Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1101102104106107148

Komentarz

  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Beżową nie beżową :D
     ;) Ale fajnie poprawiłaś.
  • Tym razem to telefon poprawił
  • Jak się beza  za mocno spiecze to jest beżowa  =)
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Ja chciałam beżowa i mam :-) w tym świetle wyglada na spalona ale nie jest.. dla mnie pleśniaka trzeba na maksa upiec bo inaczej się nie dopieka 
    Podziękowali 1Rejczel
  • No wlasnie mialam pytac @MAFJa jak tam plesniak zyje :)
    Podziękowali 1MAFJa
  • Moja BEŻOWA szarlotka :)
    Podziękowali 1madzikg
  • Zabijali się wszyscy o niego 
    Podziękowali 1Rejczel
  • jukaa powiedział(a):
    Tak  https://www.kwestiasmaku.com/przepis/buleczki-cynamonowe-cinnamon-rolls . Nie róbcie tego, nie można przestać jesć



    Te są niezłe,ale najpyszniejsze z Moje wypieki. 
    Tam sie maslo uciera z cukrem i cynamonem i tym smaruje ciasto. No jest zdecydowana na plus różnica.  Ja dodaję jeszcze rodzynki.  
  • Ja tez robię z tym ucieranym masłem. Ino gdzieś zeszyt z przepisami posiałam :(
  • Takie jakby kiełbaski na patykach? 
  • Możliwości jest dużo. Jeszcze jakieś estra hamburgery, kuleczki w świątecznym sosie albo na zimbo marynowane, na przystawkę. 
  • Elunia powiedział(a):
    ooo, a patyki mam
    ale też myślałam jakieś kotlety nadziewane, mam pieczarki, mozarellę
    Mogą być kotlety, a może być pieczeń rzymska, tylko zamiast jajka nadzienie z tego co masz.
  • O mam!
    Mięso i kaszka w jednym.

    Polenta z pikantnym farszem mięsnym

    Składniki:
    1 l mleka
    sól, pieprz
    200 g kaszki kukurydzianej

    Nadzienie:
    1 marchewka
    2 cebule
    500 g mięsa mielonego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu winnego
    1 szklanka bulionu
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    10 kropli sosu tabasco
    50 g sera żółtego
    1 łyżka masła

    Wykonanie:
    Mleko zagotować, przyprawić. Zmniejszyć ogień, mieszając dodawać kaszkę. Gotować na wolnym ogniu 20 min. Jarzyny  oczyścić, umyć, pokroić w kostkę lub zapałkę . Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć. Dodać marchewkę, ocet i bulion. Dusić 10-15 min, aż odparuje połowa płynu. Przyprawić solą, tabasco i papryką. Formę wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty, na nią nadzienie, pokryć resztą polenty. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 200°C. Ser pokroić w kostkę, posypać potrawę, piec 10-15 min.









    250g kaszy kukurdzianej
    600ml wody
    spory kawalek masla
    farsz (ser.lub kiebasa,lub mięso lub jako itd)
    sol pieprz
    olej do smazenia


    Do rondla wsypać kaszkę i mieszać ją z woda.
    Postawić garnek na ogniu i mieszjac doprowadzić do wrzenia.
    Gotować na średnim  ogniu mieszajac czesto, az masa zgestnieje tak, że dadza sie formowac kulki.
    Zestawić z ognia, doprawić porzadnie i dodać kawalek masla.
    Rozgrzać olej.
    Na talerz wysypać odrobine suchej kaszki formować  kulki i i maczajac w niej dlonie.
    Kulki lekko rozpłaszczyć,nakladać łyżeczka nadzienie (mieso,ser,kiełbasę co kto lubi),potem delikatnie sklejać placuszek w kulkę.
    Kulki wykladać na goracy olej i smazyć 3-5 minut, az sie zezloca.
    Osaczyć na reczniku kuchennym.
    Podawać  z salatka szopska, smazonymi pomidorami z mieta, lub inna pomidorowa salsa.




  • I jeszcze sama polenta


    Gnocchi di polenta

    15 dag kaszki kukurydzianej,
    5 łyżek masła,
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    0,5 l wody,
    1 łyżeczka soli,
    2 łyżki startego parmezanu,
    1/4 łyżeczki suszonego oregano,
    1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
    1/4 łyżeczki suszonej melisy.

    Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku, ciągle mieszając wsypywać powoli kaszkę kukurydzianą. Nadal mieszając gotowć na małym ogniu do powstania gładkiej i zwartej masy. (nie dopuścić do przypalenia). Masę wyłożyć na gładką powierzchnię (np. stolnicę). Rozsmarować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy placek zimny pokroić go na kluski o dowolnym kształcie. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kluski. Polać je roztopionym masłem. Posypać ziołami i startym parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, do momentu, aż ser się stopi i lekko zrumieni.


