Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1112113115117118148

Komentarz

  • A ja już od kilku dni nic nie gotowałam.
    Jedyną moją działalność kulinarna to zalewanie kawy :D
    Jestem bliska obłędu...
    Podziękowali 2Izka babka4
  • Do tiramisu
    Podziękowali 1madzikg
  • Agnicha powiedział(a):
    Do czego zużyć
    Przeraźliwie słodki Likier Ammaretto
    Do lodów
    Kawy
    Ciastek? 
    Tiramisu
  • Agnicha powiedział(a):
    A miętowy likier?  I osobno mam płatki zlota 
    Wrzuca się do tego czy jak?
    Matko co za prezenty
    Oba do
    1.czekoladek(jako nadzienie)
    2. kremu ze śmietany (można z owcocami można jako przełożenie ciasta),
    3.szejka (lody śmietankowe,trochę mleka,+ likier),
    4.tartę z nadzieniem budyniowym o smaku jednego z likierów (alkohol powinien odparować jak go dobrze podgrzejesz)
    5.faworków (normalnie do ciasta dodajesz, miętowy może się okazać ciekawy :)
    6.Baaardzo kruchych ,rozsypujących się,takich piaskowych wprost  ciasteczek
    20 dkg masła
    30dkg mąki tortowej
    6 łyżek do zupy likieru
     foremki do wykrajania wzorów ale może być zwykła szklanka/kieliszek

    Zagnieść ciasto i włożyć na ok. 15-20min do lodówki.
    Ciasto wywałkować dosyć cienko i foremką wykrawać ciastka.
    Pieczec w tem. ok 180 C, ciastka mają jasny kolor i są bardzo kruche.
    Piecze się ok 30min czasem dłużej ( trzeba sprawdzać ).
    Z likierem są słodkie ale ja lubię mało słodkie więc "dla ludzi" posypuję cukrem pudrem.

  • A płatki to właśnie taki szpan ostatnio, do zdobienia ciast ,ciastek i tortów.

  • Piekę tort murzynek- moje dziecko sobie zażyczyło właśnie taki. Czy nasączać takie cudo? czy lepiej nie?
  • Krem z masy kajmakowej
  • @Aga85 to zależy czy lubicie i czy ciasto wyjdzie suche.
    A  to ma być tort czy ciasto?
    W sensie czy przekładasz czymś czy nie?
    Bo jak ciasto to możesz od razu po wyjęciu z piekarnika
    nakłuć gęsto długą wykałaczką i polać ciepłą polewą kakaową.
    Wtedy ciasto będzie w środku wilgotne tak troszkę.

    Podziękowali 1Aga85
  • @ola_g, a czym? Kawa nie bardzo, bo ma być dla dzieci równioeż?

  • kasha powiedział(a):
    @Aga85 to zależy czy lubicie i czy ciasto wyjdzie suche.
    A  to ma być tort czy ciasto?
    W sensie czy przekładasz czymś czy nie?
    Bo jak ciasto to możesz od razu po wyjęciu z piekarnika
    nakłuć gęsto długą wykałaczką i polać ciepłą polewą kakaową.
    Wtedy ciasto będzie w środku wilgotne tak troszkę.

    Ma wyglądać jak tort:) Bedzie przełożone kremem mascarpone + kajmak

  • @Aga85 to nasączyłabym wodą z cytryną (w smaku musisz czuć, że płyn jest kwaskowy) i kilkoma kroplami zapachu do ciasta np.pomarańczowego.
    Albo sokiem pomarańczowym jak masz.
    Kwasek przełamie słodycz i wyjdzie pycha.
    Podziękowali 1Aga85
  • Zdobiony :) Mam nadzieję, że smaczny wyszedł!
  • edytowano luty 2020
    Aga85 powiedział(a):
    Zdobiony :) Mam nadzieję, że smaczny wyszedł!

    Na pewno!!!
    Domowy zawsze jest smaczny a jak mama zrobi to już w ogóle naj!!!
    Podziękowali 1Aga85
  • @Skatarzyna pamiętasz skąd brałaś przepis na paczki? Chodzi o ten na 40 pączków. Chciałabym zrobić znów w tym roku .. 
  • Moje wypieki 
    Podziękowali 1MAFJa
  • To był przepis I?
  • Nie pamiętam. 
  • Kurczę tak mi się wydaje..  Ale też nie pamiętam.. jest jakiś wątek pączków?
  • @MAFJa- znalazłam i nawet Ty kończyłaś ten wątek
    Podziękowali 1MAFJa
  • Mam pytanko Kobitki wy wiecej Wszystko. Chce Zrobic Pasztet w poniedzialek. A w piatek chcialam bym go wziasc do syna. Da rade wytrzymac w Lodowce.czy Nie....
  • Pewnie, że da radę.
    Podziękowali 1Ona64
  • Ja ostatnio nie mam żadnych dylematów kuchennych B)
    Gdyż albowiem...nie gotuję :D

  • Ona64 powiedział(a):
    Mam pytanko Kobitki wy wiecej Wszystko. Chce Zrobic Pasztet w poniedzialek. A w piatek chcialam bym go wziasc do syna. Da rade wytrzymac w Lodowce.czy Nie....
    @Ona64 u mnie by nie wytrzymał...zeżerliby  do środy najdalej ;)


    Podziękowali 1Ona64
  • Zaryzykowalabym tylko z takim pieczonym w formie, na którym byłaby warstwa scietego smalcu. Zwykły bym się obawiała.
    Podziękowali 1Ona64
  • @Agnicha, najpierw na termoobiegu, potem sam dół. Ja tak robiłam.
  • na pewno gdzieś było ale nie umiem szukać. Potrzebuje pysznych, efektownych przekąsek do zrobienia na imprezę gdzie się będzie jadło na stojąco  :D 
  • Jak upiec kalafiora? Różyczki + oliwa + sól, czy są jakieś triki, żeby był smaczny?
    Ile czasu powinien siedzieć w piekarniku?
  • edytowano luty 2020
    I pytanie nr 2 - jakiś szybki i niezawodny przepis na murzynka?
  • Nr 2 dla mnie ciasto czekoladowe Kasi klich
    Podziękowali 1Bagata
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.