O rety! @uJa ! Ja wczoraj zajrzałam i patrzę 3 słoiczki malin wybrzuszyły się. Zagotowałam i pyszny kompot był. Zdążyłam gdy jeszcze smaczne były. Proces winny się zaczął
Brydziu ja już w papryce siedziałam, zrobiłam marynowaną w miodzie. Uwielbiam do zimowej surówki (kapusta biała poszatkowana, papryka marynowana, kukurydza i majonez. )
We wrześniu zrobię czerwoną kapustę w słoiki. Potem otwieram i... poezja. =P~ Mieszam z rodzynkami, z jabłkiem, pomarańczą i daję kapke śmietany, majonezu lub oliwy. W zależności od fantazji.
Się pochwalę, że wyprodukowałam dwa rodzaje keczupu, adżikę, przecier pomidorowy. W planie mam jeszcze ajwar i leczo. @Savia dzięki-byłaś mi inspiracją :-)
Coraz bardziej tę frajdę odczuwam-a i mąż też bardzo pochwala i się angażuje. Ale my oboje z rodzin, w których się zawsze jakieś przetwory robiło-choć głównie owocowe i te jjeszcze latem przed ślubem robiłam, żeby mieć swoje po wyprowadzce z domu. A teteraz marzę o spiżarni, bo nie mam, gdzie trzymać przetworów :-(
a ja mialam dzis pomidory przerabiac i kupowac,a raczej odwrotnie ale mie dopadly kobiece przypadlosci nie zyje i obawiam sie ze mi pomidory zdrozeja w miedzyczasie w koncu..a jeszcze sloikow mi brakuje..a dwuletni zapas sie konczy...
Mnie sie wczoraj udalo przerobic czerwone winogrona na soki i na dzem. Dzieciakom zrobilam tez kisiel o bajkowym kolorze a dzisiaj jeszcze galaretke z agarem. Te moje winogrona sa kwasne i tylko dwulatka namietnie je wcina, az sie boje o jej zoladek. Zastanawiam sie tez, jak zakonserwowac liscie bazylii bo obficie obrodzila.
@hipolit nie dam głowy, ale było coś o mrożeniu w super niskich temp, takich jak mrożonki do sklepów i jakieś tam wytrącenia następowały... ale coś mi dzwoni lecz nie wiem gdzie :-/
bazylię można zamrozić, na sucho do pudełka. Zimą przepyszna. :-)
@Savia Celinka, gdzies czytalam, ze wlasne mrozonki sa zdrowsze. Chodzi o temp mrozenia
Nie to miałam na myśli. Chodziło mi o to, że można jednak mrozić, bo mrożony jest w sklepie, czyli nic złego nie dzieje się z tym kalafiorem po zamrożeniu
Komentarz
Ja wczoraj zajrzałam i patrzę 3 słoiczki malin wybrzuszyły się. Zagotowałam i pyszny kompot był. Zdążyłam gdy jeszcze smaczne były. Proces winny się zaczął
Brydziu ja już w papryce siedziałam, zrobiłam marynowaną w miodzie. Uwielbiam do zimowej surówki (kapusta biała poszatkowana, papryka marynowana, kukurydza i majonez. )
We wrześniu zrobię czerwoną kapustę w słoiki. Potem otwieram i... poezja. =P~
Mieszam z rodzynkami, z jabłkiem, pomarańczą i daję kapke śmietany, majonezu lub oliwy. W zależności od fantazji.
Czy fasolce szparag.żółtej coś się stanie, jeśli zamrożę ją tylko umytą?
3kg czerwonej kapusty - poszatkować i posypać płaską łyżką soli
50dkg cebuli - poszatkować i posypać płaską łyżką soli
odstawić na 24godz, potem odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45min.
1kg pomidorów - obrać ze skórki
1kg jabłek - obrać, utrzeć
jedne i drugie dodać pod koniec gotowania kapusty, chwilę gotować.
Nałożyć gorącą do słoików, do każdego wlać łyżkę oleju, pasteryzować 15-20min.
zalewa:
szkl. octu 10%
9szkl. wody
kilka goździków
4 liście laurowe
6 ziaren ziela
6 łyżek cukru
3-4 łyżeczki soli
ale ale dostałam też wór ogórków
proszę o przepis na kiszone
takie do kanapki, do obiadu, do sałątki na zimę
moja mama nigdy nie robiła więc nie umiem
a może już tu był? kojarzycie na której stronie?
I.... Ciesze sie :-)
Celinka, gdzies czytalam, ze wlasne mrozonki sa zdrowsze. Chodzi o temp mrozenia.
Zastanawiam sie tez, jak zakonserwowac liscie bazylii bo obficie obrodzila.
ale coś mi dzwoni lecz nie wiem gdzie :-/
bazylię można zamrozić, na sucho do pudełka. Zimą przepyszna. :-)
Celinka, gdzies czytalam, ze wlasne mrozonki sa zdrowsze. Chodzi o temp mrozenia
Nie to miałam na myśli. Chodziło mi o to, że można jednak mrozić, bo mrożony jest w sklepie, czyli nic złego nie dzieje się z tym kalafiorem po zamrożeniu