nigdy więcej przetworów z pomidorów ! to gorsze niż śliwki, z 3kg pomidorów, wyszło mi przecieru/keczupu/musu czy jak to tam nazwać 3 małe słoiczki po sklepowym przecierze !!! i to z pestkami i skórkami, masakra i się jeszcze źle za pasteryzowały, teraz trzymam je w lodówce i spróbuję jeszcze raz za pasteryzować
Nie pochwalę się ale pożalę...... dzisiaj wywaliłam 4 słoiki z fasolką szparagową a we wtorek 4 słoiki sałatki z ogórków..... strasznie mnie to boli a jeszcze gorzej bo to moja wina,,,, stare pokrywki.....
Czy pasteryzowany przetwór (mus jabłkowy) musi być gorący czy jak go sobie dziś przygotowałam i włożyłam do lodówki, to jutro taki zimny mogę wlać do gorących słoików i pasteryzować?
Czy pasteryzowany przetwór (mus jabłkowy) musi być gorący czy jak go sobie dziś przygotowałam i włożyłam do lodówki, to jutro taki zimny mogę wlać do gorących słoików i pasteryzować?
zrobilam warzywko do zupy... tydzien temu... caly dzien potu i lez..... strasznie slabo to przez maszynke przechodzi... w koncu kapuste i pora sobie darowalam... na przyszlosc- blender zdecydowanie... z porow zupa krem dobra byla... kapusta poszla na oklady bo mi sie zastoj w piersi akurat zrobil...
mam nadzieje ze to co jest rzeczywiscie bez pasteryzacji wytrzyma...
W tym roku mieliśmy debiut w kiszeniu kapusty. Za kilka dni będzie już dostatecznie ukiszona - tak orzekł ekspert samozwańczy, czyli mój tata. Robiliśmy od razu z 30 kg i teraz żałuję, że tak mało... Soli dawałam zgodnie z wieloma przepisami 2 dkg na kilogram kapusty i jeszcze dałam z 2,5 kg startej marchwi na całość. Próbowałam wczoraj moją kapustkę i jest słona w sam raz.
W tym roku mieliśmy debiut w kiszeniu kapusty. Za kilka dni będzie już dostatecznie ukiszona - tak orzekł ekspert samozwańczy, czyli mój tata. Robiliśmy od razu z 30 kg i teraz żałuję, że tak mało... Soli dawałam zgodnie z wieloma przepisami 2 dkg na kilogram kapusty i jeszcze dałam z 2,5 kg startej marchwi na całość. Próbowałam wczoraj moją kapustkę i jest słona w sam raz.
Kapusta kisi się sama Kupiliśmy szatkowaną, marchew też startą, a resztą mąż z dziećmi się zajęli. A nie, ja też miałam swój udział - zdjęcia im robiłam )
To ja mam jeszcze jedno pytanie - zrobiłam kilka słoiczków jabłko + marchewka (musy dla małej do kaszy) z przepisu wg którego słoiczki wkłada się do zawekowania na 30min do piekarnika na 130st. Zawekowały się ładnie (tak myślę) ale jeszcze z 15 minut po wyjęciu cały mus w słoiczkach się gotował, aż bulgotał. Czy to nie przesada? Może tak być?
Kiszonej kapusty chyba zrobię... Tylko czy można w słoikach? Ma ktoś łopatologiczny przepis, tak krok po kroku - kapusta kiszona dla opornych? Kupię poszatkowaną na targu, i...?!
Kabaczek ala ananas też będzie się robił, brzmi świetnie. Czy ktoś próbował dynię tak potraktować?
I ostatnia rzecz - co zrobić z zielonych pomidorów?! Kupiłam kilo, bo nie mogłam się oprzeć, i leżą i się paczą...
