A takie tortille kiedyś robiłaś @Aneczka08? Wydaje mi się, że jak doprawić solą i pieprzem, to ten ser w konsystencji przypomina Philadelphia. Smaruje się tortille serkiem, potem dowolne dodatki może być ogórek, sałata, papryka, rzodkiewka, łosoś, szynka, zolty ser, jajo. Kombinacje dowolne zupełnie. I zamiast tortilli myślę, że można tak z nalesnikami tez zrobić.
Druga opcja do owsianki,.My często na podwieczorek jemy owsianke sucha, niegotowana z twarożkiem lub jogurtem, taki ser byłby tez ok. Do tego owoce, ewentualnie łyżka miodu czy dzemu i pyszny, słodki podwieczorek gotowy.
@Elunia pieke od lat wiedenski z maka ziemniaczana i kasza manna, tak wiec ja bym sie trzymala kaszy manny. Z kuskusem balabym sie, ze takie kuleczki, no te kuskusowe drobinki potem po upieczeniu beda w serze. W sumie zębów nie wybiją...ale no wlasnie, moga byc dziwne. Wyprobuj i nam powiesz
Acha, doczytalam, ze nie masz manny. No to wez make ziemniaczana albo budyn. Kuskus przyszlo mi do glowy ze moglabys blenderem przemielic conieco albo w mlynku do kawy albo w mozdzierzu, zeby pozbyc sie tej kuleczkowej konsystencji. Nie wiem czy te kulki by sie rozpiekly ale chyba nie wiec dla pewnosci lepiej by to bylo rozdrobnic.
Ugotowałam klopsy mielone takie w week3nd.. niestety mięso wołowe i wyszły takie se.. A głównie czyste mięso.. jajka, troszeczkę bułki tartej, trochę pasty z susz pomidorów i fety.. ugotowane w warzywnym wywarze nie zaciagany. na powierzchni centymetrów warstwa smalcu.. wołowe chyba z biedronki.. można uratować jakoś to mięso? Przerobić na coś? Żeby smaczne było jednak?
A ja bym tak zrobila: klopsy przerobic na hamburgery - bulki poprzecinac i podprazyc w piekarniku, na to keczup( moze masz domowy), na to salata lodowa, ser zolty, krazki czerwonej cebulki( jako opcja), rzeczone klopsy poprzecinane w poprzek - z dodatkow to co tam Twoje dzieci lubia. Sosem spod klopsikow mozna polewac kasze jeczmienna/gryczana, do tego suroweczka taka pod dzieci( jablko+ marchewko) no i moze sie nie zmarnuje?
Szukam dla siebie książki kucharskiej. Chciałabym, żeby były w niej tradycyjne przepisy na zdrowe bezmięsne dania. Zastanawiam się nad Jadłonomią, ale nie wiem jak bardzo rewolucyjna jest ta kuchnia. Chyba tam widziałam "zielone capuccino", a to już dla mnie trochę za daleko resztą też taka jest? A może możecie polecić coś innego?
@Hope, a olgasmile? Nie ma wersji papierowej? Ona chyba aż tak nie wydziwia i czasem są różne wersje przepisu, jak tego nie masz, weź tamto, dodaj tamto, ale nie musisz dodawać. Nie znam zbyt dużo Jej przepisów, korzystam okazjonalnie.
Taką zapiekankę robię: penne z sosem maskarpone i śmietanki, do tego podsmażone dwa kolory papryki, cukinia, dużo czosnku, na wierzch parmezan. Mam fantazję, żeby coś ulepszyć Jak się wam widzi do tego suszona śliwka w paseczki, ewentualnie morela? Sama nie wiem, tak mnie jakoś naszło.
Może ktoś zalinkowac szybko mi albo napisać krótko przepis pewny na biszkopt taki pod ciasto z galaretką na dużej blasze... zwykły pojedynczy? Przeważnie podeszwa wychodziła A dziś ma wyjść i to szybko bo nie żyje;-)
Jeszcze nie mam banalnego problemu kulinarnego, ale już niebanalny z pamięcią: poszłam sprawdzić datę przydatności do spożycia, ale zapomniałam, po co przylazłam do kuchni
Za kilka miesięcy (nie wiem, ile, bo już psy na mnie leżą) będę mieć problem z "olejkiem rumowym" do szybkiej utylizacji. Co z tym robicie? Kupiłam szczurom (serio!), ale okazał się niepotrzebny
Komentarz
Wydaje mi się, że jak doprawić solą i pieprzem, to ten ser w konsystencji przypomina Philadelphia.
Smaruje się tortille serkiem, potem dowolne dodatki może być ogórek, sałata, papryka, rzodkiewka, łosoś, szynka, zolty ser, jajo.
Kombinacje dowolne zupełnie.
I zamiast tortilli myślę, że można tak z nalesnikami tez zrobić.
Druga opcja do owsianki,.My często na podwieczorek jemy owsianke sucha, niegotowana z twarożkiem lub jogurtem, taki ser byłby tez ok. Do tego owoce, ewentualnie łyżka miodu czy dzemu i pyszny, słodki podwieczorek gotowy.
Sosem spod klopsikow mozna polewac kasze jeczmienna/gryczana, do tego suroweczka taka pod dzieci( jablko+ marchewko) no i moze sie nie zmarnuje?
Edit.literowka
Zastanawiam się nad Jadłonomią, ale nie wiem jak bardzo rewolucyjna jest ta kuchnia. Chyba tam widziałam "zielone capuccino", a to już dla mnie trochę za daleko resztą też taka jest? A może możecie polecić coś innego?
Nie znam zbyt dużo Jej przepisów, korzystam okazjonalnie.
Może to
I jeszcze na mazurka.
Proszę!!!!