Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1104105107109110148

Komentarz

  • Aneczka08 powiedział(a):
    litr śmietanki i ile maskarpone do tego?
    Kilogram ;) ubijalabym taka porcje na dwie raty po połowie. Ale moi lubią dużo, naprawdę dużo kremu. Gdybyś chciała robić, to zacznij od pół litra śmietany i 500g mascarpone, zobaczysz ile to wychodzi objętościowo. Bo w zwykłej blaszce też tort będzie niższy, moje wychodzą 12-14cm z reguły ;)
  • ok jak się odważę to sprobuję :-)
  • Ola_g i to jest dobry kierunek :D 
  • Wow, @Dorotak, super przepis! Aż zachciało mi się spróbować, choć tortu nigdy nie robiłam :))) Powiedz jeszcze proszę, jeśli przekładamy samym kremem śmietankowym, to trzeba nasączyć czymś biszkopt? :) 
  • @Kresowianka masaczylabym. Może być herbata z cytryną, dobry sok owocowy rozrobiony z woda, kompot domowy. 
    Ale sam śmietankowy może być mdły, szczególnie na jasnym biszpotcie, jedna warstwa ok, ale na całość nie wiem.. ja do tej bazy mascarpone+kremówka wrzucam co popadnie, świetne są kawałki galaretki też ;) robiłam też polewę czekoladowa z czego i śmietany, która chowałam w warstwie kremu, fajnie się rozlewa przy krojeniu :D 
  • Pomóżcie proszę. Prosiłam M żeby kupił coś gotowego do pieczenia w lidlu .. a on kupił do wędzenia pieczenia schab sznurowany.. z morlin.. i tak jest napisane ze parzyć 2 godziny w 80 c do uzyskania w środku jakiejś temperatury a potem piec 20 min. Chce mi się ryczeć jak widzę takie coś zamiast czegoś co miało mi ułatwić niedzielny obiad. Mogę to wrzucić do piekarnika w naczyniu po prostu? Czy bez tego parzenia z termometrem się nie da? 
  • Ok dzięki.. 
  • Spokojnie mozesz piec w piekarniku
  • Ale do piekarnika już bez wody? 
  • Takie coś.. już się parzy..
  • To na minioną niedziele było.. :/
    Podziękowali 1madzikg
  • Taki po 2,5h pieczenia.. czy raczej parzenia bo puścił sok z tego parzenia wcześniejszego.. starczy mu? Już chyba miekki prowieniencji być 
  • Ja dzisaj taki obiad zrobiłam że aż wam napiszę bo od dawna noc mi tak nie smakowalo.
    Kotlety buraczano jaglanej

    Pół kilo utartych ugotowanych buraków
    2 paczki ugotowanej kaszy jaglanej
    Jedna podsmażoną cebulką
    4 ząbki czosnku
    Po połowie szklanki uprazonego sezamu o słonecznika
    Jedna natka pietruszki posiekaną
    3 łyżki sosu sojowego
    Pieprz
    4 łyżki bułki tartej.

    Wszystko wymieszalam ręką, podormowalam kotleciki i upiekłam 20 minut 200 stopni na termoobiegu

    Jem z jogurtem

    Cudowne
  • @andora ile to jest paczka kaszy? Bo u nas tylko na kg sie kupuje
  • Ale przepis brzmi dobrze, tak troche jak falafel
  • Pewnie 100 gram, ja dzisaj kupiła jaglanej w woreczkach. Ugotowała 2 worki czyli 200 gram. Pyszne są.
    Podziękowali 1Maciejka
  • Robilam,jadlam,potwierdzam 
  • Dzisiaj robię te burgery buraczane - zobaczymy jaka będzie reakcja rodziny . Mi przed pieczeniem już smakowały . Tylko mała zmiana - brak sezamu i dodałam rukolę bo nie miałam natki . 
    Podziękowali 1andora
  • A przelewacie wrzatkiem te jagly, zeby nie byly gorzkie potem w potrawie?
  • Ja przelewam . 
    Podziękowali 1Rejczel
  • Nie ma goryczki potem taka kasza? Moze nie czuc tego jak sie te wszystkie buraki i ziarna i natki domiesza ale zazwyczaj kasza jaglana nieprzelana wrzatkiem ma taka charakterystyczna gorzkawa nute.
  • Moja nigdy nie miała @Rejczel, ale za Twoją nie odpowiadam ;)
  • Okey, dzieki Elunia. Mi sie trafila kiedys gorzkawa kasza jaglana i juz dla swietego spokoju przelewam wrzatkiem, bo nie wiem stara czy nie stara: data na opakowaniu dobra a w srodku moze byc roznie.
    U mnie schodza platki jaglane blyskawiczne Stoisław. Rewelacja, robie dzieciom na ciepla kolacje/podwieczorek czy sniadanie.
    Bulgur jest bardzo smaczny i mysle, ze do tych buraczanych kotlecikow super by pasowal.
  • Potrzebuję rady. Zrobiłam coś takiego - podsmażyłam cebulę z marchewką, przyprawiłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i pochowałam w tym surową pierś z kurczaka. Piekłam 28 minut w 180st. Smak dobry, struktura mięsa wstrętna. Twaaarde. Z rybą wychodzi pyszne.
    Moje pytanie: co mam zrobić z kurczakiem przed pochówkiem, żeby wyszedł mięciutki i pyszny.
  • Quintana powiedział(a):
    Dzisiaj robię te burgery buraczane - zobaczymy jaka będzie reakcja rodziny . Mi przed pieczeniem już smakowały . Tylko mała zmiana - brak sezamu i dodałam rukolę bo nie miałam natki . 
    O jak?
  • edytowano grudzień 2019
    @andora, wyszły ok . Nawet wszystkie dzieci zjadły . Może to nie schabowy ale moja mięsożerna córka zjadła . Ja dałam na te kotleciki serek kozi do smarowania ( z biedronki ) . Fajnie się wkomponowały smaki 
    Podziękowali 1andora
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.