Nie ma miejsca, gdyz pół zamrazarki zajmują sery od uli, a drugie pół moje szpinaki, bez których nie mogę żyć teraz. Mąż mi 6 paczek wczoraj przyniósł .
6 kg truskawek zamknęłam w słoikach jako konfiturę udało mi się dorwać truskawki za 5 zł jeszcze...Od poniedziałku będzie więcej czasu...ale nie wiem czy truskawki będą...:(
aaa i ukisiłam rzodkiewki !!!- super są!!! - to mój rzodkiewkowy debiut ;;)
podoba mi się pomysł z taśma izolacyjną ja czasem opisuje na kartkach( nazwa przetworu + data) i zwykłą gumką recepturka mocuję...szybko, sprawnie i nie ma dylematów jak to zmyć
Chciałam sobie zrobić konfiturę, ale myślałam, że znam przepis na pamięć i zamiast najpierw zasypać truskawki cukrem podgrzałam je na palniku. Po weryfikacji przepisu wyłączyłam truskawki i dosypałam cukru. Jutro mam zamiar, podgrzać jeszcze raz. Będzie coś z tego? Duże znaczenie mają te 2-3h sam na sam truskawek z cukrem przed podgrzaniem?
czy ktoś może polecić przepis na domowe kubusie - takie by zimą można było sobie degustować ? czy to pasteryzować ? nigdy nie robiłam, więc proszę o poradę
@monia3 zakładam = ze thermomixa ani czegos podobnego nie masz? Ja mam wprawdzie robilam wczoraj, nie wiem jak to wyjdzie bez, ale robie tak: Miksuje na miazge marchewke, jabłka ze skórka, banana (lub dwa w zaleznosci jak slodkie lubisz), dolewam wody troche, zeby sie łatwiej miksowało, bardziej płynne bylo, ale nie za duzo zeby nie pryskało. Konsystencją nadal przypomina pulpe niz sok. Potem gotuje ok 10-15 minut (wstawiajac zimne, wiec wrze niezbyt długo), potem miksuje to jeszcze raz, zeby nie bylo grudek. Dolewam wody do wybranej konsystencji, smaku.. Zagotowuje i przelewam do słoików. Słoiki do góry dnem. Koniec. Mozna dodac sok z polowy cytryny i cukier - ja nie daje. Ale tam gdzie dawałam to trzymały mi sie znacznie dłużej, bo ostatnio otwoezylam sok z 2014.
230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek)
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę
oczyszczoną, kardamon, sól - wymieszać, przesiać i odłożyć.
W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą
kuchenną jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać
przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do
połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do
połączenia.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Nałożyć do nich ciasto - u mnie papilotki 'tulipany' i nakładałam do
nich ciasta do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC
bez termoobiegu przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować.
Lukier cytrynowy:
1,5 szklanki cukru pudru
skórka świeżo otarta z 1 cytryny
3 - 4 łyżki soku z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć
do gładkości grzbietem łyżki. W razie konieczności, jeśli lukier będzie
zbyt gęsty dodać odrobinę soku, a jeśli zbyt rzadki dosypać pudru.
@ramatha wczoraj robiłam keczup wg przepisu mojej zaprzyjaźnionej lekarki 1 kg papryki czerwonej- 1kg cebuli- 3 kg cukinii
cebulę i paprykę [pokroić na drobno, zasolić i pozostawić na 2 godziny- odlać nadmiar wody cukinię obrać- jak stara, pokroić w kostkę i zosolić, pozostawić na 2 godziny i odlać nadmiar wody. Do gara wrzucić cebulę i paprykę i poddusić, jak trochę zmięknie dodać cukinię i gotować do miękkości. Zmiksować blenderem. \W osobnym garze ugotować zalewę cały czas mieszając: - 1 1/2 szkl octu - 0,75 kg cukru (DAŁaM OKOŁO 0.5 KG) - 1 słoik koncentratu pomidorowego- 0.8 litra (dałam około 0,5 litra ) - po 2 łyżki stołowe zmielonej papryki ostrej, słodkiej, pieprzu czarnego -zioła prowansalskie lub do pizzy połączyć zalewę i warzywa, zagotować ciągle mieszając- uwaga strzela i pryska. Gorące do słoików i odwrócić do góry dnem, na drugi dzień pasteryzować 5- 6 minut na mokro lub włożyć słoiki doi piekarnika i na 130 stopni - 25 minut od włączenia zimnego piekarnika
@Elunia zawsze dłużej gotuje tą zalewę wtedy wygotowuje sie ten ocet. Próbowałam ketczup i smakował mi a octu tak mocno nie czuć... nie mocniej niz w sklepowych
Komentarz
Mąż mi 6 paczek wczoraj przyniósł .
