Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czas na przetwory

1282931333455

Komentarz

  • Ach! I indyjski ĆATNI zrobilam w tym roku pierwszy raz. Tez pychota, ale zupelnie inny. Polaczenie ostrosci, przypraw i slodyczy rodzynek. Ciekawa jestem czy rodzina go zaakceptuje. ;-)
  • edytowano sierpnia 2014
    UKRAIŃSKA ADŻYKA

    zmielić przez sitko o kiełbasianych, dużych dziurkach:
    2,5kg pomidorów
    0,5kg papryki
    0,5kg marchwi
    0,5kg jabłek ze skórką

    gotować 2godz. po czym dodać:
    150g czosnku
    czubata łyżeczka ostrej papryki (nie do wrzątku, bo nabierze goryczki)
    1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    150g cukru
    50g soli
    250g octu

    gotować ok 1/2godz lub do zredukkowania nadmiaru wody.

    5-10min przed końcem dolać 1/2l oleju. Nie wcześniej, bo utrudni odparowywanie.

    Wlewam gorące do słoików, aż po denko, zakręcam i odwracam.
  • edytowano sierpnia 2014
    Mam jeszcze ochotę na bułgarski gjuwecz w wersji wegańskiej. :D

    Te wszystkie sosy nie tylko zastępują keczup, ale są też uzupełnieniem do różnych dań.

  • edytowano sierpnia 2014
    Ajwar wyszedł mi za rzadki, nie odparowywałam go więc tylko zebrałam z wierzchu "wodę", wlałam do litrowego słoja. Na zimę jak znalazł jako baza do sosu, uzupełnienie zupy z soczewicą lub do mięsnego gulaszu.
  • Jak robicie, pasteryzujecie pasztet w słoiki? Łopatologicznie poproszę. :D
    Czy trzeba go trzymać w lodówce? Jak długo?

    Będę miała indyki, gęsi. Wszystko do zamrażarki nie wejdzie.
  • Jak by ktoś miał ochotę

    INDYJSKI ĆATNI

    z grubsza rozgotować i machnąć blenderen:
    1,5kg pomidorów
    0,5kg jabłek - obrać, wyjąć środki
    0,5kg cebuli

    dodać:
    1szkl rodzynków
    1szkl cukru
    1 łyżeczka soli
    1/2szkl octu winnego 6%
    1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    1 ostra papryka - drobno pokroić
    1 łyżeczka zmielonej gorczycy
    szczypta gałki
    kilka goździków

    gotować do konsystencji dżemu. Nakładałam gorące do słoików.


  • Lila zrobiłam też typowy sosik pomidorowy z bazylią - kilkanaście słoiczków, testuje różne sosy pomidorowe.
    Jak macie jakiś pomysł na sos - podsuńcie :-)
  • Bakłażany co roku miałam swoje, w tym - zaniedbałam i nie ma. Mąż wybierał na bazarze, ale chyba niczym szczególnym się nie kierował.
  • Nam nutella nie podchodzi. Za dużo kakaa by był jako taki smak.

    Na pewno zrobię nasz dżem wykwintny: jabłka, gruszki, śliwki z rodzynkami i orzechami. Mniam! Znika błyskawicznie. :-)
  • Myślę by zrobić sałatkę z ogórków (jakąkolwiek), tylko zastanawiam się czy octu i cukru musi być tak dużo? Nie mozna dać o połowę mniej?
  • Na koniec tego pracowitego dnia powiem Wam, ze kocham zmywarkę!
    Odświeża i wyparza mi hurtowe ilości słoików! :x

    I zalewy do ogórków konserwowych, pikli, grzybków robię zawsze mega gar, wlewam do butelek i czekają nawet  rok na stosowną chwilę by coś zapasteryzować. :-)
  • Lila a napisz Ty mi jeszcze odnośnie pasztetu z mięska w słoikach - czy po pasteryzacji ustawiasz do góry dnem?
  • Dzieki Lila.

    Czemu do keczupow daje sie ocet i jednoczesnie neutralizuje cukrem?
  • No tak, ale soli do ciasta daje sie szczypte. Octu duzo... Hmmm.

