Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czas na przetwory

1272830323355

Komentarz

  • Dorotak, ale to znaczy, ze zle byly zapasteryzowane- nieszczelne pokrywki, za niska temperatura lub inny czynnik. Nie maozliwosci by plesn rozwinela sie w dobrze zamknietym sloiku, ktory wczesniej osiagnal bardzo wysoka temperature.
  • Co myslicie o żelfiksie? Czy taki dżem jest mniej wartościowy?
    Czy ktoś używał dżemfixu z biedrony?

  • w zeszłym roku dałąm jakiś cukier zelujący do pzrecieru z jabłek wyszły brążowe prawie jak buraczki
    w tym roku nie wiem czy zrobię bo jabłka drogie
    dziś na rynku papierówki po 3,50 zł za 1 kg
    inne po 3 zł
  • dooobra, od poniedziałku biorę się do roboty.
    poradźcie... chcę zrobić przecier brzoskwiniowy dla F.do sloiczkow... jak pozbyć się skórek? tzn w ktorym momencie? przed gotowaniem (nie szkoda troche?) czy po? i w jaki sposob? przecierać na sitku?
  • Brzoskwinie wkładam na chwilkę do wrzątku i skórka schodzi bez problemu. 
  • o, sprobuje patentu;-) dzieki!
  • @Babka4 - gdzie są takie drogie jabłka? :O

    U nas do jedzenia można dorwać i za złocisza, a takie ładniejsze to spokojnie za 2.

  • @Elunia,pisałaś,że obrodziły Ci  dynie.Chętnie odkupię parę sztuk,bo moje pociechy są fanami zupy dyniowej,więc muszę zrobić zapas na zimę ;;)Jestem z Wrocławia,a Ty mieszkasz gdzieś pod,więc mogłabym podjechać.Proszę o info na priva [-O<
  • ktoś, gdzieś pisał o przecierach ogórkowych na zupę (pasteryzowanych do słoika). Zrobiłam kiszone i widzę w słoikach taki biały nalot na ogórkach --- pomyślałam że może je otworzyć i przerobić zanim będą zepsute....... proszę o instrukcję ,....... tylko tak łopatologicznie
  • Elunia, Ty piszesz o ukiszonych juz?
  • Nie sciagam skorek z brzoskwin do dzemu. Po wstepnym zagotowaniu blenderuje. Idealnie skorki zostaja rozdrobnione.
  • W ogole wszystko przed przecieraniem blenderuje. Szczegolnie pomidory.
  • dynia pokrojona w kosteczkę, jabłka, gruszki cukier - do piekarnika ( ja podlałam wodą ) w naczyniu żaroodpornym ( to jest przepis z forum) i ... nie zawekowałam żadnego słiczka ... wszystko zjadłam
  • umyć i jeść garściami?

    nie potrafiłabym się opamiętać:P
  • @jukaa, nie kuś! borówki, kurki... jamijami.

    dzem borowkowy raz chyba jadłam, dobry był, ale nie mam przepisu:-(
  • Przesmażyć do mięsa ale nadmiar sosu zlać, rozmieszać z wódką i wychodzi fantastyczna brusznicówka :)
  • edytowano sierpnia 2014
    @Kotek, my do dziś Twoją żurawinę wspominamy i ślinka nam leci... ;-)


    edt, a herbata blue lady zostala u nas na stale:P
  • @jukaa a w której części Kaszub jest tyle tego dobra.....? Nasi przyjaciele z Kościerzyny mówią że jest tam sucho i nic nie ma podobnie znajomi z Borcza........ z grzybami w tym roku krucho......
  • O jakiej borowce Wy piszecie? O brusznicy?
  • Przerobilam 25kg malin, podzielilam i zamrozilam 3 gesi. :-) Brat mi wlasnie przywiozl.
  • edytowano sierpnia 2014
    @Savia ; a czy Twój brat nie ma sadzonek malin ??? (za dużo)......
  • @Sylaba bratanica ma plantację na handel, nie sądzę by dopuszczali do niekontrolowanego zagęszczenia.
  • W tym roku ledwo znajduję czas na przetwory. :((

    Ale tymczasową spiżarnię sprzątnęłam. :D
    Dżemy stoją z drugiej strony, malutko ich...

    A tu kompoty i wytrawnie ;)


    image

    i AJWAR pyrka- uwielbiam do grilla!  :x


    image
  • AJWAR

    na surowo mielę (sito o dużych oczkach, takich kiełbasianych)
    5kg papryki
    2kg bakłażana
    2-3główki czosnku - zdejmuję łuskę tylko z grubsza z główki, ewentualnie patyczek wewnętrzny wyciągam

    proporcje czasem nie są 100%

    Duszę dodając
    ok. litr oleju
    suszone ostre papryczki (do smaku)
    1/2 słoiczka musztardy
    sól do smaku

    Gdy smaczne - gorące do słoików i pasteryzuję



  • Ja nie pieke. Moze lwpszy bylby? Nie wiem.

    Ajwar i inne sosy sa naszymi zamiennikami keczupu - do grilla, do grzanek itp. U nas kupnego keczupu nie ma. Chyba ze ktos przyniesie z gosci ;)

    Widzisz Lila, Ty juz masz dosc przetworow, a ja dopiero zaczynam. :-)
  • To dodaj pomidory. :D
  • Ajwar ma to do siebie, ze trzeba go ugotować i odstawić do przestygnięcia i wtedy badać smak. ;)
    Ten dzisiejszy musiałam dosłodzić by znaleźć właściwy bilans... Nie ma w nim cebuli - naturalnego źródła słodyczy. Papryka może miała mało...

    Skórek nie zdejmuję, po zmieleniu sa b.fajne, nieodczuwalne, a jednak utrzymuja grudkowatą konsystencję
  • @Agnicha namieszałaś mi w głowie 8-}


    I pomidory dodalam
    kilka
    ugotowane i przetarte



































    i smaczniejszy jest :D
























    choć to już nie ajwar ;)
  • @Agnicha uwazaj, bo ja mam jeszcze jeden sosik, ktory bardzo lubie. :>



    Ukrainska ADŻIKA 8-}
  • Dawaj @Savia  przepis :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.