+ 17 sloikow keczupu (normalnie jak pudliszki ;-) ) + 11 duzych sloikow ogorkow z miodem z przepisu @Paul_inka + 3 duze sloje mini ogoreczkow w marynacie - sliczne na Swieta beda + 3 duze sloje ogorkow w zalewie musztardowej
Niniejszym oglaszam, ze sezon ogorkowy zakonczony.
@Savia, czy Ty zawsze miałaś takie tempo, czy dopiero jak nabrałaś wprawy? Bo dla mnie to pierwsze przetwórcze lato (nie licząc małosolnych "na teraz") i mam ledwie parę słoików na krzyż ">
Powiedz, pls, że za rok NA PEWNO będę sprawniejsza w te klocki ;;)
@Savia daj przepis na ten keczup proszę oraz z jakiej ilości te 17 słoików, ja pomidory kupię w pt i będę robić, W tym roku coś droższe niż rok temu, na razie najtańsze widziałam po 2 zł ale w pt targ to może większy wybór będzie
@Katia na pewno z roku na rok bedzie lepiej. Ja robie przetwory od 8 lat i mam wrazenie, ze ślamazarze. :P
@Aneczka08 ja mam wszystkie pomidory swoje. W tym roku mam mniej niz w zeszlym, slabsze krzaki. Zwalalam to na zaniedbanie bo choroba mamy ograniczyla dzialalnosc, ale moze po prostu taki sezon?
dodałam jeszcze pęczek bazylii, a raczej badyli z kwiatami, bo wycinałam w tunelu. Warzywa trzeba dość drobno pociąć (oprócz pomidorów). Jak się nieco rozgotowały - blenderowałam i dopiero potem przecierałam.
UWAGA! ocet i cukier dawałam do smaku. (edit, bo @Aneczka08 dała tyle octu co w przepisie i było koszmarne)
zaraz się na targ wybieram i też się zastanawiam. Pewnie skomczy się na tym, że co wypatrzę w korzystnej cenie to kupię i będę Wam marudzić, co z tym robić xD
Widziałam wczoraj na podwórzu czarny bez. To już pora na zrywanie i robienie soków, czy jeszcze musi dojrzeć? Jak już, to muszę się spieszyć, zanim matka go zerwie
ktoś wie kiedy antonówka dojrzewa??? czy to już????
mam taką, jabłka kilogramowe ma, piękne, chodzę, oglądam i nie wiem już zrywać i przerabiać, czy jeszcze trochę, w zeszłym roku trochę się spóźniłam jakoś pod koniec sierpnia i część już pod skórką brązowa się zrobiła i się zmarnowały, a takie dobre do szarlotki były mmmmm
Komentarz
+ 17 sloikow keczupu (normalnie jak pudliszki ;-) )
+ 11 duzych sloikow ogorkow z miodem z przepisu @Paul_inka
+ 3 duze sloje mini ogoreczkow w marynacie - sliczne na Swieta beda
+ 3 duze sloje ogorkow w zalewie musztardowej
Niniejszym oglaszam, ze sezon ogorkowy zakonczony.
@Savia, czy Ty zawsze miałaś takie tempo, czy dopiero jak nabrałaś wprawy? Bo dla mnie to pierwsze przetwórcze lato (nie licząc małosolnych "na teraz") i mam ledwie parę słoików na krzyż ">
Powiedz, pls, że za rok NA PEWNO będę sprawniejsza w te klocki ;;)
@Aneczka08 ja mam wszystkie pomidory swoje. W tym roku mam mniej niz w zeszlym, slabsze krzaki. Zwalalam to na zaniedbanie bo choroba mamy ograniczyla dzialalnosc, ale moze po prostu taki sezon?
ten keczup robiłam/z tej ilości:
http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2012/08/domowy-ketchup.html
dodałam jeszcze pęczek bazylii, a raczej badyli z kwiatami, bo wycinałam w tunelu.
Warzywa trzeba dość drobno pociąć (oprócz pomidorów). Jak się nieco rozgotowały - blenderowałam i dopiero potem przecierałam.
UWAGA! ocet i cukier dawałam do smaku. (edit, bo @Aneczka08 dała tyle octu co w przepisie i było koszmarne)
ocet i cukier zawsze daję do smaku, bo nie znosze mocno octowych.
Towaru brak.
Hmmm? Co tu dzisiaj robić? :-B
oddechu i zmiany miejsca mi trzeba
tylko przyslij mi tu kogos do opieki nad mama :-)
A jesli chodzi o przetwory
mam kilka udogodnien :-)
maszynka do mielenia, blender, zmywarka
oraz
chetny do pomocy maz i dziatwa :P
Tylko zawsze boje sie ze jak sprzedam to zepsuj się
bo....
coś znalazłam
http://margarytka.blogspot.com/2012/07/z-serii-cos-na-zime-fasolka-szparagowa.html
ktoś wie kiedy antonówka dojrzewa??? czy to już????
mam taką, jabłka kilogramowe ma, piękne, chodzę, oglądam i nie wiem już zrywać i przerabiać, czy jeszcze trochę, w zeszłym roku trochę się spóźniłam jakoś pod koniec sierpnia i część już pod skórką brązowa się zrobiła i się zmarnowały, a takie dobre do szarlotki były mmmmm
Tadadadam!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skrzynia jest duuuuża. :-)
Sluchajcie kobitki, jak pasteryzujecie w garze to woda gotuje sie, pyrka czy jest na granicy pyrkania? Czy nakretki dokrecacie mocno czy nie?
Czy 2 i 3 pasteryzowanie pasztetu moze byc w piekarniku? W jakich warunkach?