Kilogram ubijalabym taka porcje na dwie raty po połowie. Ale moi lubią dużo, naprawdę dużo kremu. Gdybyś chciała robić, to zacznij od pół litra śmietany i 500g mascarpone, zobaczysz ile to wychodzi objętościowo. Bo w zwykłej blaszce też tort będzie niższy, moje wychodzą 12-14cm z reguły
Wow, @Dorotak, super przepis! Aż zachciało mi się spróbować, choć tortu nigdy nie robiłam )) Powiedz jeszcze proszę, jeśli przekładamy samym kremem śmietankowym, to trzeba nasączyć czymś biszkopt?
@Kresowianka masaczylabym. Może być herbata z cytryną, dobry sok owocowy rozrobiony z woda, kompot domowy. Ale sam śmietankowy może być mdły, szczególnie na jasnym biszpotcie, jedna warstwa ok, ale na całość nie wiem.. ja do tej bazy mascarpone+kremówka wrzucam co popadnie, świetne są kawałki galaretki też robiłam też polewę czekoladowa z czego i śmietany, która chowałam w warstwie kremu, fajnie się rozlewa przy krojeniu
Pomóżcie proszę. Prosiłam M żeby kupił coś gotowego do pieczenia w lidlu .. a on kupił do wędzenia pieczenia schab sznurowany.. z morlin.. i tak jest napisane ze parzyć 2 godziny w 80 c do uzyskania w środku jakiejś temperatury a potem piec 20 min. Chce mi się ryczeć jak widzę takie coś zamiast czegoś co miało mi ułatwić niedzielny obiad. Mogę to wrzucić do piekarnika w naczyniu po prostu? Czy bez tego parzenia z termometrem się nie da?
Dzisiaj robię te burgery buraczane - zobaczymy jaka będzie reakcja rodziny . Mi przed pieczeniem już smakowały . Tylko mała zmiana - brak sezamu i dodałam rukolę bo nie miałam natki .
Nie ma goryczki potem taka kasza? Moze nie czuc tego jak sie te wszystkie buraki i ziarna i natki domiesza ale zazwyczaj kasza jaglana nieprzelana wrzatkiem ma taka charakterystyczna gorzkawa nute.
Okey, dzieki Elunia. Mi sie trafila kiedys gorzkawa kasza jaglana i juz dla swietego spokoju przelewam wrzatkiem, bo nie wiem stara czy nie stara: data na opakowaniu dobra a w srodku moze byc roznie. U mnie schodza platki jaglane blyskawiczne Stoisław. Rewelacja, robie dzieciom na ciepla kolacje/podwieczorek czy sniadanie. Bulgur jest bardzo smaczny i mysle, ze do tych buraczanych kotlecikow super by pasowal.
Potrzebuję rady. Zrobiłam coś takiego - podsmażyłam cebulę z marchewką, przyprawiłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i pochowałam w tym surową pierś z kurczaka. Piekłam 28 minut w 180st. Smak dobry, struktura mięsa wstrętna. Twaaarde. Z rybą wychodzi pyszne. Moje pytanie: co mam zrobić z kurczakiem przed pochówkiem, żeby wyszedł mięciutki i pyszny.
Dzisiaj robię te burgery buraczane - zobaczymy jaka będzie reakcja rodziny . Mi przed pieczeniem już smakowały . Tylko mała zmiana - brak sezamu i dodałam rukolę bo nie miałam natki .
@andora, wyszły ok . Nawet wszystkie dzieci zjadły . Może to nie schabowy ale moja mięsożerna córka zjadła . Ja dałam na te kotleciki serek kozi do smarowania ( z biedronki ) . Fajnie się wkomponowały smaki
Komentarz
Ale sam śmietankowy może być mdły, szczególnie na jasnym biszpotcie, jedna warstwa ok, ale na całość nie wiem.. ja do tej bazy mascarpone+kremówka wrzucam co popadnie, świetne są kawałki galaretki też robiłam też polewę czekoladowa z czego i śmietany, która chowałam w warstwie kremu, fajnie się rozlewa przy krojeniu
Kotlety buraczano jaglanej
Pół kilo utartych ugotowanych buraków
2 paczki ugotowanej kaszy jaglanej
Jedna podsmażoną cebulką
Po połowie szklanki uprazonego sezamu o słonecznika
Pieprz
4 łyżki bułki tartej.
Wszystko wymieszalam ręką, podormowalam kotleciki i upiekłam 20 minut 200 stopni na termoobiegu
Jem z jogurtem
Cudowne
U mnie schodza platki jaglane blyskawiczne Stoisław. Rewelacja, robie dzieciom na ciepla kolacje/podwieczorek czy sniadanie.
Bulgur jest bardzo smaczny i mysle, ze do tych buraczanych kotlecikow super by pasowal.
Moje pytanie: co mam zrobić z kurczakiem przed pochówkiem, żeby wyszedł mięciutki i pyszny.