małą zamrażarkę mam tyle co w lodówce a chciałabym bo lubię kompot z jabłek z dodatkiem garści porzeczek a dżem? patrzę po necie ale mnóstwo cukru do dżemów z porzeczki dają a ja chciałabym mniej
Ja zagęszczałam dżemy agarem. Do dżemu wsypywałam po 2 łyżeczki agaru i gotowałam kilkanaście minut, następnie wlewałam łyżkę dżemu na talerzyk i dawałam na chwilkę do lodówki. Jak konsystencja była za rzadka to do gara dawałam znów agaru i gotowałam kilkanaście minut. Proporcji agaru nie podam, robiłam na przysłowiowe oko. Gęstość zależy też od użytych owoców. Pasteryzowałam normalnie dżemy po 40 min w piekarniku. Te z truskawek mają już półtora miesiąca i nie psują się.
Agar jest fajny do przetworów, bo można go wiele razy gotować, podgrzewać i nie traci właściwości zagęszczających.
Wykorzystuję do kompotu wieloowocowego (jesienią wykorzystuję spady jabłkowe np.), pleśniaka (jest przepyszny z czerwonymi porzeczkami! @Pax - prawda? ) i drożdżówki (u nas robi furorę, ktokolwiek jej posmakuje.)
Od zawsze dodaję do ogórków liście wiśni, dębu, winogron, orzecha włoskiego, czarnej porzeczki, chrzanu. Te do każdego słoika, do niektórych dodatkowo jeszcze liście selera, żadnej goryczy nie stwierdzam i inni jedzący takoż.
Nie wiem jak Wy to robicie. Pasteryzowalam w piekarniku zgodnie z instrukcja. Wyjelam, a denka wypukle, ledwo tknelam - sloiki otwieraly sie. Na 30 chyba tylko 3 byly porzadnie zamkniete. Pokrywki dalam nowe. No wiec zapasteryzowalam tradycyjnie w garze.
Doszły mnie słuchy, że ten wątek ma duże wzięcie wśród czytających. Pozdrawiam wszystkich i zalecam nadal kurs czytania ze zrozumieniem. ;-)
co do tematu, nie wiem, czy zdążę załapać się na wiśnie:-( i... czy ktoś ma jakiś dobry przepis na ogórki z curry albo ogórki z chilli?? może jak będę pomiędzy przeprowadzką a kartonami u Olesi uda mi się trochę zrobić ;-)
Mam pytanie, w tym tygodniu będę kisić ogórki, potem wyjeżdżam na prawie 3 tyg. Czy koniec sierpnia to dobra pora na leczo, czy słoikować je jeszcze później? Na pomidory dobry wrzesień, ale z papryką i cukinią nie mam doświadczenia przetwórczego...
Komentarz
a dżem?
patrzę po necie ale mnóstwo cukru do dżemów z porzeczki dają a ja chciałabym mniej
Czy ktos z Was zageszczal dzem agarem? Mozna toto potem gotowac/pasteryzowac? Ile dac?
Nie slodzimy zadnych kompotow, wiec te maja najwieksze wziecie, bo sa najslodsze
Juz wiecej nie probuje. Nie wychodzi mi :P
Pozdrawiam wszystkich i zalecam nadal kurs czytania ze zrozumieniem.
;-)
co do tematu, nie wiem, czy zdążę załapać się na wiśnie:-( i... czy ktoś ma jakiś dobry przepis na ogórki z curry albo ogórki z chilli?? może jak będę pomiędzy przeprowadzką a kartonami u Olesi uda mi się trochę zrobić ;-)