Wieczorem, a właściwie w nocy zabrałam się za dżem wykwintny z przepisu @Savia . Robiłam z poczwórnej porcji, nie dawałam orzechów, rodzynków i cukru. Za to dałam 5 bananów i półtora kilograma daktyli. Słodziutki, przepyszny dżem. Dzięki @Savia
Na wtorek zamówiłam sobie 200 kg limy. Dopiero wtedy będzie się działo u mnie w kuchni )
Odmiana pomidorów gruntowych - bez wody, tylko dużo miąższu. Choć są droższe od zwykłych okrągłych, to pozwalają zaoszczędzić dużo gazu przy odparowaniu, no i są idealne do suszenia. Zamierzam zrobić dużo suszonych, a te suszą się tylko ok. półtorej godziny.
ed. u zaprzyjaźnionej pani z warzywniaka targowałam cenę za ilość hurtową - normalnie sprzedaje je po 2,5 zł a ja kupię po 1,5 zł
Lima to odmiana pomidora, taka bardziej miesista dobra na przetwory. 200 kg? Nieźle:) ja też się biorę dziś za ogórki, ostatni moment, noce już zimne i ogórki się kończą. Zrobię tylko startem na zupę,nie pasteryzuje takich więc roboty niewiele, w planach też w zalewie curry i miodowej, jeszcze leczo do słoików- ktoś pisał że bez cebuli? Psuje się? E. Jak zwykle pisałam pół godziny i @AnkaAso lepiej wyjaśniła:)
Ty masz lime, a ja troche innych wloskich przecierowych. Chyba nie ma wiekszej roznicy miedzy nimi. A i tak najbardziej lubie przeciery z miezanki odmian - poezja smaku. =P~
o to to chyba sobie też daruję, ugotuję i zmiksuję na drobno (keczup będę robić nie chce mi się paprać z sitkiem a z resztą komu takie drobinki będą przeszkadzać
Moj brat jak zaczal szybko rosnac (okolo 15 lat mial), to zjadal 30 pierogow ruskich (wiec syte bardzo) na jeden posilek. Wieczorem jak zostawaly, to przysmazonych z 10 dokladal sobie. Mama ponizej 100 nie robila. A bylo nas 2 corki i 1 zarloczny Brat. A Ty Agnicha masz 3 Synow juz prawda? .
Komentarz
bo na oko to ze 3 dni mi wyjdzie///
E. Jak zwykle pisałam pół godziny i @AnkaAso lepiej wyjaśniła:)
:O
matko ja wczoraj przerobiłam 15 kg i miałam dośc............
Ty masz lime, a ja troche innych wloskich przecierowych. Chyba nie ma wiekszej roznicy miedzy nimi. A i tak najbardziej lubie przeciery z miezanki odmian - poezja smaku. =P~
Po ile masz lime?
ale ogólnie są po 2 zł albo 1,8
A co z papryka robicie?
- do sosów w/w
- marynowana w miodzie
zawsze?
albo nie przecieram jeśli jest to sos z różnymi drobinkami jak ajwar czy adżika.
o to to chyba sobie też daruję, ugotuję i zmiksuję na drobno (keczup będę robić
nie chce mi się paprać z sitkiem a z resztą komu takie drobinki będą przeszkadzać
)
Pacz Pani, a ja zapomniałam mężowi zlecić zakup kapuchy na gołąbki :-S
Zaraz też przystąpię do działania, bo towar dotarł. :-)
Mama ponizej 100 nie robila.
A bylo nas 2 corki i 1 zarloczny Brat.
A Ty Agnicha masz 3 Synow juz prawda? .