Ja w sobotę wieczorem zrobiłam kapustę . Poszatkowane 15 kg.kapusty układam w dużej misce przesypując solą (ja sypię na oko,ale powinno być wg.przepisu jak mawiał kuzyn 2 duże łyżki na 1 kg.kapusty.W trakcie układania dodatkowo ją mieszam.Zostawiam ją potem na 2,3 godziny,może być pewnie i trochę dłużej.Biorę słoiki i nakładm odciśniętą w rękach kapustę.Zakręcam i gotowe.Zaczynam ją podjadać po ok.miesiącu.
W misce zostawiam trochę kapusty (jest tam dużo soku który puściła kapusta z solą).Łyżką wazowa nalewam do butelek z zakrętkami typu słoikowego i mam pyszota na kapuśniak. (do każdej butelki dodać trochę kapusty).Zwykle u mnie zabraknie ile bym nie zrobiła to jest mało...Polecam. Nie pasteryzuję oczywiście ani kapusty ani soku.
Wczoraj z ciekawości sprawdziłam w sklepie cenę za kilogram kapusty kiszonej - 14 zł. Kupowałam kapustę do kiszenia po 1,80 za kg. Przy 30 kg ukiszonej kapusty oszczędność imponująca, no i wiem, co jeść będziemy.
Pamiętam, że kupowałam wcześniej kapustę kiszoną w woreczku 400 g to kosztowała ponad 5 zł, więc cena podobna za kg. Kisiliśmy kapustę miesiąc temu, teraz jest tańsza.
Może to i nie czas na przetwory ale rozkroiłam olbrzymią 50 kilową dynię i chcę zapakować ją do słoików jako przecier - półprodukt do zupy dyniowej. Tylko wyczytałam w necie, że taka dynia łatwo się w tych słoikach psuje. Prawda to? Może lepiej ją zamrozić ale w jakiej formie? Na surowo czy ugotowaną?
Ja po 10 kg mam chyba dość wiśni, choć dżem wyszedł pyszny. Teraz zbieram się do ogórków, jakieś 30 kg, może więcej. Potem pomidory. No i łazi mi głowie porobienie w słoiki leczo, bo marynownie samej papryki jakoś mi nie leży mało na nią amatorów. I może na koniec porwę się na śliwki.
Dziś biorę się za dżemy brzoskwiniowe słodzone bananami, zagęszczone agarem.
Sprawdzonego przepisu na kiszone ogórki pilnie potrzebuję ;;) Robię ogórki od wielu lat, ale ciągle to nie to, co chciałabym. Konkretnie chodzi mi o używaną wodę:
1. Kranówka przegotowana wrząca/gorąca
2. Kranówka przegotowana wystudzona
3. Woda ze studni przegotowana lub nie
4. Inne opcje?
Sól i inne dodatki mam opanowane, ale z tą wodą mam dylemat. Do tej pory zagotowywałam wodę z solą i wrzącą zalewałam ogórki. Część się udawała, a druga część szła do śmietnika. Raz robiłam kilka słoików na próbę ze źródlaną butelkowaną - wszystkie się zepsuły.
Dżemy brzoskwiniowo -bananowe wyszły wspaniałe. Dzieci zarządziły powtórkę z produkcji na jutro. Można żyć bez cukru, bez słodzonych cukrem przetworów też, nie rezygnując z przysmaków
Komentarz
Poszatkowane 15 kg.kapusty układam w dużej misce przesypując solą (ja sypię na oko,ale powinno być wg.przepisu jak mawiał kuzyn 2 duże łyżki na 1 kg.kapusty.W trakcie układania dodatkowo ją mieszam.Zostawiam ją potem na 2,3 godziny,może być pewnie i trochę dłużej.Biorę słoiki i nakładm odciśniętą w rękach kapustę.Zakręcam i gotowe.Zaczynam ją podjadać po ok.miesiącu.
W misce zostawiam trochę kapusty (jest tam dużo soku który puściła kapusta z solą).Łyżką wazowa nalewam do butelek z zakrętkami typu słoikowego i mam pyszota na kapuśniak. (do każdej butelki dodać trochę kapusty).Zwykle u mnie zabraknie ile bym nie zrobiła to jest mało...Polecam.
Nie pasteryzuję oczywiście ani kapusty ani soku.
http://www.badapak.pl/szukaj?szukaj=tak&fraza=żurawina
W jakim to sklepie/?
wydaje mi się że to strasznie drogi sklep jest.
a i do kiszenia mam tańszą bo po 1 zł. mąż szatkowaną przywiózł.
:-q
ale i tak najsmaczniejsza własna...
@Lila
80 słoików!! Hurt normalnie
To z jakiej ilości owoców robiłaś?
Ja zwykle robię 10-20 słoiczków na sezon a i tak nie wszystko schodzi.