    Dzieki dziewczyny za wszelkie pomysly.
  • @Savia podaj proporcje na ten dżem wykwintny

     Na pewno zrobię nasz dżem wykwintny: jabłka, gruszki, śliwki z rodzynkami i orzechami. Mniam! Znika błyskawicznie. 
  • fajny przepis na keczup ale 3 szklanki cukry na 4 kg pomidorów to trochę za dużo :/

    no nic muszę spróbować

    tylko na razie mnie zniechęca to że ciągle mi się psują te przetwory :(
  • DŻEM WYKWINTNY

    oczyścić, pokroić:
    1kg kwaśnych jabłek
    1kg śliwek
    1kg dojrzałych gruszek (lepsze twarde)

    zasypać na kilka godzin cukrem. W oryginale jest 1,5kg ale to 8-X , 1kg wg mnie też jest za dużo. Najlepiej dać pół kilo i ewentualnie na koniec dosłodzić w razie potrzeby. Wszystko razem gotować na małym ogniu godzinę. Wtedy dodać:

    20dkg rodzynek
    20dkg orzechów włoskich - grubo posiekanych
    pół laski wanilii (ja daję cukier waniliowy)
    kilka goździków

    gotować aż się zeszkli. I gorące do słoików.

    Pychota!  =P~
  • edytowano sierpnia 2014
    @uJa a masz nowe pokrywki?

    I przejeżdżaj palcem po brzegu słoika czy nie jest wyszczerbiony.

    Jak pasteryzujesz?


  • pasteryzuję na gazie, słoiki sprawdzam
    a od zakrętek to nie zależy, popsuły się zarówno z nowymi jak i ze starymi zakrętkami
    i tylko te które robiłam sama w domu
    te które robiłam z mamą u niej albo mama sama i mi dała są ok

    nie wiem czym to idzie


  • Moje wczorajsze :-)

    image
  • uJa a ile czasu pasteryzujesz?
    Co Ci się popsuło? Czy pokrywki byly domknięte?

    Ja wkładam do gara (pokrywki dokręcam, ale nie ścisło) i czekam aż woda zacznie się gotować. Potem zmniejszam gaz by tylko pyrkało i tak 10-15-20min w zależności od "środka". Po tym czasie wyłączam, wyciągam, dokręcam nakrętkę i stawiam na tacy pokrywką do dołu. Stoi tak aż wystygnie. Pokrywka robi się zassana.

    Do słoików wkładam zazwyczaj gorące, tak do wysokości zwężenia w słoiku.

  • Super Lila. Ja jagody mroze. Ale zawsze zjadamy z nalesnikami, bo jelitowek raczej nie miewamy, a przynajmniej nie sa dokuczliwe, bo nie pamietam ich :P

    Zrobie bez cukru wykwintny. Zobaczymy. :-)
  • @jukaa

    Dobrze, żeś daleko =))
  • Aaaaaaaaa!!!!

    Adzika wyszla obledna! Tylko octu dalam mniej, tak lekko chlupnelam. :-) Dzieci wyjada mi z gara :-bd
  • Miał być mus brzoskwiniowy dla F.na zimę w słoikach, ale moj ślubny nie odróżnia brzoskwiń od nektarynek. Nektarynki się nadają do przerobienia?
  • Na pewno sie nadaja. Zazwyczaj kupuje sie twardawe, wiec odlozylabym na kilk dni do zmiekczenia i by slodyczy nabraly.
  • Nektarynkowy nawet lepszy od brzoskwiniowego, sama zobaczysz:)
  • Jak to jest? Pol dnia w kuchni i tylko 17sloiczkow dzemu wykwintnego i 10 sloiczkow adziki. Slaba mam wydajnosc :-??
  • @Savia, nieźle!
    no to moje nektarynki leżą i nabierają smaczku...
    Mężu zakupił 3kg zielonej papryki, nie mogę się zdecydować, czy ją mrozić, czy jakoś inaczej przerabiać...
  • Poczekaj az Ci kolor zmieni ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.