Z doświadczenia .... każdą aronię przed przerobieniem przemrażam..... choć pewnie to wiecie.... tak tylko dla przypomnienia ....... wtedy nie ma goryczki i pozbywamy się tego"tępego" posmaku
Z aronii robię soki... teraz zerwę i zamrożę a przerobię jak mi trochę słoików przybędzie..... u nas zawsze soki choć 4 lata temu było wino z dodatkiem rodzynek i jabłek
@Sylaba ja nie wiedziałam o przekroczeniu - dzieki. U mnie aronia taka słodka w tym roku że wolałabym dżemy niż soki. Ale czy na jedno i drugie możecie podać przepis?
@ramatha .... nic nie trzeba przekraczać tylko przemrażać... . Sok z aroni robię tak że gotuję aronię- 2kg, z liśćmi wiśni, z 2 kg cukru i z 20 gr kwasku cytrynowego... po ugotowaniu pozostawiam na 24 godziny, potem odcedzam i ponownie zagotowuję. Gorący do słoików i nie trzeba pasteryzować.. Wino... żeby robić wino trzeba mieć cukromierz.... a potem to już prosto. Drożdze winiarskie, pożywka typu B i aronia, cukier i dowolne dodatki. Do wina dodajemy wodę mineralną kupowaną w baniakach 5 litrowych a nie kranówę.
Do soku aronii nie zamrażałam i nie był cierpki, a przepis mam podobny do Sylabowego. Zrobiony wg tego przepisu zawsze pierwszy się kończy, dopiero potem malina, wiśnia, itd.
Dostałam sporo słoików, ale z 2014 roku. Ile mogą być ważne takie przetwory? Miałam w zeszłym roku z podobnego źródła i niektóre były dziwne w smaku... Czy to się nie przeterminowywuje? (sałatki z ogorkami, ketchup, buraki, maliny itp.)
Pytanie odnośnie brzoskwiń. 1)da się zrobić dżemy wciskając tylko brzoskwinie do słoików i zasypując cukrem? 2) @Savia pisała, że gotuje w skórkach i blenduje. Jak długo gotować? Ile wsypać cukru? 3) jaka jest różnica między 1) a 2)
Pytanie odnośnie pasteryzowania w piekarniku: 4) nagrzać do 130 stopni i wkładać do gorącego, czy włożyć do zimnego? 5) w środku mają być słoiki 25 minut? Dłużej/krócej? 6) potem od razu wyjąć z pieca, czy zostawić w gorącym na noc do wystygnięcia?
Coś ktoś kiedyś pisał, że brzoskwinie nie potrzebują żel fixów do zrobienia dżemu. Jakie proporcje cukru-brzoskwiń w tym wypadku? Jakieś sprawdzone przepisy macie może? Jam zielona, udało mi się ogórki pierwszy raz zaprawić w tym roku. Teraz czas na brzoskwinie.
@palusia Robiłam dżem z brzoskwiń i ze śliwek w taki sposób: Poczekalam 2 dni aż były mięciutkie- chyba że masz juz miękkie, wywaliłam pestki i zasypałam cukrem.... około 0.5kg na gar 5 litrowy- nadmiar soku odlałam a resztę zagotowałam - 2 godzinki na małym ogniu mieszając i tak samo na drugi dzień. potem w miarę potrzeby zmiksować pozostałe skórki ze śliwek i gorący do słoików, słoiki na pokrywki a na drugi dzień pasteryzuję w piekarniku.
Komentarz
Pytanie mam, czy ktoś robi wino?
W ubiegłym roku przerobiłam kilka wiader, muszę kupić w tym roku jeszcze więcej.
U mnie aronia taka słodka w tym roku że wolałabym dżemy niż soki.
Ale czy na jedno i drugie możecie podać przepis?
Sok z aroni robię tak że gotuję aronię- 2kg, z liśćmi wiśni, z 2 kg cukru i z 20 gr kwasku cytrynowego... po ugotowaniu pozostawiam na 24 godziny, potem odcedzam i ponownie zagotowuję. Gorący do słoików i nie trzeba pasteryzować..
Wino... żeby robić wino trzeba mieć cukromierz.... a potem to już prosto. Drożdze winiarskie, pożywka typu B i aronia, cukier i dowolne dodatki. Do wina dodajemy wodę mineralną kupowaną w baniakach 5 litrowych a nie kranówę.
Ale starą aronię Mężu wyciął nie wiedzieć czemu, a młoda jeszcze malusia. W tym roku nie będzie.
1)da się zrobić dżemy wciskając tylko brzoskwinie do słoików i zasypując cukrem?
2) @Savia pisała, że gotuje w skórkach i blenduje. Jak długo gotować? Ile wsypać cukru?
3) jaka jest różnica między 1) a 2)
4) nagrzać do 130 stopni i wkładać do gorącego, czy włożyć do zimnego?
5) w środku mają być słoiki 25 minut? Dłużej/krócej?
6) potem od razu wyjąć z pieca, czy zostawić w gorącym na noc do wystygnięcia?
albo pół na pół - ja tak robiłam
Też tyle daję, smakują domownikom, więc nie ma problemu.