aaa i ukisiłam rzodkiewki !!!- super są!!! - to mój rzodkiewkowy debiut ;;)
ja czasem opisuje na kartkach( nazwa przetworu + data) i zwykłą gumką recepturka mocuję...szybko, sprawnie i nie ma dylematów jak to zmyć
cukier żelujący Diamant
Ja mam wprawdzie robilam wczoraj, nie wiem jak to wyjdzie bez, ale robie tak:
Miksuje na miazge marchewke, jabłka ze skórka, banana (lub dwa w zaleznosci jak slodkie lubisz), dolewam wody troche, zeby sie łatwiej miksowało, bardziej płynne bylo, ale nie za duzo zeby nie pryskało. Konsystencją nadal przypomina pulpe niz sok. Potem gotuje ok 10-15 minut (wstawiajac zimne, wiec wrze niezbyt długo), potem miksuje to jeszcze raz, zeby nie bylo grudek. Dolewam wody do wybranej konsystencji, smaku.. Zagotowuje i przelewam do słoików. Słoiki do góry dnem.
Koniec.
Mozna dodac sok z polowy cytryny i cukier - ja nie daje. Ale tam gdzie dawałam to trzymały mi sie znacznie dłużej, bo ostatnio otwoezylam sok z 2014.
- 200 g marchewki
- 350 g jabłek
- 100 g bananów
- 100 - 200 g cukru
- 75 -100 g soku z cytryny
- 800 g wody
Potem robilam byle jak, co mialam pod reka, brzoskwinie, pomarancze, maliny , wiecej jablek itd.próbował ktoś ?
Sos salatke i pasztet próbowałam. Wszystko dobre; )
robiłam podobne
teraz zdrowie nie pozwala
wczoraj facet na rynku jeden jedyny w wiśniami oznajmił z eto ostatnie zbiory juz
buuu były takie rozpaciane i nie kupiłam
spóźniłam się o 2 tygodnie
Składniki na 10 - 12 sztuk:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kardamon, sól - wymieszać, przesiać i odłożyć.
W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto - u mnie papilotki 'tulipany' i nakładałam do nich ciasta do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować.
Lukier cytrynowy:
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć do gładkości grzbietem łyżki. W razie konieczności, jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku, a jeśli zbyt rzadki dosypać pudru.
1 kg papryki czerwonej-
1kg cebuli-
3 kg cukinii
cebulę i paprykę [pokroić na drobno, zasolić i pozostawić na 2 godziny- odlać nadmiar wody
cukinię obrać- jak stara, pokroić w kostkę i zosolić, pozostawić na 2 godziny i odlać nadmiar wody. Do gara wrzucić cebulę i paprykę i poddusić, jak trochę zmięknie dodać cukinię i gotować do miękkości. Zmiksować blenderem.
\W osobnym garze ugotować zalewę cały czas mieszając:
- 1 1/2 szkl octu
- 0,75 kg cukru (DAŁaM OKOŁO 0.5 KG)
- 1 słoik koncentratu pomidorowego- 0.8 litra (dałam około 0,5 litra )
- po 2 łyżki stołowe zmielonej papryki ostrej, słodkiej, pieprzu czarnego
-zioła prowansalskie lub do pizzy
połączyć zalewę i warzywa, zagotować ciągle mieszając- uwaga strzela i pryska. Gorące do słoików i odwrócić do góry dnem, na drugi dzień pasteryzować 5- 6 minut na mokro lub włożyć słoiki doi piekarnika i na 130 stopni - 25 minut od włączenia zimnego piekarnika