Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czas na przetwory

1333436383955

Komentarz

  • @Lila moje naczynia żaroodporne maja zdecydowanie za małą pojemność. Muszę jakąś profesjonalną brytfannę nabyć i na 4 palniki stawiać. :D
  • O rety! @uJa !
    Ja wczoraj zajrzałam i patrzę 3 słoiczki malin wybrzuszyły się. Zagotowałam i pyszny kompot był. Zdążyłam gdy jeszcze smaczne były. Proces winny się zaczął ;)

    Brydziu ja już w papryce siedziałam, zrobiłam marynowaną w miodzie. Uwielbiam do zimowej surówki (kapusta biała poszatkowana, papryka marynowana, kukurydza i majonez. )

    We wrześniu zrobię czerwoną kapustę w słoiki. Potem otwieram i... poezja. =P~
    Mieszam z rodzynkami, z jabłkiem, pomarańczą i daję kapke śmietany, majonezu lub oliwy. W zależności od fantazji.
  • A jak tą modrą kapustę do słoików robisz?
  • Kobiety, czy jak robicie przetwory z pomidorami to robicie je na bazie wlasnych czy też kupujecie na rynku pierwsze lepsze???
  • Pytania mam. Dwa.

    Czy fasolce szparag.żółtej coś się stanie, jeśli zamrożę ją tylko umytą?

    Ja mrożę nieumytą, z poobcinanymi końcówkami, nigdy nic się nie stało
  • @Olkowa jak nie mam czegoś w ogrodzie to kupuję, znaczy M kupuje na bazarze i nie sądzę by jakoś szczególnie wywiad robił ;)
  • MODRA KAPUSTA

    3kg czerwonej kapusty - poszatkować i posypać płaską łyżką soli
    50dkg cebuli - poszatkować i posypać płaską łyżką soli

    odstawić na 24godz, potem odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45min.

    1kg pomidorów - obrać ze skórki
    1kg jabłek - obrać, utrzeć
    jedne i drugie dodać pod koniec gotowania kapusty, chwilę gotować.

    Nałożyć gorącą do słoików, do każdego wlać łyżkę oleju, pasteryzować 15-20min.

    zalewa:
    szkl. octu 10%
    9szkl. wody
    kilka goździków
    4 liście laurowe
    6 ziaren ziela
    6 łyżek cukru
    3-4 łyżeczki soli


  • kupiłam pomidory lima za 1 zł za kg :D aż szkoda że wzięłam tylko 10 kg ale więcej nie miałam jak wziąć

    ale ale dostałam też wór ogórków
    proszę o przepis na kiszone
    takie do kanapki, do obiadu, do sałątki na zimę
    moja mama nigdy nie robiła więc nie umiem

    a może już tu był? kojarzycie na której stronie?
  • @jukaa- Czy to jest czas na pigwe, czy tez Wasza wyjatkowo wczesna?
  • jukaa to pigwowiec
  • Się pochwalę, że wyprodukowałam dwa rodzaje keczupu, adżikę, przecier pomidorowy. W planie mam jeszcze ajwar i leczo. @Savia dzięki-byłaś mi inspiracją :-)
  • edytowano września 2014
    Super! To wielka frajda miec wlasne.
    I.... Ciesze sie :-)
  • edytowano września 2014
    Coraz bardziej tę frajdę odczuwam-a i mąż też bardzo pochwala i się angażuje. Ale my oboje z rodzin, w których się zawsze jakieś przetwory robiło-choć głównie owocowe i te jjeszcze latem przed ślubem robiłam, żeby mieć swoje po wyprowadzce z domu. A teteraz marzę o spiżarni, bo nie mam, gdzie trzymać przetworów :-(
  • a ja mialam dzis pomidory przerabiac i kupowac,a raczej odwrotnie ale mie dopadly kobiece przypadlosci nie zyje i obawiam sie ze mi pomidory zdrozeja w miedzyczasie w koncu..a jeszcze sloikow mi brakuje..a dwuletni zapas sie konczy...
  • Słoików też mi brakuje-już mamę i babcię odciążyłam z nadmiaru.
  • O, Elunia. Dobre pytanie o rukolę.
  • Wiesz... Raczej się wysiewa bo M wiosną cały tunel przekopał i miałam wszędzie. Świadomie zostawiłam w jednym rogu.
  • Przerobiłam 44kg malin  #:-S
  • A czy mroziłyście kiedyś kalafior? Ja sobie pokroiłam, żeby do jarzynowych dorzucać, ale nie wiem co po zamrożeniu z tego zostanie...
  • Przecież w sklepie można kupić mrożony kalafior.
  • Ola, Chyba trzeba blanszowac.


    Celinka, gdzies czytalam, ze wlasne mrozonki sa zdrowsze. Chodzi o temp mrozenia.
  • kalafior to zamarza w tej samej temp czy to w domu czy w przetwórni warzywnej :/
  • Mnie sie wczoraj udalo przerobic czerwone winogrona na soki i na dzem. Dzieciakom zrobilam tez kisiel o bajkowym kolorze a dzisiaj jeszcze galaretke z agarem. Te moje winogrona sa kwasne i tylko dwulatka namietnie je wcina, az sie boje o jej zoladek.
    Zastanawiam sie tez, jak zakonserwowac liscie bazylii bo obficie obrodzila.
  • @hipolit nie dam głowy, ale było coś o mrożeniu w super niskich temp, takich jak mrożonki do sklepów i jakieś tam wytrącenia następowały...
    ale coś mi dzwoni lecz nie wiem gdzie :-/


    bazylię można zamrozić, na sucho do pudełka. Zimą przepyszna. :-)
  • miętę mroziłam :)
  • @OlaOdPawla nie blanszuj bo potem ciapa wychodzi
    mróź surowy kalafior
    i tak szybciej warzywa mrożone gotują sie niż świeże

  • @Elunia koperek posiekać i do pojemniczków lub w torebkę foliową zamrażać
    a seler, por suszyć a takze korzenie pokroić w plastry, pietruszka korzeń też można suszyć w plastry krojone
    marchew nie suszymy tylko do piachu w kosz, wiadro, pojemnik, takze pietrycha i seler do piachu mogą
    por korzeń nie bo to jak cebula mniej trwały
  • @Savia
    Celinka, gdzies czytalam, ze wlasne mrozonki sa zdrowsze. Chodzi o temp mrozenia


    Nie to miałam na myśli. Chodziło mi o to, że można jednak mrozić, bo mrożony jest w sklepie, czyli nic złego nie dzieje się z tym kalafiorem po zamrożeniu :)
  • dlaczego zblanszować?
    czy coś się dzieje jak nie blanszujesz?
    ja na krótko mroziłam bez blansz. i dobry był
    nie wiem jak na całą zimę
  • koperek i inne zioła siekam i w pudełka po lodach. Fajnie się kruszą zamrożone.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.