Dorotak, ale to znaczy, ze zle byly zapasteryzowane- nieszczelne pokrywki, za niska temperatura lub inny czynnik. Nie maozliwosci by plesn rozwinela sie w dobrze zamknietym sloiku, ktory wczesniej osiagnal bardzo wysoka temperature.
w zeszłym roku dałąm jakiś cukier zelujący do pzrecieru z jabłek wyszły brążowe prawie jak buraczki w tym roku nie wiem czy zrobię bo jabłka drogie dziś na rynku papierówki po 3,50 zł za 1 kg inne po 3 zł
dooobra, od poniedziałku biorę się do roboty. poradźcie... chcę zrobić przecier brzoskwiniowy dla F.do sloiczkow... jak pozbyć się skórek? tzn w ktorym momencie? przed gotowaniem (nie szkoda troche?) czy po? i w jaki sposob? przecierać na sitku?
@Elunia,pisałaś,że obrodziły Ci dynie.Chętnie odkupię parę sztuk,bo moje pociechy są fanami zupy dyniowej,więc muszę zrobić zapas na zimę ;;)Jestem z Wrocławia,a Ty mieszkasz gdzieś pod,więc mogłabym podjechać.Proszę o info na priva [-O<
ktoś, gdzieś pisał o przecierach ogórkowych na zupę (pasteryzowanych do słoika). Zrobiłam kiszone i widzę w słoikach taki biały nalot na ogórkach --- pomyślałam że może je otworzyć i przerobić zanim będą zepsute....... proszę o instrukcję ,....... tylko tak łopatologicznie
dynia pokrojona w kosteczkę, jabłka, gruszki cukier - do piekarnika ( ja podlałam wodą ) w naczyniu żaroodpornym ( to jest przepis z forum) i ... nie zawekowałam żadnego słiczka ... wszystko zjadłam
@jukaa a w której części Kaszub jest tyle tego dobra.....? Nasi przyjaciele z Kościerzyny mówią że jest tam sucho i nic nie ma podobnie znajomi z Borcza........ z grzybami w tym roku krucho......
na surowo mielę (sito o dużych oczkach, takich kiełbasianych) 5kg papryki 2kg bakłażana 2-3główki czosnku - zdejmuję łuskę tylko z grubsza z główki, ewentualnie patyczek wewnętrzny wyciągam
proporcje czasem nie są 100%
Duszę dodając ok. litr oleju suszone ostre papryczki (do smaku) 1/2 słoiczka musztardy sól do smaku
Ajwar ma to do siebie, ze trzeba go ugotować i odstawić do przestygnięcia i wtedy badać smak. Ten dzisiejszy musiałam dosłodzić by znaleźć właściwy bilans... Nie ma w nim cebuli - naturalnego źródła słodyczy. Papryka może miała mało...
Skórek nie zdejmuję, po zmieleniu sa b.fajne, nieodczuwalne, a jednak utrzymuja grudkowatą konsystencję
Komentarz
w tym roku nie wiem czy zrobię bo jabłka drogie
dziś na rynku papierówki po 3,50 zł za 1 kg
inne po 3 zł
poradźcie... chcę zrobić przecier brzoskwiniowy dla F.do sloiczkow... jak pozbyć się skórek? tzn w ktorym momencie? przed gotowaniem (nie szkoda troche?) czy po? i w jaki sposob? przecierać na sitku?
@Babka4 - gdzie są takie drogie jabłka? :O
U nas do jedzenia można dorwać i za złocisza, a takie ładniejsze to spokojnie za 2.
nie potrafiłabym się opamiętać:P
dzem borowkowy raz chyba jadłam, dobry był, ale nie mam przepisu:-(
edt, a herbata blue lady zostala u nas na stale:P
Ale tymczasową spiżarnię sprzątnęłam.
Dżemy stoją z drugiej strony, malutko ich...
A tu kompoty i wytrawnie
i AJWAR pyrka- uwielbiam do grilla! :x
na surowo mielę (sito o dużych oczkach, takich kiełbasianych)
5kg papryki
2kg bakłażana
2-3główki czosnku - zdejmuję łuskę tylko z grubsza z główki, ewentualnie patyczek wewnętrzny wyciągam
proporcje czasem nie są 100%
Duszę dodając
ok. litr oleju
suszone ostre papryczki (do smaku)
1/2 słoiczka musztardy
sól do smaku
Gdy smaczne - gorące do słoików i pasteryzuję
Ajwar i inne sosy sa naszymi zamiennikami keczupu - do grilla, do grzanek itp. U nas kupnego keczupu nie ma. Chyba ze ktos przyniesie z gosci
Widzisz Lila, Ty juz masz dosc przetworow, a ja dopiero zaczynam. :-)
Ten dzisiejszy musiałam dosłodzić by znaleźć właściwy bilans... Nie ma w nim cebuli - naturalnego źródła słodyczy. Papryka może miała mało...
Skórek nie zdejmuję, po zmieleniu sa b.fajne, nieodczuwalne, a jednak utrzymuja grudkowatą konsystencję
I pomidory dodalam
kilka
ugotowane i przetarte
i smaczniejszy jest
choć to już nie ajwar
Ukrainska ADŻIKA 8-}