E.milia: Oraz, AniuD, masz jakiś pewny przepis na kapustę kiszoną? W zeszłym roku koleżanka mnie odwiodła od kiszenia w szklanych słoikach - bo podobno coś tam się nie tak dzieje - zabijcie, nie pamiętam co - no a na drewnianą beczkę miejsca brak
Ja w tym roku planowałam robienie kiszonej kapusty do słoików. Ile jest prawdy w tym, co pisała E.milia?
edit: Dopiero zobaczyłam, że kilka postów wyżej mówicie o tym samym. Co za traf. Poza tym mam marny refleks z pisaniem
A ja zaczęłam robić buraczki z czosnkiem. Zrobiłam 8 słoików, zjedliśmy już 2. Pyyycha . Dziś dorobiłam kolejnych 10 słoików i jeszcze pół worka nieprzerobionych buraków czeka.
Jak? opowiedz mi o buraczkach, uwielbiam buraczki!
Kapustę przyrzadzasz jak zwykle, tylko na dno garnka dajesz buraki pokrojone w plastry, zabek czosnku i małą ostrą papryczke. Kapusta jest lekko pikantna i ma śliczny różowy kolor :-D
no, całkiem jak hellołkitka
przymierzam się do zrobienia tej jarzynki juniwersalnej do zupy-mam pytanko:czy zupa z tym nie smakuje zawsze tak samo? mam uraz, moja mama robiła soloną włoszczyznę i obrzydziło mi się-wszystkie zupy smakowały tak samo a, i mniej chcę zrobić, jam niewielodzietna-czy można zrobić z np. ćwierć porcji? jest sens?
Kapustę przyrzadzasz jak zwykle, tylko na dno garnka dajesz buraki pokrojone w plastry, zabek czosnku i małą ostrą papryczke. Kapusta jest lekko pikantna i ma śliczny różowy kolor :-D
no, całkiem jak hellołkitka
przymierzam się do zrobienia tej jarzynki juniwersalnej do zupy-mam pytanko:czy zupa z tym nie smakuje zawsze tak samo? mam uraz, moja mama robiła soloną włoszczyznę i obrzydziło mi się-wszystkie zupy smakowały tak samo a, i mniej chcę zrobić, jam niewielodzietna-czy można zrobić z np. ćwierć porcji? jest sens?
Peem tak - mi nie zawsze tak samo, ale ja rzadko robię zupy - 2razy w tyg, więc się nie zdążę znudzić. Natomiast co do ćwierć porcji... Na swoją 4os rodzinę bym zrobiła z ćwiartki, jak bym wiedziała No, z 1/3 powiedzmy...
Mój tata mi kiedyś wspominał o dżemie z zielonych pomidorów - mówił, że dobry, ale nie wiem, czy to na słodko, czy na ostro było. Może są w necie jakieś przepisy?
Komentarz
to gorsze niż śliwki, z 3kg pomidorów, wyszło mi przecieru/keczupu/musu czy jak to tam nazwać
3 małe słoiczki po sklepowym przecierze !!! i to z pestkami i skórkami, masakra i się jeszcze źle za pasteryzowały, teraz trzymam je w lodówce i spróbuję jeszcze raz za pasteryzować
Jak ktoś ma jeszcze moce przerobowe to polecam pyszną paprykę pieczoną marynowaną w oliwie z czosnkiem.
@Cart&Pud mnie zainspirowała w zeszłym roku swoimi opowieściami o pimientos (?! jeśli nie pokręciłam)
http://twojemoje.blogspot.com/2009/09/pieczona-papryka-marynowana-w-oliwie-z.html
ile dajecie soli na kg kapusty
:x
edit: Dopiero zobaczyłam, że kilka postów wyżej mówicie o tym samym. Co za traf. Poza tym mam marny refleks z pisaniem![;) ;)](/resources/emoji/wink.png)
^:)^
i sałatkę z ogórków też:D
i najlepsze lody na świecie, ale to nie w temacie:P
przymierzam się do zrobienia tej jarzynki juniwersalnej do zupy-mam pytanko:czy zupa z tym nie smakuje zawsze tak samo?
mam uraz, moja mama robiła soloną włoszczyznę i obrzydziło mi się-wszystkie zupy smakowały tak samo
a, i mniej chcę zrobić, jam niewielodzietna-czy można zrobić z np. ćwierć porcji? jest sens?
http://www.garnek.pl/halinag/11669234/kapusta-gotowa-w-sloiczkach
Zawsze mi wychodzi i jest pyszna