobiłam kolejnych 10 słoików i jeszcze pół worka nieprzerobionych buraków czeka.
    Jak? opowiedz mi o buraczkach, uwielbiam buraczki!
  • @E.milia, ja mam zamiar zrobić taką: http://mozaikazycia.blogspot.com/2012/10/kapusta-kiszona-w-soikach-zamkniecie.html Ale to będzie moja pierwsza próba, jeśli w ogóle się zmobilizuję.

    ^:)^

    Moi rodzice robili, ale pamiętam, że bez beczki się obywało. 
  • Olesia jest specjalistką od buraczków, robi kiszoną kapuchę i najlepsze na świecie ogórki (wg mojej córki).
    i sałatkę z ogórków też:D

    i najlepsze lody na świecie, ale to nie w temacie:P
  • @jukaaa, za to co napisałaś powinni Cię ukarać bardziej, niż za samorealizację... aaa... ta kapusta z papryczką...
  • Kapustę przyrzadzasz jak zwykle, tylko na dno garnka dajesz buraki pokrojone w plastry, zabek czosnku i małą ostrą papryczke. Kapusta jest lekko pikantna i ma śliczny różowy kolor :-D
    no, całkiem jak hellołkitka :D

    przymierzam się do zrobienia tej jarzynki juniwersalnej do zupy-mam pytanko:czy zupa z tym nie smakuje zawsze tak samo?
    mam uraz, moja mama robiła soloną włoszczyznę i obrzydziło mi się-wszystkie zupy smakowały tak samo
    a, i mniej chcę zrobić, jam niewielodzietna-czy można zrobić z np. ćwierć porcji? jest sens?
  • Kapustę przyrzadzasz jak zwykle, tylko na dno garnka dajesz buraki pokrojone w plastry, zabek czosnku i małą ostrą papryczke. Kapusta jest lekko pikantna i ma śliczny różowy kolor :-D
    no, całkiem jak hellołkitka :D

    przymierzam się do zrobienia tej jarzynki juniwersalnej do zupy-mam pytanko:czy zupa z tym nie smakuje zawsze tak samo?
    mam uraz, moja mama robiła soloną włoszczyznę i obrzydziło mi się-wszystkie zupy smakowały tak samo
    a, i mniej chcę zrobić, jam niewielodzietna-czy można zrobić z np. ćwierć porcji? jest sens?
    Peem tak - mi nie zawsze tak samo, ale ja rzadko robię zupy - 2razy w tyg, więc się nie zdążę znudzić. Natomiast co do ćwierć porcji... Na swoją 4os rodzinę bym zrobiła z ćwiartki, jak bym wiedziała ;) No, z 1/3 powiedzmy...
  • Kiszoną kapustę robię tak:

    http://www.garnek.pl/halinag/11669234/kapusta-gotowa-w-sloiczkach

    Zawsze mi wychodzi i jest pyszna :)
  • mam pigwę od MartynyN :) pachnie nieprzyzwoicie

    jutro zrobię dżem - pigwa, żurawina, rodzynki, skórka cytrynowa...
    ... i przywiozę za trochę do BB. Ok, plan zaakceptowany. 

    Ponawiam wołanie na puszczy - ktoś coś robił z zielonych pomidorów?
  • mam pigwę od MartynyN :) pachnie nieprzyzwoicie

    jutro zrobię dżem - pigwa, żurawina, rodzynki, skórka cytrynowa...
    ... i przywiozę za trochę do BB. Ok, plan zaakceptowany. 


    a z BB Sylwia sobie sama jeden odbierze 

    poprawka naniesiona, zaakceptowana, wykonać :D
  • edytowano października 2013
    @Lila - widzę, że jesteś . chodź na priv 

    skype, czy fb co tam wolisz :D

    obiecuję, że nie o dżemie będzie ;) 

  • Mój tata mi kiedyś wspominał o dżemie z zielonych pomidorów - mówił, że dobry, ale nie wiem, czy to na słodko, czy na ostro było. Może są w necie jakieś przepisy?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.