  • Dziewczyny mam zmielone ziemniaki i myślałam o śląskich jak zdążę ale zmieliłam tez jak już maszynka na wierzchu gotowana w zupie już dawno nogę indyka z marchewka z owej zupy smażonymi grzybami które tez już mi zalegały długo.. myślałam ze pierwsze na te kluski drugie na farsz do ewentualnych pierogów..ale tak se mysle ze może coś razem, a może jakiś pasztet.. a może coś pyszniejszego .. bo ze łatwiejszego i mniej czasochłonnego to nie sadze :-( mam jeszcze schabu pare plastrów , dyni surowej , pieczarki .. 
  • edytowano listopad 2019
    @MAFja, natknęłam się ostatnio na taki przepis, ze do ziemniaków jak Twoje dodaje się mąki, jajo, przyprawy, wyrabia i takie placki bierze na dłoni, faszerujac grzybami, lub mięsem, co masz w drugiej misce. Potem się smaży. Nie pamiętam dokładnych proporcji. Jak Cię interesuje, to trzeba by w Google poszukać.
    Nazywa się chyba kotlety ziemniaczane. 



    A z mojej własnej inwecji, wzięłabum.forme do zapiekania. Położyła ziemniaki, trochę sera jesli masz, na to mięso, przysmazone grzyby, znów ziemniaki, mięso i grzyby itd. Do wyczerpania.
    Można by gdzies pomiędzy i dynię w małych kawaleczkach, bądź startą na tarce wcisnąć, dobrze przyprawić, tylko moja rodzina jest antydyniowa.
    Podziękowali 1MAFJa
  • edytowano listopad 2019
    Obawiam się ze moja tez .. ale te zapiekankę może zrobię.. ser mam nawet wiórki , a do smażenia awersje.. jedno ale to to , ze tych ziemniakow jednak z 2 razy więcej jak nie lepiej 4 bo one uklepane w tej misce.. a ten farsz to trochę mięsa ręcznie oddzielonego od kości, pare plasterków marchewki  i z 3 łyżki grzybów..
  • Jeszcze boczek mam w kostkę taki pokrojony.. ale to by pewno tez podsmażyć trzeba..
  • edytowano listopad 2019
    @MonikaN wiem Ze jesteś zajęta spaniem lub rzyganiem ;-) ale weź powiedz jak. Naczynie żaroodporne mam gotowe.. smarować je? Te ziemniaki jak kłaść.. jaka warstwa.. czuje ze mi nie wyjdzie to.. zawsze jak mam szanse podjąć zła decyzje to taka podejmuje :-( 
  • edytowano listopad 2019
    Ja nie smaruję,  wrzucam bezpośrednio, ale jak się obawiasz, to możesz masłem wysmarować.
    Zapiekanki zawsze wychodzą @MAFja, nie zawsze wyglądają pięknie na talerzu.
    Kładziesz ziemniaki, więcej, mięso, na zmianę. 
    Jak masz siłę to możesz i boczek przesmażyć i dodać. Zapiekance  niewiele moze zaszkodzić.

    Btw zlym samopoczuciem zajmowałam się do 11, na zmianę slabo i mdlosci, spaniem do 9:30. 
    Teraz korzystam z mega słońca i okazji, ze nadal krótkoi rękawek mogę przyodziac.
    Podziękowali 1MAFJa
  • edytowano listopad 2019
    Ja bym to mieso przemielone zamrozila na kiedy indziej. Nie wiem czy masz twarog? Jakbym miala to bym zrobila z tego ( z tych ziemniakow i sera)pierogi ruskie. Do farszu podsmazonej cebulki dodala, troche suszonej miety z saszetki herbaty. Tak, zeby zjesc cos cieplego ale gotowanego a nie smazenice. Ale to ja. 
  • edytowano listopad 2019
    Ja bym z tego cos ala babke ziemniaczaną zrobiła. Dołożyłabym jeszcze surowych ziemniaków, przesmażony boczek, zeszkloną cebulkę, ser czy co tam jeszcze ci zalega, jakies jajka dodała, przyprawy... Upiekła.
    Podziękowali 1MAFJa
  • Rejczel ser zolty mowimy.. za pozno. Piec się grzeje obiad goni.. jakoś wyjdzie.. przesmażone jest . Przynajmniej swoją nerwica nie utoruje wszystkich co by miało miejsce jakbym się w kluski śląskie bawiła.. chociaż dobre nie są złe.. chyba jeszcze resztkę grzybów wrzucę i mogę lodówkę jutro umyć bo już straszy 
    Podziękowali 1MonikaN
  • edytowano listopad 2019
    U mnie tez dzis obiad z resztek. Potrawka z kurczaka w slodkokwaśnym sosie z żółtek i śmietanki- wykorzystałam do tego celu resztę pieczonej piersi. Do ego pieczony z ziołami bakłażan oraz surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, papryką i kiełkami, którą mam zamiar takze ja jeść. Dogotuje tylko ryż i w miare szybko obiad gotowy. Trudno pichcić na jednopalnikowej maszynce :(
  • @MAFja, zjadliwa ta zapiekanka?
  • Mi smakowała.. boczek i ser ok , ziemniaki na brzegach tez całkiem fajnie się prxypiekly.. dzieci chyba rozczarowane, mąż zjadł wiec ok:-) najważniejsze ze czasowo bardzo do przodu bo dzis go nie miałam za grosz 
    Podziękowali 1MonikaN
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.