Macie jakiś pomysł na wykorzystanie owoców (pomarańcze, suszone jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele, orzechy...) z nalewki? Myślałam, że dodam je do masy makowej na makowce. Ale po pierwsze boje się czy alkohol nie popsuje mi smaku. A po drugie ich jest naprawde dużo. Wyrzucić szkoda.
Małgorzata, ja przeciskałam owoce z nalewek przez wolnoobrotowa. Wyszedł z tego a’la dżem. Poprzelewałam w słoiczki i stosuje do smarowania blatów ciast, ostatnio tez na pavlowa dawałam. Dodajemy tez jako polewę do deserów w pucharkach. Wiśnie w części przecisnęłam a cześć zostawiłam w całości, tez będą do ciast, deserów
@mamlu jak masz mozliwosc to dolej do bigosu samego kwasu spod kiszonej kapusty( w sensie: wydus troche ze swiezej partii kiszonej kapusty, bez dodawania jej samej).
masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 6 łyżek lub mniej cukru pudru opcjonalnie garść wiórkówkokosowych
jajka , cukier zmiksować . Do ubitej masy jajecznej dodać olej , mąkę z sodą , szczypta soli, i wszystkie przyprawy . Na końcu łyżką wmieszaj marchew , orzechy i żurawinę. pieczemy w 175 stopniach około 40 -45minut. Jak wystygnie, przekroić i dać masę. . Im starszy tym lepszy .
@Quintana jeszcze dopisz w skladnikach olej + ilosc. Ja do marchewkowego daje wiecej marchewki i wiecej orzechow. Orzechow nie siekam, najwyzej takie "skrzydelka" ze srodka lamie w palcach na dwoje a tak to wole, zeby bylo co ugryzc
@Elunia ja bym odlała wode z pierwszego gotowania. W tym roku mialam na Wigilie 3 sloje takiej kwasnej, zeszlorocznej kapusty i tak: czesc poszla do kapusty z grochem i grzybami a czesc na nadzienie do pierogow. I choc odlalam pierwsza wode to i tak wyszla b.intensywna w smaku. Spokojnie moznaby jeszcze zrobic tak, ze jak przekiszona to najpierw oplukac pod bierzaca woda a potem pierwsza woda z gotowania out a i tak bedzie kwasny kapusniak.
@Elunia przyjżałam się bliżej Twojemu kanałowi na YT, świetny jest! Zrobiłam nam deser na dziś (bez jajek, bez mleka, z ograniczonej ilości składników, bo nic nie planowałam, a jednak wszytko było w szafce). Fajnie, że ilości podane np. na kubki o wiele łatwiej tak z dziećmi piec i fajnie, że mówisz co czym można zastąpić albo zrobić inaczej I tyle przepisów z naszych polskich produktów, ależ mi tego brakowało, dzięki!
Jak mogę przyrządzić na jarzynkę brukselkę, żeby dzieci zjadły (raz chyba tylko próbowali u Babci, bo ja mam uraz od czasów przedszkola i chyba tylko raz zrobiłam)? I mąż też?
Komentarz
Poprzelewałam w słoiczki i stosuje do smarowania blatów ciast, ostatnio tez na pavlowa dawałam. Dodajemy tez jako polewę do deserów w pucharkach.
Wiśnie w części przecisnęłam a cześć zostawiłam w całości, tez będą do ciast, deserów
usiadłam do komputera
Robię co roku i zawsze wszyscy chwalą .
4 całe jajka
1,5 szkl marchewki
150 g cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszcz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki posiekanych orzechów
szczypta soli
garsc żurawiny suszonej
masa:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
6 łyżek lub mniej cukru pudru
opcjonalnie garść wiórkówkokosowych
jajka , cukier zmiksować . Do ubitej masy jajecznej dodać olej , mąkę z sodą , szczypta soli, i wszystkie przyprawy . Na końcu łyżką wmieszaj marchew , orzechy i żurawinę.
pieczemy w 175 stopniach około 40 -45minut.
Jak wystygnie, przekroić i dać masę. . Im starszy tym lepszy .
I tyle przepisów z naszych polskich produktów, ależ mi tego brakowało, dzięki!